Tak takto?!: U stoviek detí v Európe aj v zámorí sa objavila záhadná žltačka s ťažkým priebehom. Vedci skúmajú súvislosť s Covidom-19

TA3
27.5.2022 07:00

Lekárom v Európe aj mimo nej robí ťažkú hlavu nové ochorenie. Ide o závažný zápal pečene, ktorý poznáme aj pod názvom hepatitída. Vedci však tentokrát nevedia určite potvrdiť, že by nový typ zápalu mal vírusový pôvod a hľadajú odpoveď na otázku, čo túto chorobu vyvoláva. Desiatky prípadov v Nemecku, Rakúsku, Poľsku, ale aj vo Veľkej Británíí či Spojených štátoch majú spoločnú jednu vec- nejde o známe hepatitídy typov A, B, C, D či E a zápal nespôsobilo poškodenie liekmi či autoimunitné ochorenie.

Lekárska ambulancia
TASR/Dušan Hein

Nástup choroby, ktorá postihuje iba malé deti a mladých ľudí do veku šestnásť rokov, je prudký. Pacient má teplotu, zvracia, hnačkuje, bolí ho brucho. Nechutí mu jesť, nechce piť. Po infúznej liečbe v nemocnici sa síce stav na chvíľku zlepší, ale do niekoľkých dní mu zožltnú očné bielka.

Priebeh ochorenia je vážny, v mnohých prípadoch skončil transplantáciou a u niektorých pacientov nepomohla ani transplantácia a dieťa neprežilo. Všetky podozrivé prípady musia lekári hlásť, vedci preverujú spojitosť s kovidom či infekciou adenovírusom.

O novej žltačke, ale aj o tej "klasickej" hepatitíde bude Anka Žitná v relácii Tak takto?! hovoriť s internistom a hepatológom Marekom Rácom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok