Pokračuje odvolací proces s Dušanom Kováčikom. Snaží sa spochybniť dôveryhodnosť svedkov

TA3 TASR
20.5.2022 09:25

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik sa snaží spochybniť dôveryhodnosť kľúčových svedkov v jeho procese. Poukazuje na možnú účelovosť konania tzv. kajúcnikov. Najvyšší súd SR pokračuje v piatok v odvolacom konaní voči verdiktu Špecializovaného trestného súdu, ktorý ho neprávoplatne poslal za mreže na 14 rokov.

Výpovede bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa, bývalého člena takáčovcov Mateja Zemana i zosnulého bývalého exsiskára Františka Böhma voči nemu majú vykazovať rozpory. "Išlo o odmenu," tvrdí Dušan Kováčik, presvedčený o tom, že usvedčujúce výpovede boli výmenou za benefity v trestnom konaní. Argumentuje, že napríklad účelovosť konania exšéfa KÚFS mu potvrdil aj bývalý riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský.

Benefity pre kajúcnikov sa podľa Dušana Kováčika prejavili aj v miere zaistenia ich majetku, ktoré považuje za nedostatočné, respektíve nedôsledné. Poukázal tiež na to, že v uznesení o zaistení majetku Ľudovíta Makóa mu nebola doručená jedna strana. Sudca preto prerušil pojednávanie, aby chýbajúcu časť mohli doručiť.

Bývalý špeciálny prokurátor sa počas piatkového konania intenzívne radí so svojimi obhajcami. V jednej chvíli ich za to napomenul sudca, keďže si gestikuláciou a šepkaním dohadovali obhajobu počas toho, ako čítal listinné dôkazy. "Čítam to pre vás, ja to poznám. Tak vás žiadam o pokoj," uviedol.

Dušan Kováčik šéfoval ÚŠP od septembra 2004 do novembra 2020. Národná kriminálna agentúra ho zadržala koncom októbra 2020. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. V tomto prípade čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti.

ŠTS ho vlani v septembri neprávoplatne odsúdil na úhrnný 14-ročný nepodmienečný trest s minimálnym stupňom stráženia. Vymeral mu aj trest prepadnutia majetku. Dušan Kováčik opakovane odmietol vinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok