Šojgu podal Putinovi hlásenie o úplnom dobytí Azovstaľu

TA3 ČTK
21.5.2022 07:50

Ruský minister obrany Sergej Šojgu podal hlásenie ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi o "úplnom oslobodení oceliarní Azovstaľ a mesta Mariupoľ". Stalo sa tak potom, čo sa posledný obrancovia tejto východoukrajinskej bašty vzdali, uviedla večer agentúra Interfax s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany.

Ukrajinské velenie dalo obrancom mariupoľského metalurgického komplexu Azovstaľ rozkaz zastaviť odpor proti ruským útokom v záujme zachovania života ukrajinských vojakov, uviedol dnes popoludní vo videovyhlásení veliteľ ukrajinského pluku Azov Denis Prokopenko. Povedal tiež, že ťažko ranení vojaci boli z areálu evakuovaní a že sa plánuje ich následná výmena za ruských zajatcov.

Generálny štáb ukrajinskej armády už v noci na utorok oznámil, že vojaci v Mariupole "splnili svoju misiu" a že vrchné vojenské velenie nariadilo veliteľom jednotiek umiestnených v Azovstale, aby chránili životy personálu. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že v ruských rukách sú aj podzemné priestory pod oceliarňami. Hovorca ministerstva Igor Konašenkov podľa Interfaxu uviedol, že veliteľa pluku Azov odviezli z oceliarní v špeciálnom obrnenom automobile, aby ho tak ochránili "pred nenávisťou obyvateľov mesta, ktorí ho túžili lynčovať za početné zverstvá".

Podľa hovorcu Konašenkova sa od 16. mája vzdalo 2439 ukrajinských vojakov, obkľúčených v oceliarňach. "Dnes sa do zajatia vzdala posledná skupina v počte 531 vojakov," povedal. Ruské ministerstvo obrany zverejnilo videonahrávku, ktorá údajne zachytáva kapituláciu obrancov Azovstalu. Na videu je vidieť zástup neozbrojených mužov, ako sa blíži k príslušníkom ruskej armády pred oceliarňou a hlási svoje mená. Rusi ich potom starostlivo prehľadajú a podľa všetkého ich tiež vyzývajú, aby ukázali svoje tetovanie.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že ukrajinské letectvo sa snažilo dopravil letecky do Mariupolu zásoby, ale bolo odrazené a utrpelo veľké straty. "Veľké množstvo našich pilotov pri tom, bohužiaľ, zahynulo," povedal prezident v ukrajinskej televízii. "Boli to hrdinovia, ktorí vedeli, že dopraviť do Azovstalu lieky, potraviny a vodu a vrátiť sa s telami mŕtvych a so zranenými je takmer nemožné," dodal.

Poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko vyhlásil, že o obrane Azovstalu sa bude raz učiť na vojenských školách. Podľa Heraščenka ľudia vo vnútri nemali pitnú vodu, prakticky žiadne zdravotnícke potreby a jedli len raz denne. "Viete, čo je to amputovať končatinu bez anestetík? To, čo je vidieť v hollywoodskych hororových filmoch, nie je nič v porovnaní s tým, čo videli a pretrpeli obrancovia Azovstaľu," povedal v ukrajinskej televízii Heraščenko.

Ruská propaganda vykresľuje príslušníkov pluk Azov ako neonacistov. Ale podľa ukrajinských médií ukrajinská verejnosť vníma obrancu Mariupoľu ako hrdinu. Ruské jednotky obliehali strategicky položené prístavné mesto pri Azovskom mori od 1. marca. Po dobytí väčšiny Mariupoľu zostal rozľahlý areál oceliarní Azovstaľ, nachádzajúci sa priamo v meste, poslednou baštou ukrajinského odporu, ktorý viedli práve vojaci pluku Azov spolu s námornými pešiakmi a príslušníkmi ďalších jednotiek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok