ONLINE: Ukrajina varuje pred útokmi z Bieloruska, Rusko vraj zváži výmenu vojakov

TA3 TASR ČTK
21.5.2022 07:00

Ruská armáda oznámila, že zničila veľkú zásielku západných zbraní v ukrajinskom regióne Žytomir. 1,3 milióna Ukrajincov v Donbase bolo násilne deportovaných do rôznych regiónov Ruska. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:45 Dnešný ONLINE sme ukončili. Udalosti budeme opäť sledovať aj zajtra.

22:52 Po ruskom ostreľovaní v Doneckej oblasti hlásia 7 obetí, píše The Kyiv Independent.

21:45 Ukrajina exhumovala telá Rusov, vrátane vysokopostaveného ruského dôstojníka, z hrobov vykopaných miestnymi obyvateľmi v Charkovskej oblasti. Telá boli uložené do hrobov a označené len ručne vyrobenými krížmi, napísal Bolvinov. Miestni obyvatelia ich pochovali z úcty k náboženstvu, dodal. Polícia odkryla hroby v obci Zoločiv, "aby identifikovala pochovaných a prepravila ich v súlade s medzinárodnými postupmi", vysvetlil Bolvinov.

20:41 Ruský vyjednávač Leonid Sluckij povedal, že Rusko zváži výmenu ukrajinských vojakov, ktorých zajalo ako vojnových zajatcov v Mariupole, za prokremeľského poslanca Viktora Medvedčuka. Informoval o tom The Kyiv Independent.

19:47 Z Ukrajiny prišlo v piatok na Slovensko ďalších viac ako 3200 utečencov, pričom aj tento raz išlo najmä o ženy. O dočasné útočisko u nás požiadalo vyše dvesto ľudí. Celkový počet utečencov od vypuknutia konfliktu tak prekročil 440-tisíc.

19:23 Ukrajina sa musí stať plnohodnotným členom Európskej únie a nepotrebuje žiadne alternatívy v podobe "európskeho politického spoločenstva", ktoré navrhuje Francúzsko. V sobotu v Kyjeve to oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na tlačovej konferencii s portugalským premiérom Antóniom Costom.

18:22 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v sobotu oznámil, že s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom hovoril o význame "politiky otvorených dverí" NATO a o žiadosti Fínska a Švédska o členstvo v Aliancii.

"Zhodujeme sa, že je potrebné brať do úvahy obavy o bezpečnosť všetkých spojencov a rozhovory musia pokračovať s cieľom nájsť riešenie," napísal Stoltenberg na Twitteri.

17:42 Rusko rozšírilo v sobotu zákaz vstupu na celkovo 963 občanov USA a 26 Kanaďanov. Je to odveta za západné sankcie uvalené na Moskvu za to, že vedie agresiu na Ukrajine.

17:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v sobotu v Kyjeve stretol s portugalským premiérom Antóniom Costom a stretnutie označil ako "dôležité a zmysluplné". Informoval o tom portál britského denníka The Guardian.

Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram uviedol, že s portugalským premiérom Costom diskutoval o ďalšej obrannej pomoci, šiestom balíku sankcií Európskej únie proti Rusku, trestnom stíhaní vojnových zločincov, európskej integrácii a povojnovej obnove Ukrajiny.

Portugalský premiér António Costa navštívil Ukrajinu. TASR/AP

17:03 Nemecko a Taliansko po porade s Bruselom povedali firmám, že si môžu otvoriť rubľové účty, aby prostredníctvom nich platili za ruský plyn, a neporušia tým sankcie EÚ proti Moskve, uviedli zdroje oboznámené so záležitosťou.

16:35 Bezpilotné lietadlá zohrávajú na oboch stranách rusko-ukrajinského konfliktu kľúčovú rolu, hoci o nich obe strany vo veľkom množstve prichádzajú. V pravidelnom hodnotení vývoja vojny na Ukrajine to v sobotu uviedlo britské ministerstvo obrany.

16:20 Ukrajina upozorňuje na riziko leteckých útokov z Bieloruska, ktoré sa zatiaľ do vojny na Ukrajine oficiálne nezapojilo. V sobotu to v správe o vývoji situácie v krajine uviedol ukrajinský generálny štáb.

16:13 Premiér Portugalska Antonio Costa navštívil Irpiň.

16:09 Európska organizácia pre jadrový výskum obmedzuje po vojne na Ukrajine dodávky aj spoluprácu s Ruskom. Inštitút rešpektuje rozhodnutia členských štátov. K embargu, uvalenému na Rusko pristupuje rovnako.

CERN zatiaľ spoluprácu s ruským inštitútmi nezrušil, rozhodnutie má padnúť na zasadnutí hlavného orgánu v júni. Dotknúť sa to môže vyše 1000 ruských vedcov. Pre médiá to v sobotu v Ženeve uviedol fyzik a zástupca koordinátora pre riadiaci systém detektora ALICE Peter Chcochula.

15:47 Po zachytení niekoľkých hovorov ruských vojakov v okupovaných častiach Ukrajiny, ktorí svoju službu prirovnávajú k otroctvu a žiadajú o pomoc, bola zo strany Ukrajiny spustená horúca linka, aby sa vzdali. Informoval o tom The Kyiv Independent.

14:44 Pravdepodobnosť nedostatku dronov zvyšuje fakt, že Rusko nedokáže vyrobiť dostatok dronov pre sankcie voči nemu uvalené.

14:34 Rusko zakázalo vstup na svoje územie viac ako 900 Američanom vrátane prezidenta Joea Bidena, ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena či riaditeľa Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Williama Burnsa.

14:27 Nemecko by sa mohlo závislosti od ruského plynu zbaviť v nasledujúcich troch rokoch, predpokladá energetická spoločnosť RWE, najväčší producent elektrickej energie v Nemecku.

14:12 Ukrajinský veľvyslanec v Poľsku Andrij Deščycia sa v mene svojej krajiny poďakoval Poľsku za prijatie miliónov ukrajinských utečencov. Takisto vyjadril presvedčenie, že Európska únia čoskoro uvoľní miliardy eur pre Poľsko, aby náklady za pomoc Ukrajine neniesol poľský ľud.

13:47 Britská kráľovská rodina údajne poskytuje ubytovanie rodinám z Ukrajiny, ktoré pre rusko-ukrajinský konflikt museli opustiť svoju rodnú krajinu. V sobotu o tom informovali agentúry DPA a PA Media odvolávajúc sa na britský bulvárny denník Daily Express.

13:15 Americký prezident Joe Biden podpísal v sobotu v Soule návrh zákona o balíku pomoci Ukrajine v hodnote 40 miliárd dolárov.

12:24 Vojnové zločiny na Ukrajine budú trestne stíhané a zverstvá spáchané počas ruskej invázie "nezostanú nepotrestané". Vyhlásil to v sobotu komisár Európskej únie pre spravodlivosť Didier Reynders, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

12:10 Rusi si pred zatvorením reštaurácií McDonald's chceli dopriať posledný hamburger. Americký reťazec rýchleho občerstvenia sa medzitým 19. mája dohodol na predaji svojej ruskej siete jednému z držiteľov licencie Alexandrovi Govorovi. Po viac ako 30 rokoch tak McDonald's sťahuje rolety v Rusku a stáva sa jednou z najväčších globálnych značiek, ktoré z krajiny odchádzajú po invázii jej armády na Ukrajinu.

11:26 Ruská armáda oznámila, že zničila veľkú zásielku západných zbraní v ukrajinskom regióne Žytomir. Boli použité rakety Kalibr odpaľované z mora, informuje agentúra Interfax.

10:58 Vojnu na Ukrajine možno ukončiť len prostredníctvom diplomacie, uviedol v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vyjadril sa v čase uviaznutých rokovaní medzi Kyjevom a Moskvou, informuje agentúra AFP.

10:41 Hraničnými priechodmi prešlo v piatok (20. 5.) na vstupe do Slovenskej republiky 3266 osôb. Z toho bolo 737 mužov, 2049 žien a 480 detí.

10:13 Rusko ostreľovalo ukrajinskú pohraničnú dedinu v Sumskej oblasti. Ruské sily podľa ukrajinských ozbrojených síl ostreľovali územia pri obci Kučerivka dnes ráno. Zatiaľ neboli hlásené žiadne obete.

9:37 Ruské sily sa chystajú obnoviť útočné operácie v smere na mestá Jampil a Siversk v Doneckej oblasti s ďalším pokusom o prechod cez rieku Severný Donec. Vo svojom pravidelnom rannom hlásení o situácii na bojiskách o tom dnes informoval ukrajinský generálny štáb.

9:04 1,3 milióna Ukrajincov v Donbase bolo násilne deportovaných do rôznych regiónov Ruska. V Rusku bolo vytvorených 9500 dočasných ubytovacích zariadení pre Ukrajincov, informuje jeho ministerstvo obrany.

7:56 Spojené štáty zrejme v dohľadnej dobe ponechajú v európskych krajinách svojich 100 000 vojakov. Ak by však došlo k eskalácii napätia zo strany Ruska a prípadného ohrozenia Švédska, Fínska či členských krajín NATO, mohli by tento počet ešte zvýšiť. Uvádzajú to viacerí nemenovaní americkí predstavitelia oboznámení so situáciou, ktorých v piatok citovala spravodajská stanica CNN.

7:50 Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder odstúpil z funkcie predsedu predstavenstva Rosneftu. Po týždňoch sporov o jeho odmietnutí dištancovať sa od Kremľa v súvislosti s inváziou na Ukrajinu, informoval Financial Times.

7:27 Rusko prerušilo dodávky zemného plynu do Fínska. "Dodávky zemného plynu do Fínska na základe zmluvy spoločnosti Gasum boli prerušené," uviedla firma vo vyhlásení s tým, že dodávky plynu budú teraz realizované z iných zdrojov cez plynovod Balticconnector, spájajúci Fínsko s Estónskom.

7:02 Ruské ministerstvo spravodlivosti zaradilo v piatok na zoznam tzv. zahraničných agentov prominentnú dvojicu kritikov Kremľa - šachového veľmajstra Garriho Kasparova a bývalého ropného magnáta Michaila Chodorkovského. Rezort to uviedol na svojej webstránke, informuje agentúra Reuters.

7:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom video príhovore k národu v piatok večer vyslovil názor, že Rusko by malo niesť finančnú zodpovednosť za škody, ktoré jeho armáda spôsobuje na Ukrajine.

6:30 Udalosti sme s vami sledovali online aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok