Ak v parlamente neprejde protiinflačný balíček pomoci, Za ľudí chce prísť s vlastným riešením

TA3 TASR
20.5.2022 12:15

Ak v národnej rade neprejde vládny protiinflačný balíček, Za ľudí prinesie kompromisné riešenie, pri ktorom sa strana inšpirovala nemeckým modelom. Informovala o tom v piatok na tlačovom brífingu vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová za účasti ekonóma Tomáša Meravého.

V. Remišová: Niektorí poslanci rozhodli, že R. Fico je bezdôvodne chránená osoba
TASR - Pavel Neubauer

"Ak v parlamente neprejde súčasný (vládny) balíček, pretože debata tam vyzerá veľmi búrlivo, tak prinášame ešte jedno kompromisné riešenie, kde sme sa inšpirovali Nemeckom," priblížila Remišová.

Balíček, ktorý chce strana predstaviť aj na koaličnej rade, by podľa Meravého mal celkový rozsah 500 miliónov eur. "Z toho jedna tretina by išla cez vyššie životné minimum v podobe vyšších adresných sociálnych dávok. Jedna tretina by išla cez vyššie nezdaniteľné minimum ako zvýšenie čistého príjmu pracujúcich ľudí a jedna tretina v podobe vyššieho daňového bonusu a detských prídavkov na podporu rodín s deťmi," vysvetlil riešenie Meravý.

Zdôraznil, že vysoká inflácia zasahuje všetkých, nielen zraniteľné skupiny, ale aj strednú triedu. "Iné krajiny prijímajú také (protiinflačné) balíčky, ktoré sú kombináciou jednak adresných, ako aj plošných opatrení," povedal ekonóm.

"My pomoc ľuďom v čase vysokej inflácie podporujeme. Celé mesiace voláme po tom, aby vláda takúto pomoc ľuďom dala. Žiaľ, sme svedkami hádok, najmä medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom. Aj keď situácia je momentálne taká, že tri strany (koalície) chcú pomáhať ľuďom, ale jedna strana zrejme veľmi nie," dodal Meravý.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok