ONLINE: Ruskí vojaci strieľajú na pohraničné územia v Černihivskej oblasti. Zelenskyj plánuje zákon o postavení poľských občanov na Ukrajine

TA3 TASR ČTK
22.5.2022 07:12

Poľským občanom na Ukrajine budú poskytnuté také isté práva, aké v súčasnosti v Poľsko poskytuje ukrajinským utečencom. Povedal to v nedeľu ukrajinský prezident. Ruskí vojaci strieľajú na pohraničné územia v Černihivskej oblasti. Informovalo o tom ukrajinské Operačné stredisko Sever, podľa ktorého nedošlo k žiadnym stratám na životoch. Udalosti sme s vami sledovali online.

0:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:31 Boris Johnson dnes večer hovoril s Volodymyrom Zelenským. Témou rozhovoru bola ruská blokáda Odesy, najväčšieho ukrajinského prístavu, informovala agentúra Reuters.

22:40 České raketomety RM-70 boli už nasadené do bojov proti ruským inváznym silám. Raketomety majú vďaka podvozkom Tatra významnú výhodu nad ruskými raketometmi BM-21 Grad, napísal dnes ukrajinský server Defense Express.

22:04 Pri útoku na mesto Malyn zomrel najmenej jeden človek. Informoval o tom gubernátor Žytomyrskej oblasti Vitalij Bunečko. Počet mŕtvych sa podľa neho môže ešte zvýšiť, pretože úrady pokračujú v odpratávaní trosiek.

21:16 Rusko je ochotné pokračovať v mierových rozhovoroch s Ukrajinou, no iniciatívu na ich obnovenie musí prejaviť Kyjev. Povedal to v nedeľu poradca ruského prezidenta Vladimir Medinskij.

21:02 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba poďakoval Poľsku. "Vždy si budeme pamätať, čo si pre nás urobili," napísal Kuleba na Twitteri.

20:34 Poľským občanom na Ukrajine budú poskytnuté také isté práva, aké v súčasnosti v Poľsko poskytuje ukrajinským utečencom. Povedal to v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

20:07 Návštevníci koncertu v ruskom meste Petrohrad spôsobili rozruch skandovaním protivojnových hesiel. V nedeľu o tom informovala tlačová agentúra DPA. Mnohí užívatelia zverejnili cez víkend na sociálnych sieťach krátke video zachytávajúce stovky ľudí pred pódiom, ako znova a znova skandujú "Zasr*** vojna! Zasr*** vojna!"

19:49 Rusko pokračuje v ofenzíve na východnej Ukrajine. Hlavným cieľom Ruska je okupovať celé územie Luhanskej oblasti, oznámili ukrajinské ozbrojené sily.

19:28 Ukrajinská armáda zničila štyri nepriateľské rakety na oblohe nad Žytomyrskou oblasťou. Podľa armády bola oblasť Žytomyru napadnutá z juhovýchodu riadenými strelami z námornej základne.

19:14 YouTube odstránil viac ako 9 000 kanálov o vojne na Ukrajine. Dôvodom sú porušenia pravidiel obsahu, vrátane videí, v ktorých bola vojna nazvaná "oslobodzovacou misiou".

19:02 Zelenskyj odmietol výzvy zrušiť zákaz odchodu mužov v brannom veku z Ukrajiny. Argumentoval podľa médií tým, že denne na fronte zomiera 50 až 100 ľudí.

18:31 Ukrajina môže každý deň strácať až 100 vojakov bojujúcich na východe. Na tlačovej konferencii to vyhlásil Volodymyr Zelenskyj.

18:08 Starosta juhoukrajinského okupovaného mesta Enerhodar Andrij Ševčuk, ktorý bol do funkcie dosadený Ruskom, utrpel v nedeľu vážne zranenia pri výbuchu. Uviedol to Ukrajinou uznaný starosta Enerhodaru Dmytro Orlov a tiež ruské médiá.

17:55 Členka ruskej punk-rockvej skupiny Pussy Riot a kritička Kremľa Lucia Steinová, ktorá koncom marca ušla z Moskvy a potom do Litvy, povedala v nedeľu pre britskú stanicu Sky News, prečo jej krajania Rusi podporujú vojnu na Ukrajine - na príčine je podľa nej masívna propaganda šírená v médiách.

17:40 Ruskí vojaci strieľajú na pohraničné územia v Černihivskej oblasti. Informovalo o tom ukrajinské Operačné stredisko Sever, podľa ktorého nedošlo k žiadnym stratám na životoch.

17:26 Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila ruskú raketu v Kyjevskej oblasti. Doteraz neboli hlásené žiadne obete, informuje The Kyiv Independent.

16:35 Poľský prezident Andrzej Duda v nedeľu počas prejavu v ukrajinskom parlamente povedal, že ruská invázia na Ukrajine si vyžaduje novú dohodu o partnerstve medzi Poľskom a Ukrajinou.

16:13 Poľsko urobí všetko pre to, aby pomohlo Ukrajine stať sa členom Európskej únie. Prisľúbil to poľský prezident Andrzej Duda počas prejavu v ukrajinskom parlamente.

15:32 Ukrajina nevstúpi do Európskej únie skôr ako o "15 až 20 rokov", vyhlásil v nedeľu štátny tajomník francúzskeho ministerstva zahraničných vecí pre európske záležitosti Clément Beaune.

15:15 Hlásia deväť zranených pri ruskom ostreľovaní Mykolajiva za posledných 24 hodín. K 22. máju je v Mykolajive hospitalizovaných 151 ľudí, informovala mestská rada.

14:43 Ukrajina predĺžila o ďalších 90 dní stanné právo, ktoré v krajine vyhlásili koncom februára. Parlament v Kyjeve v súvislosti s ruskou inváziou v nedeľu odhlasoval aj predĺženie všeobecnej mobilizácie rovnako do 23. augusta. 

14:01 Len Ukrajina má právo rozhodnúť o svojej budúcnosti, povedal v nedeľu poľský prezident Andrzej Duda poslancom ukrajinského parlamentu v Kyjeve. Susednej krajine tiež prisľúbil ďalšiu podporu v snahe stať sa členom EÚ.

13:33 Na poľský konzulát v nemeckom meste Hamburg hádzali páchatelia v nedeľu nadránom kamene a obliali ho farbami ruskej vlajky. Informovala poľská tlačová agentúra PAP.

13:07 Predseda vlády Portugalska Antonio Costa navštívil Irpen.

12:58 Starosta juhoukrajinského Mariupola Vadym Bojčenko vyhlásil, že plytké masové hroby po celom meste a poškodenie kanalizačnej siete môžu vyvolať zdravotnú krízu. V nedeľu o tom informoval portál britského denníka The Guardian. 

12:16 Ruský prezident Vladimir Putin sa podľa bývalého nemeckého veľvyslanca v Rusku snaží cielene vyvolať potravinové krízy na Blízkom východe a v Afrike. Zámerom je destabilizovať Európu masovými pohybmi utečencov, uviedol diplomat Rüdiger von Fritsch pre nedeľňajšie vydanie novín Tagesspiegel. Informuje agentúra DPA. 

10:50 Ruské jednotky zamínovali mosty a cesty v Chersonskej oblasti. Informuje o tom agentúra Unian.

10:27 Ruská armáda naďalej ostreľuje Charkovskú oblasť. V dôsledku bombardovania za posledných 24 hodín utrpelo zranenie 8 ľudí, píše agentúra Unian.

9:55 Počet zistených obetí zabitých ruskými silami v čase okupácie miest v Kyjevskej oblasti sa priblížil k trinástim stovkám. Podľa agentúry Unian o tom informovala tlačová služba oblastnej správy polície v súvislosti s objavením ďalších dvoch civilistov zavraždených okupantmi neďaleko Kyjeva.

9:27 Rusi zvažujú, že by ukrajinských obrancov Azovstalu vymenili za politika Viktora Medvedčuka. Uvádza to web stanica CNN s odkazom na ruské štátne médiá. Proruský ukrajinský poslanec a oligarcha Medvedčuk je blízkym spojencom šéfa Kremľa Vladimíra Putina, ktorý je krstným otcom jeho dcéry.

8:41 Ruské ministerstvo zahraničia zakázalo americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi, jeho synovi Hunterovi a zakladateľovi Meta Markovi Zuckerbergovi vstup do Ruska. Celý „čierny zoznam“ obsahuje 963 ľudí spojených s politikou a podnikaním USA.

8:23 Poľský prezident Andrzej Duda pricestoval v sobotu na vopred neoznámenú návštevu Kyjeva, počas ktorej v nedeľu vystúpi s prejavom pred ukrajinským parlamentom. Oznámila to jeho kancelária, informuje agentúra DPA. 

7:49 Bieloruská armáda zintenzívnila prieskum v oblasti Polesia, oznámil ukrajinský štáb. Rusko sa asi chystá obsadiť zvyšok Chersonskej oblasti.

7:06 Rusi zničili most medzi mestami Severodoneck a Lysyčansk v Luhanskej oblasti, uviedol podľa webu stanice CNN predseda regionálnej administratívy Serhij Hajdaj. Podľa neho to výrazne skomplikuje evakuácia civilistov a dopravu humanitárnej pomoci, v tejto chvíli však spojenie medzi oboma mestami existuje.

7:03 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol v noci na nedeľu vo svojom pravidelnom večernom videopríhovore k národu, že situácia v Donbase na východe Ukrajiny je "mimoriadne ťažká". Informovala stanica CNN a tlačové agentúry AP a DPA. 

7:00 Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v sobotu vylúčil dosiahnutie prímeria s Ruskom s tým, že Kyjev neprijme žiadnu dohodu s Moskvou, ktorá by zahŕňala odovzdanie časti územia. Informovala agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok