Tornáda v Nemecku si vyžiadali jednu obeť. V Česku vyhlásili najvyšší stupeň nebezpečenstva

TA3
21.5.2022 08:17

Západ Česka zasiahli silnú búrky. Postupovali aj ďalej na východ, kde slabli. Silný vietor spôsobil desiatky nehôd. Popadané stromy blokovali železničnú aj cestnú dopravu. Víchor spôsobil škody aj na západe Nemecka.

Najmenej jedna osoba prišla o život a desiatky utrpeli zranenia  pri silnej víchrici a viacerých tornádach, ktoré v piatok večer zasiahli Nemecko. Úrady takisto hlásia škody v hodnote miliónov eur. TASR správu prevzala v sobotu z agentúry DPA a webovej stránky denníka Der Tagesspiegel.

V spolkovej krajine Porýnie-Falcko prišiel o život 38-ročný muž, ktorý si pri páde v zatopenej pivnici udrel hlavu, píše Der Tagesspiegel. Silný vietor v tejto oblasti očakávajú aj v sobotu a  polícia ľudí vyzýva, aby sa z dôvodu pretrvávajúceho nebezpečenstva zdržiavali doma.

Polícia v meste Paderborn v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko hlásila 43 zranených osôb. Stav desiatich z nich bol vážny. Silný vietor strhol strechy viacerých budov, vyvrátil stromy a spôsobil výpadky v mestskej hromadnej doprave. Škody podľa DPA odhadujú na milióny eur. Víchrica spôsobila škody aj v meste Lippstadt, ktoré sa nachádza približne 35 kilometrov západne od Paderbornu. Zranené osoby však zatiaľ odtiaľ nehlásili.

V Bavorsku utrpelo zranenia 14 osôb - prevažne detí - po tom, ako sa pôsobením silného vetra zrútila drevená chata v okrese Mittelfranken. Turisti sa do nej uchýlili, aby sa ukryli pred nepriaznivým počasím, píše DPA s odvolaním sa na hovorkyňu polície.            

Hasiči v tomto okrese absolvovali takmer 400 zásahov, najmä v súvislosti so zaplavenými pivnicami, vyvrátenými stromami a strhnutými strechami budov. Počasie spôsobilo škody a obmedzilo dopravu aj v spolkových krajinách Sasko, Sársko a Durínsko. Búrky by sa podľa meteorologických úradov mali v sobotu presunúť aj do východnej časti Nemecka a môžu sa vyskytnúť aj na juhu krajiny, píše DPA.

Témy: Česko Nemecko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok