Ruskí vojaci začali odstraňovať míny v ovládnutých oceliarňach Azovstaľ

TA3 TASR
23.5.2022 10:47

Ruskí vojaci začali počas uplynulého odstraňovať míny a trosky z areálu oceliarní Azovstaľ v Mariupole, kde sa ešte donedávna ukrývali stovky ukrajinských vojakov posledných obrancov tohto prístavného mesta na juhu Ukrajiny.

ONLINE: Z mariupolských oceliarní stúpa čierny dym. Generálny tajomník OSN sa stretne s Putinom
Twitter/NEXTA

Niektorí z ruských vojakov prechádzali cez areál posiaty troskami s detektormi na hľadanie mín, zatiaľ čo iní zisťovali, či sa tam nenachádzajú výbušné zariadenia, uvádza Reuters odvolávajúc sa na videozáznam z miesta. Informuje o tom v pondelok agentúra Reuters. "Je to obrovská úloha, nepriateľ nastražil svoje vlastné nášľapné míny, zatiaľ čo my sme voči nepriateľovi nastražili aj protipechotné míny. Takže máme pred sebou nejaké dva týždne práce," povedal jeden z vojakov. "Za posledné dva dni bolo zničených viac ako sto výbušných zariadení," dodal.

Rusko uplynulý piatok oznámilo, že sa vzdali už aj poslední ukrajinskí bojovníci brániaci Azovstaľ a že nad oceliarňami tak Moskva prevzala úplnú kontrolu, v dôsledku čoho už ovládla aj celý Mariupol. Kyjev informáciu o úplnom ovládnutí Azovstaľu nepotvrdil, veliteľ jednej z tamojších ukrajinských vojenských jednotiek však na videozázname informoval, že vojakom bolo nariadené zložiť zbrane, pripomína Reuters.

Počas nedeľnej čistiacej operácie zneškodňovali ruskí vojaci míny pomocou riadených explózií a vojenskými buldozérmi odstraňovali trosky z ciest v okolí komplexu. Reuters uvádza, že na záberoch zhotovených pomocou dronu bolo vidieť, že z budov oceliarní zostali len ruiny, pričom mnohé sú obhorené či čiastočne zrútené a z niektorých je už len hromada trosiek.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok