Aj podprsenky majú exspiráciu: Toto by ste o nich mali vedieť, inak si ohrozujete zdravie

TA3/zm
23.5.2022 16:00

Neodmysliteľnou súčasťou ženského šatníka je bezpochyby podprsenka. Snáď neexistuje žena, ktorá by nemala aspoň jednu. No lán máloktorá vie, ako sa o časť spodnej bielizne starať, aby ste si neohrozovali zdravie.

Aj podprsenky majú exspiráciu: Toto by ste o nich mali vedieť, inak si ohrozujete zdravie
Pexels

Podprsenka nemá len zahaľovať alebo zväčšovať prsia, jej účel bol v prvom rade podpora prsného tkaniva. V podobe, ako podprsenku poznáme dnes, ju na trh priniesla Američanka Marie Phelps Jacob v roku 1913. Hoci sa nosí viac ako sto rokov, stále o nej pár faktov netušíme.

V podprsenke sa nespí

Mnoho žien v snahe vyzerať aj v spálni dokonale, alebo v presvedčení že takto oklamú gravitáciu, spí pravidelne v podprsenke. Ide o veľmi nezdravý zlozvyk, hoci odborníci tvrdia, že s pružnosťou tkaniva to nemá nič spoločné. Spánkom v bielizni si teda nepomôžete ani neuškodíte z hľadiska ovisnutia pŕs. Čo však uškodíte je rozhodne vaše pohodlie a pokožka. Tá potrebuje dýchať a oddýchnuť si od celodenného nosenia oblečenia. Pyžamá a nočné košele by preto mali byť voľné, nikdy by vás nemali tlačiť a ideálne sú prírodné, priedušné materiály. Nuž, a to sa priam vylučuje s podprsenkou.

Exspirácia podprsenky

Na oblečení nie je žiadna spotrebná lehota, to však neznamená, že ju nemá. Kým bežné tričko či nohavice vyhodíte, keď sa vyšúchajú, roztrhajú, alebo inak znehodnotia, podprsenky si často šanujeme roky so slovami – na doma bude dobrá. Ani na doma, ani nikam, vyťahaná podprsenka stráca svoju funkciu a neslúži prsiam ako dostatočná opora. Nehovoriac o to, že aj keď ju pravidelne periete, materiál je natoľko vypoužívaný, že by ste ho na holé telo ani nemali dávať.

Ak máte svoju obľúbenú podprsenku, ktorú nosíte prakticky denne, vydrží vám asi rok. Potom by mala nekompromisne putovať do koša. Pri kúskoch, ktoré na seba dávate občasne, môže byť životnosť bielizne asi tri roky.

Pranie spodnej bielizne

To, ako dlho vaša podprsenka vydrží, závisí aj počtu praní. Ale pekne po poriadku. Väčšina žien vrchnú časť spodnej bielizne neperie tak často, ako by sa to malo robiť. Počas letných dní, kedy sa potíme, by mala podprsenka v práčke skončiť, rovnako ako nohavičky, na konci dňa. Keď je chladnejšie počasie, tak postačí každý druhýkrát.

Ak sa ako moderná žena rozhodnete prať podprsenku v práčke, čo plne chápeme, mali by ste mať na ne špeciálne tvarované vrecká, v ktorých sa kostice a košíky menej ničia a nehrozí ani nehoda zatrhnutia iných odevov do háčikov.

Stále však platí, že podprsenkám viac prospeje ručné prepratie vo vlažnej vode a s trochou prášku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok