V Rakúsku našli prvý prípad opičích kiahní. Nakazený je izolovaný v nemocnici

TA3 TASR
23.5.2022 10:44

Rakúsko zaznamenalo prvý prípad opičích kiahní v Krajine. Ide o 35-ročného muža, ktorého v nedeľu previezli do nemocnice vo viedenskom obvode Favoriten. Informovali agentúra APA a televízia ORF.

Podozrenie na omikron už má aj Rakúsko. Ide o osobu, ktorá prišla z Juhoafrickej republiky
TASR/AP

"(Pacient) je zatiaľ v poriadku. Jeho stav je stabilizovaný. Má vyrážky a mierne príznaky chrípky," uviedla hovorkyňa Viedenského zdravotného združenia Nina Brennerová-Küngová.

Ošetrujúci lekár Christoph Wenisch v pondelkovom rozhovore pre rozhlasovú stanicu Ö3 spresnil, že "pacient má dobrú náladu a chcel by ísť domov. Povedali sme mu však, že teraz to nie je vhodné, pretože musí byť ešte nejaký čas izolovaný". Wenisch dodal, že osoby, s ktorými bol v úzkom kontakte, boli preventívne zaočkované proti kiahňam.

Svetová zdravotnícka organizácia v súčasnosti vypracúva usmernenia na obmedzenie šírenia opičích kiahní. Existuje obava, že počet prípadov môže v letných mesiacoch naďalej stúpať. WHO predpokladá, že prepuknutie šírenia tohto ochorenia bolo vyvolané sexuálnym kontaktom. Susan Hopkinsová z britského Úradu pre zdravotnú bezpečnosť predpokladá, že opičie kiahne sa šíria najmä v komunitách LGBTI.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok