Zelenskyj plánuje zákon o postavení poľských občanov na Ukrajine

TA3 TASR
22.5.2022 22:13

Poľským občanom na Ukrajine budú poskytnuté také isté práva, aké v súčasnosti v Poľsko poskytuje ukrajinským utečencom. Povedal to v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

ROZHOVOR: Lucia Yar
TASR/AP

Poslanec ukrajinskej vládnucej strany v nedeľu povedal, že Zelenskyj plánuje predložiť do ukrajinského parlamentu návrh zákona o poskytnutí "špeciálneho štatútu" poľským občanom na Ukrajine, píše Reuters. Poľský parlament v marci schválil návrh zákona na legalizáciu a zjednodušenie pobytu ukrajinských utečencov. Tento zákon im poskytuje právo na pobyt a prácu, zdravotnú starostlivosť, či sociálne zabezpečenie.

Poľsko podľa údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prijalo takmer 3,5 milióna ukrajinských utečencov. Poľský prezident Andrzej Duda v nedeľu počas prejavu v ukrajinskom parlamente povedal, že ruská invázia na Ukrajine si vyžaduje novú dohodu o partnerstve medzi Poľskom a Ukrajinou. Susednej krajine takisto prisľúbil ďalšiu podporu v snahe stať sa členom EÚ a podporil i prísne sankcie voči Rusku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok