Objavili sa nové dôkazy, ktoré preukazujú zabíjanie civilistov ruskými vojakmi v Buči

TA3 ČTK
20.5.2022 11:02

Na dvoch videách sú vidieť ruskí výsadkári, ako vedú s namierenými zbraňami niekoľko mužov ulicou mesta Buča na predmestí Kyjeva. Niektorí z týchto ukrajinských zajatcov sú prikrčení, držia sa za opasky tých, ktorí idú pred nimi. Iní majú ruky nad hlavou.

Buča
TASR/AP

Podľa svedectva miestnych a záberov získaných denníkom The New York Times ruskí vojaci týchto najmenej osem mužov 4. marca zastrelili, čím sa zrejme dopustili vojnových zločinov.

Videá z bezpečnostných kamier a tiež natočené svedkom v jednom zo susedných domov sú doteraz najjasnejším dôkazom toho, že týchto osem mužov bolo pred zastrelením v ruskom zajatí.

"Rukojemníci tam ležia, oproti plotu," hovorí autor videa, na ktorom vojaci donútili zajatcov zaľahnúť na zem, vrátane jedného muža v dobre rozoznateľnej žiarivo modrej mikine.

Zajatci sa už nevrátili

Video v tejto chvíli skončí. Ale osem svedkov popísalo NYT, čo sa stalo ďalej. Vojaci vzali týchto mužov za neďalekú kancelársku budovu, ktorú Rusi ovládli a urobili z nej svoju dočasnú základňu. Ozvali sa výstrely. Zajatci sa už nevrátili.

Video vytvorené z dronu o deň neskôr, teda 5. marca, je prvým obrazovým dôkazom, ktorý potvrdzuje oznámenie svedkov. Sú na ňom vidieť mŕtvi ležiaci na zemi bokom od kancelárskej budovy, pri ktorých stoja na stráži dvaja ruskí vojaci. Medzi telami je vidieť záblesk žiarivo modrej mikiny jedného zo zajatcov.

Fotografie tiel zastrelených mužov ležiacich na dvore, z ktorých niektorí mali zviazané ruky, boli jednými z obrázkov, ktoré vzbudili po stiahnutí ruských vojsk z Buče zo začiatku apríla medzinárodnú pozornosť. Ruskí lídri opakovane popierali, že by sa ich vojaci dopustili neprávostí v Buči, a fotografie, ktoré z mesta prichádzali, vyhlasovali za provokácie a podvrhy.

Niekoľkotýždňové vyšetrovanie NYT však prináša nové dôkazy - vrátane troch videí - že ruskí výsadkári zhromaždili a cielene zastrelili mužov vyfotených na onom dvore, čo priamo poukazuje na to, že spáchali vojnové zločiny. Ruské ministerstvá zahraničia a obrany nechceli zistenia NYT komentovať.

Reportéri NYT strávili v Buči týždne a pýtali sa preživších, svedkov, koronerov, policajtov a príslušníkov armády. Reportéri dali dohromady doposiaľ nezverejnené zábery z incidentu - jedny z mála dôkazov, podľa ktorých je možné vystopovať posledné pohyby obetí.

Denník zastrelených mužov identifikoval

NYT tiež všetkých zastrelených mužov identifikoval. Boli to manželia, otcovia, pracovníci samoobsluhy či miestnej továrne, ktorí pred vojnou žili ako normálni občania. Ale po obmedzení možnosti odísť z krajiny po začiatku vojny a s odhodlaním chrániť svoje okolie sa väčšina týchto mužov pripojila k rôznym obranným silám len pár dní pred tým, ako ich Rusi zabili. Takmer všetci žili v blízkej vzdialenosti od dvora, na ktorom potom boli nájdené ich ležiace telá.

Zastrelenie zajatých mužov v Buči je "druhom incidentu, ktorý by sa mohol stať silnou kauzou pri stíhaní za vojnové zločiny", povedal bývalý splnomocnenec Spojených štátov pre vojnové zločiny Stephen Rapp. Rusi zajatcov odzbrojili a zadržali, z hľadiska vojnového práva sa tak už nezúčastnili bojov.

Okrem vojakov, ktorí muža zastrelili, by mohli byť stíhaní aj ich velitelia, pokiaľ by sa preukázalo, že o incidente vedeli a nezabránili mu, alebo za neho vojakov následne nepotrestali, dodal Rapp.

S prosbou sa obrátili na internet

Zastrelení muži sa prestali ozývať svojim blízkym 4. marca, a ich bratia, manželky, matky a priatelia ich preto začali hľadať. V uliciach Buče však hliadkovali ruské jednotky, takže sa príbuzní obrátili na internet a prosili o akékoľvek informácie na sociálnych sieťach.

Telá mužov medzitým stále ležali na onom dvore. Keď potom Rusi asi o mesiac neskôr utiekli, získali si obrázky tiel zastrelených mužov pozornosť celého sveta i rodín, ktoré hľadali akékoľvek stopy na internete.

Jedna zo žien, ktorá hľadala svojho manžela, potom len upravila svoju správu na facebooku, v ktorej pred niekoľkými týždňami žiadala o informácie o svojom mužovi. "Nemusíte už hľadať. Našli sme ho," napísal denník The New York Times.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok