Rusko vraj úplne ovládlo oceliarne Azovstaľ v Mariupole, tvrdí, že ide o oslobodenie

TA3 TASR
20.5.2022 21:19

Ruská armáda tvrdí, že "úplne oslobodila" oceliarsky komplex Azovstaľ v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol, v ktorom sa skrývali poslední ukrajinskí vojaci brániaci toto mesto pred ruskou agresiou. S odvolaním sa na správy ruských médií o tom v piatok informuje agentúra AFP.

ONLINE: Z mariupolských oceliarní stúpa čierny dym. Generálny tajomník OSN sa stretne s Putinom
Twitter/NEXTA

Ruské ministerstvo obrany podľa stanice BBC informovalo, že v piatok sa "vzdala" posledná skupina ukrajinských vojakov, ktorá sa v Azovstali ešte ukrývala. Podľa rezortu má ísť o 531 príslušníkov pluku Azov. "Areál metalurgického závodu Azovstaľ, kde bola od 21. apríla tohto roka blokovaná skupina ukrajinských militantov z nacistického zoskupenia Azov, je úplne oslobodené," povedal hovorca ruského ministerstva obrany generálmajor Igor Konašenkov.

Ten ďalej uviedol, že od 16. mája už "zložilo zbrane a vzdalo sa" celkovo 2439 neonacistov z pluku Azov a ukrajinských vojakov. "Posledná skupina pozostávajúca z 531 militantov sa vzdala dnes," dodal. Podzemné priestor Azovstaľu, kde sa ukrývali militanti, sú podľa Konašenkova plne pod kontrolou ruských ozbrojených síl. BBC upozornila, že správu o ovládnutí Azovstaľu ruskými silami nedokáže nezávisle overiť.

Ruská armáda po správe o ovládnutí Azovstaľu tiež informovala, že po takmer troch mesiacoch obliehania už má kontrolu nad celým Mariupolom.

Veliteľ pluku Azov Denys Prokopenko vo videu zdieľanom na komunikačnej aplikácii Telegram krátko predtým oznámil, že velenie ukrajinskej armády nariadilo vojakom, ktorí ešte boli v oceliarňach Azovstaľ, aby zložili zbrane. Zároveň vyjadrilo vieru v to, že  sa mu ich podarí vymeniť za ruských vojakov zajatých počas bojov na Ukrajine. Prokremeľské úrady v Donecku sa však avizovali, že niektorých obrancov Azovstaľu postavia pred súd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok