Heger o pomoci pre ľudí: Naprávame krivdy predošlých vlád, SaS nepriniesla riešenia

TA3
22.5.2022 12:23

Premiér Slovenskej republiky Eduard Heger sa v relácii V politike vyjadril k protiinflačnému balíku a pomoci pre ľudí, ktoré rozhádali koalíciu. Heger zdôraznil zvýšenie prídavku na dieťa, ale aj inú jednorazovú či systémovú pomoc pre ľudí, ktorí to potrebujú. Problémy s odsúhlasením tejto pomoci zo strany SaS ho zaskočili a má v úmysle s nimi ešte rokovať.

"Začali sme rokovať v januári, koalícia je ale rozmanitá a padali tam rôzne návrhy. Koncom apríla som povedal, že rokujeme už veľmi dlho a ľudia už tú pomoc potrebujú," povedal na úvod premiér Eduard Heger v TA3. Tri koaličné strany sa podľa neho na tejto pomoci dohodli a preto ju začiatkom mája aj predstavili verejnosti.

Na otázku moderátora o trpení ľudí pre koaličné spory Heger odpovedal, že ľudia trpieť nemajú a preto začiatkom mája predstavili pomoc, ktorá je teraz v parlamente a je zameraná na skupinu rodín s deťmi. "My naprávame krivdu zvýšením prídavku na dieťa na 50 eur, vlády pred nami v tom zlyhali. Im na rodinám nezáležalo a pomoc škrtili," povedal Heger.

"Počas troch mesiacov, kedy jednotlivé strany prinášali rôzne riešenia, sme hľadali politickú dohodu, ktorú dnes máme a je to prienik troch politických strán," uviedol Heger. SaS podľa neho nepriniesla konkrétne riešenia a skôr s ostatnými nesúhlasila. "Snažili sme sa ich dostať na palubu, ale ak máme dohodu troch strán, tak ju ideme predstaviť ľuďom. So stranou SaS budeme ďalej rokovať," dodal Heger.

"Nemáme to zadefinované v programovom vyhlásení vlády," povedal Heger na otázku o nechuti SaS zvyšovať dane. Uviedol, že Slovensko momentálne zažíva štyri historické krízy a čelí tak aj novým výzvam. "Nikde v programovom vyhlásení vlády nemáme povedané, že nebudeme zvyšovať dane, lebo to sa nedá," dodal Heger.

Heger o SaS v minulosti povedal, že chce pritvrdiť. Rezingoval už na tento postoj? "Ja som nerezignoval, pretože pre mňa sú dôležité výsledky vlády. Konštantne vediem diskusiu so všetkými koaličnými partnermi," reagoval. Dodal, že chce viesť verejnú diskusiu úctivejším a vecným spôsobom, aby občania mohli pochopiť, o čom debatujú.

"Ja sa pýtam sám seba, komu sme nepomohli, lebo sme sa snažili pomôcť všetkým ohrozeným skupinám obyvateľstva. Zároveň sme povedali, že ak by nám nejaká časť ľudí prepadla cez sito, tak to budeme riešiť individuálne," reagoval Heger na prieskum AKO, ktorý tvrdí, že iba 19 percent považuje pomoc vlády za dostatočnú. Heger uviedol, že pomohli všetkým seniorom a tým, ktorí sa dali zaočkovať. Pokračoval, že existujú dve časti pomoci. "Jednorazová, kde sú domácnosti v hmotnej núdzi, profesionálni rodičia, opatrovatelia, asistenti, osoby v dôchodkom veku bez dôchodku, nízkopríjmoví rodičia a jednorazové prídavky na dieťa pre všetkých rodičov a potom máme systémovú pomoc," dodal premiér.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok