ONLINE: Za vojnové zločiny budú súdiť 48 ruských vojakov. Zelenská žiada o pomoc pri kríze súvisiacej s duševným zdravím

TA3 ČTK TASR
23.5.2022 06:36

Približne 13 000 prípadov podozrenia z ruských vojnových zločinov sa podľa ukrajinskej generálnej prokurátorky Iryny Venediktovovej v súčasnosti vyšetruje, pričom procesu bude čeliť ďalších 48 ruských vojakov. Zelenská vyzvala v pondelok Svetovú zdravotnícku organizáciu, aby pomohla vyriešiť rozsiahlu krízu súvisiacu s duševným zdravím v jej krajine. Udalosti sme s vami sledovali online.

0:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:20 Ukrajinský vojenský guvernér hlási ťažké boje v okolí Lymanu v Doneckej oblasti. "Za posledných 12 hodín je medzi civilným obyvateľstvom jeden mŕtvy a štyria ľudia boli zranení," informoval Pavlo Kyrylenko.

22:29 Metro v meste Charkov na severovýchode Ukrajiny v utorok obnoví prevádzku - po niekoľkých mesiacoch, keď slúžilo ako kryt pre tamojších obyvateľov unikajúcich pred ruským bombardovaním, oznámil v pondelok charkovský starosta Ihor Terechov.

22:15 Česko nedávno venovalo Ukrajine bojové helikoptéry, tanky a rakety. Povedal to americký minister obrany Lloyd Austin na tlačovej konferencii po virtuálnom stretnutí so zástupcami spriaznených krajín, na ktorom sa hovorilo o ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine.

21:54 Estónsko, Litva, Lotyšsko a Slovensko budú v utorok na stretnutí ministrov financií členských krajín EÚ žiadať zhabanie ruských aktív zmrazených Európskou úniou s cieľom použiť ich na obnovu Ukrajiny.

21:35 Litva stiahne 1. júna svojho veľvyslanca z Ruska, vyplýva z dekrétu prezidenta Gitanasa Nausédu. Informovali o tom v pondelok agentúra Reuters a denník The Guardian.

21:12 Kyjevský súd v pondelok nariadil zatknutie bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča v jeho neprítomnosti na základe obvinenia z vlastizrady. Oznámila to generálna prokuratúra Ukrajiny. Janukovyč sa mal vlastizrady dopustiť, keď v roku 2010 podpísal s Ruskom dohodu o predĺžení pobytu ruskej Čiernomorskej flotily v prístave Sevastopol na polostrove Krym.

20:56 Približne 20 krajín ponúklo Ukrajine v pondelok na stretnutí spojencov nové balíky bezpečnostnej pomoci v boji proti okupačným ruským silám. Oznámil to americký minister obrany USA Lloyd Austin.

20:38 Americký minister obrany Lloyd Austin vyhlásil, že celková stratégia ruského prezidenta Vladimira Putina ohľadom Ukrajiny je neznáma. Ďalej poznamenal, že na začiatku vojny Putin predpokladal použitie drvivej sily, rýchlosti a moci na veľmi rýchle dobytie Kyjeva a nahradenie vlády, ale to sa nepodarilo a jeho sily boli zatlačené späť.

20:16 Spojené štáty zvažujú vyslanie špeciálnych jednotiek na Ukrajinu s cieľom ochraňovať americké veľvyslanectvo v hlavnom meste Kyjev. S odvolaním sa na amerických predstaviteľov to v pondelok uviedol denník The Guardian.

20:02 Rusko znížilo podiel devíz, ktoré musia exportéri zameniť za ruble, na 50 %.

19:48 Ukrajinské médiá uvádzajú, že okupanti začali zaútočiť na mesto Liman v Doneckej oblasti.

19:46 Online stretnutie ministrov obrany potvrdilo ochotu podporovať Ukrajinu v jej boji proti agresii Ruska. Po aktualizácii a hodnotení ruskej ofenzívy a obrany Ukrajiny sa ministri zamerali na pomoc Ukrajine, a to nielen v blízkej dobe, ale tiež v strednodobom a dlhodobom horizonte.

19:39 Približne 13 000 prípadov podozrenia z ruských vojnových zločinov sa podľa ukrajinskej generálnej prokurátorky Iryny Venediktovovej v súčasnosti vyšetruje, pričom procesu bude čeliť ďalších 48 ruských vojakov.

19:11 Viac než 6,5 milióna ľudí už opustilo Ukrajinu s cieľom ujsť pred vojnou, vyplýva z údajov, ktoré v pondelok zverejnil Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

18:52 V Doneckej a Luhanskej oblasti sú od dneška pozastavené dodávky plynu. Príčinou je poškodenie plynovodu počas bojov, informovala agentúra Unian.

18:20 Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská vyzvala v pondelok Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO), aby pomohla vyriešiť rozsiahlu krízu súvisiacu s duševným zdravím v jej krajine. Zároveň varovala, že dôsledky vojny, ktorú vedie Rusko na Ukrajine, môžu pretrvávať celé desaťročia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

17:59 Americký týždenník Time v pondelok zverejnil svoj zoznam najvplyvnejších ľudí sveta za rok 2022. Sú na ňom ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj i šéf Kremľa Vladimir Putin. TASR správu prevzala z webových stránok denníka USA Today a televízie NDTV.

17:48 V marci až apríli 2022 sa prudko zvýšil podiel manažérov, ktorí sa pri odchode z Ruska rozhodli nekupovať spiatočné letenky. V marci dosiahol podiel jednosmerných leteniek 70 percent, v apríli 47 percent, píše televízia Nexta.

17:16 Slovensko, Litva, Lotyšsko a Estónsko vyzvú na konfiškáciu ruských aktív zmrazených Európskou úniou, aby ich bolo možné využiť na obnovu Ukrajiny.

16:47 Ruský prezident Vladimir Putin na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu údajne prežil pokus o atentát. Povedal to šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky generálmajor Kyrylo Budanov, ktoré tvrdenia nebolo možné nezávisle overiť. 

16:41 Americký kaviarenský reťazec Starbucks odchádza po takmer 15 rokoch z Ruska. Kvôli ruskej invázii na Ukrajinu tam v marci pozastavil činnosť.

16:09 Ukrajina kritizuje tvrdenie Francúzska o možnom členstve v EÚ o 15-20 rokov. V reakcii na francúzskeho európskeho ministra Clémenta Beauna hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko pre European Pravdu povedal, že Kyjev trvá na získaní štatútu kandidáta v júni.

15:31 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok informoval, že ruský útok na vojenskú základňu na severe Ukrajiny, ku ktorému došlo tento mesiac, si vyžiadal 87 obetí na životoch. Oblasť, v ktorej sa útok odohral, neskôr opätovne ovládli jednotky Kyjeva. Informovala agentúra AFP. 

14:57 Svetová zdravotnícka organizácia v pondelok uviedla, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu overila správy už o 248 útokov na tamojšie zdravotnícke zariadenia. Pri týchto útokoch zahynulo dovedna 75 ľudí, oznámila zdravotnícka agentúra OSN podľa denníka The Guardian. 

14:13 Ruský letecký úder na ukrajinskú obec Desna z minulého týždňa si vyžiadal 87 mŕtvych, uviedol ukrajinský prezident Zelenskyj na fóre v Davose.

13:50 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok informoval, že Ukrajina rokuje o vytvorení potravinových koridorov na vývoz obilia, a obvinil Rusko z krádeže obilnín určených na vývoz. 

13:22 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v pondelok na uvalenie maximálnych možných sankcií voči Rusku a žiadal aj poskytnutie ďalších zbraní pre ukrajinskú armádu, ktorá na svojom území bojuje proti ruským inváznym jednotkám.

12:50 Vodca samozvanej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin v pondelok povedal, že ukrajinských bojovníkov, ktorí sa vzdali ruskej armáde v oceliarňiach Azovstaľ v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol, postavia v Donecku pred súd. S odvolaním sa na správu ruskej agentúry Interfax o tom informuje agentúra Reuters. 

12:19 Ukrajinský súd v prvom procese svojho druhu odsúdil na doživotie ruského vojaka za zastrelenie neozbrojeného civilistu, oznámila agentúra Reuters.

11:53 Medzinárodný výbor Červeného kríža v pondelok uviedol, že preverí podmienky a zaobchádzanie s ukrajinskými vojakmi, ktorí sa vzdali v oceliarňach Azovstaľ v juhoukrajinskom prístavnom meste Mariupol. 

11:31 Nový Zéland vyšle do Británie 30 vojakov, ktorí budú učiť 230 príslušníkov ukrajinskej armády používať  húfnice. V pondelok to oznámila novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Informoval denník The Guardian. 

11:26 Poľsko vypovedalo zmluvu o výstavbe siete plynovodov na svojom území, ktorú v roku 1993 podpísalo s Ruskom, oznámila ministerka životného prostredia.

10:51 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 23. máju, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

10:21 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odhaduje, že Ukrajina prichádza počas bojov na východe každý deň o 50 až 100 príslušníkov svojich ozbrojených síl. 

9:56 Hraničnými priechodmi prešlo v nedeľu na vstupe do Slovenskej republiky 3077 osôb. Z toho bolo 1782 žien, 726 mužov a 569 detí. Informovalo o tom ministerstvo vnútra. O dočasné útočisko požiadalo 122 osôb. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi za nedeľu 3395 osôb.

9:44 Ruské jednotky raketami ostreľovali Dnepropetrovskú oblasť. Guvernér Valentyn Reznychenko uviedol, že Rusi ostreľovali okolie mesta Apostolove pomocou niekoľkých raketometov Uragan. Zatiaľ nehlásia žiadne obete.

9:20 Britský premiér Boris Johnson napísal ukrajinským deťom otvorený list, v ktorom vyzdvihol ich húževnatosť, pričom ich označil za "príklad pre dnešné deti a dospelých". Johnson v liste uviedol, že bol veľmi smutný z toho, ako počas jeho návštevy Kyjeva v apríli nevidel na uliciach ani v parkoch žiadne deti a mladých ľudí.

9:07 Ruské jednotky pokračujú v útokoch na mesto Severodoneck na východe Ukrajiny, uviedol gubenátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Dodal, že ruské jednotky sa "zámerne snažia zničiť mesto" a "uplatňujú prístup spálenej zeme".

8:48 Počas prvých troch mesiacov vojny na Ukrajine ruská armáda zrejme stratila už podobný počet vojakov, ako bývalý Sovietsky zväz v priebehu viac než deväť rokov trvajúcej vojny v Afganistane. V pravidelnej správe o vývoji bojov na Ukrajine to v pondelok na Twitteri uviedlo britské ministerstvo obrany.

8:26 Ukrajinský parlament zakázal ruské vojnové symboly „Z“ a „V“, ktoré Rusko používa na propagáciu svojej vojny. Prezident Volodymyr Zelenskyj však vyzval, aby boli povolené na vzdelávacie alebo historické účely.

8:00 Slovensko je pripravené aj naďalej vojensky pomáhať Ukrajine. Kyjev má záujem o naše húfnice Zuzana. Podľa vyjadrení premiéra Eduarda Hegera v diskusnej relácii V politike Ukrajina o ruské Migy zatiaľ Slovensko nepožiadala.

7:21 Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová oznámila, že jej krajina vyšle do Spojeného kráľovstva 30 príslušníkov obranných síl, aby pomohli pri výcviku ukrajinských vojakov v ovládaní ľahkých poľných zbraní L119.

7:00 Počet ľudí, ktorí boli nútení utiecť pred konfliktom, násilím, porušovaním ľudských práv a prenasledovaním, po prvý raz v dejinách prekročil hranicu 100 miliónov. To zodpovedá jednému percentu svetovej populácie, uviedol v pondelok podľa agentúr DPA a AFP Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov.

6:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzdvihol dobré vzťahy so susedným Poľskom. Sú založené na úprimnosti, sú bez sporov a starého konfliktného dedičstva, uviedol Zelenskyj v najnovšom videopríhovore zverejnenom v noci na pondelok na oficiálnej stránke svojho úradu, na ktorý sa odvoláva agentúry DPA. "Toto je úspech. Historický úspech našich národov. Chcem, aby sa bratstvo medzi Ukrajincami a Poliakmi zachovalo navždy," povedal Zelenskyj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok