ONLINE: Rusko už takmer ovládlo celú Luhanskú oblasť, Ukrajina skúma taliansky plán na ukončenie vojny

TA3 TASR ČTK
20.5.2022 06:36

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v piatok uviedol, že Moskva už takmer úplne ovládla separatistickú Luhanskú oblasť na východe Ukrajiny. Informuje o tom agentúra AFP. Ukrajina potvrdila plán Talianska na ukončenie vojny. Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko uviedol, že talianske návrhy sa teraz skúmajú. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra. 

23:51 „Fínsko je na 100 percent závislé od ruského plynu. Rusko ho pravdepodobne dnes odreže od plynu,“ píše na sociálnych sieťach fínsky expremiér Alexander Stubb. Na druhej strane však dodáva, že pre jeho krajinu to nie je vôbec žiadny problém, pretože plyn je len 5-percentnou súčasťou fínskeho energetického portfólia. „Tomu sa hovorí byť pripravený na rôzne scenáre,“ dopĺňa Stubb.

23:10 Ruské jednotky odpratali trosky divadla v Mariupole, uvádza ukrajinská správa tohto mesta na juhovýchode Ukrajiny. Budovu v polovici marca zničil nálet ruskej armády. Vojaci spolu so sutinami odviezli aj telá mŕtvych, uviedol podľa agentúry Unian poradca mariupolského starostu Petro Andrjuščenko, podľa ktorého už teraz nebude možné zistiť, koľko civilistov pri nálete zahynulo.

22:31 USA budú financovať dodávky moderných zbraňových systémov na Ukrajinu, ako sú protilietadlové strely Patriot a delostrelectvo dlhého doletu, napísal The Washington Post.

21:59 Ruské sily opäť budujú pontónový most cez rieku Severný Donec na východe Ukrajiny, tvrdí ukrajinský generálny štáb. V pravidelnom večernom hlásení tiež napísal, že ruskí vojaci presunuli desiatky jednotiek vojenského vybavenia na predmestí juhukrajinského Chersonu. Podľa šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky ruský prezident Vladimir Putin v ofenzíve uviazol na mŕtvom bode.

21:21 Ruský minister obrany Šojgu podal hlásenie prezidentovi Putinovi o oslobodení oceliarní Azovstal v Mariupole po tom, čo sa posledný obrancovia vzdali.

20:51 Body do svetového rebríčka za Wimbledon tento rok neudelí ani ženská WTA, ktorá rovnako ako mužská ATP nesúhlasí so zákazom pre ruské a bieloruské hráčky.

20:24 Rusi zámerne terorizujú civilné obyvateľstvo Ukrajiny. Jedinečné zábery z kamier: Ruská strela zasiahla Palác kultúry v Lozove v Charkovskej oblasti. Zranilo sa 7 miestnych obyvateľov, z toho 1 dieťa. Vzdušná obrana pre Ukrajinu. Potrebujeme to dnes!

19:52 Ruskí basketbalisti boli v dôsledku invázie ich krajiny na Ukrajinu vylúčení z ME, ktoré hostí aj Česko. V skupine v Tbilisi ich nahradí Čierna Hora

19:20 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok na zasadnutí Bezpečnostnej rady vyzval, aby sa Rusko usilovalo dosiahnuť suverenitu v oblasti počítačových technológií. Takisto žiadal, aby sa pri digitalizácii ruskej ekonomiky zohľadnili riziká spojené s používaním zahraničného softvéru a vybavenia, informovala agentúra AFP. 

18:42 Odmínovanie v Kyjevskom regióne je úplne dokončené, povedal zástupca vedúceho kancelárie prezidenta Ukrajiny Kirill Timoshenko.

18:17 Španielsko podporuje ambície Ukrajiny vstúpiť do Európskej únie, vyhlásil tamojší minister zahraničných vecí José Manuel Albares. Európska komisia by mala v júni oznámiť, či prijme prihlášku Kyjiva. Informuje o tom agentúra Reuters.

17:23 Ruská vláda vytvorila zvláštny štáb pre obnovu ukrajinských území obsadených ruskými vojskami, oznámil dnes podľa denníka Kommersant ruský vicepremiér Marat Chusnullin po návrate z Chersonskej a Záporožskej oblasti Ukrajiny.

16:47 Ruské sily pri ostreľovaní Severodonecka zasiahli školu, kde sa ukrývalo vyše 200 ľudí. Najmenej tri osoby zomreli, uviedol gubernátor Luhanskej oblasti.

16:14 Ukrajina potvrdila plán Talianska na ukončenie vojny. Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko uviedol, že talianske návrhy sa teraz skúmajú.

15:48 OMV previedla do Gazprombank platbu za ruský plyn v eurách. Rakúsky koncern uviedol, že neočakáva žiadne problémy s prevodom úhrady na ruble. Informuje Reuters.

15:21 Ruský minister obrany Sergej Šojgu v piatok uviedol, že Moskva už takmer úplne ovládla separatistickú Luhanskú oblasť na východe Ukrajiny. Informuje o tom agentúra AFP. 

14:42 Administratíva tureckého prezidenta Erdogana uviedla, že Švédsko dodalo zbrane teroristom, ktorí vykonali útoky v Turecku. Píše NEXTA na Twitteri. 

14:32 Ruský minister obrany Sergej Šojgu v piatok uviedol, že Moskva už takmer úplne ovládla separatistickú Luhanskú oblasť na východe Ukrajiny. Informuje agentúra AFP.       

13:48 Ukrajinské velenie dalo obrancom mariupolského metalurgického komplexu Azovstal rozkaz zastaviť odpor proti ruským útokom v záujme zachovania života ukrajinských vojakov. Uviedol veliteľ ukrajinského pluku Azov Denis Prokopenko. Veliteľ tiež povedal, že ťažko ranení vojaci boli z areálu evakuovaní a že sa plánuje ich následná výmena za ruských zajatcov.

13:22 Právny zástupca ruského vojaka, ktorého na Ukrajine súdia za vojnové zločiny, vo svojej piatkovej záverečnej reči uviedol, že jeho klient "je nevinný", a požiadal o jeho oslobodenie i napriek tomu, že sa k zabitiu civilistu priznal.

13:33 Niekdajší nemecký kancelár Gerhard Schröder dal podľa ruskej štátnej ropnej spoločnosti Rosnefť k dispozícii svoju funkciu v dozornej rade tejto firmy.

13:13 Ruský minister obrany Sergej Šojgu v piatok vyhlásil, že Moskva v reakcii na rozširovanie NATO vytvorí nové vojenské základne na západe Ruska. Informovala agentúra AFP.

13:02 Európska komisia v piatok v mene Európskej únie vyplatila Ukrajine 600 miliónov eur v rámci makrofinančnej pomoci. 

12:30 Ruská spoločnosť Gazprom v sobotu ráno preruší vývoz plynu do Fínska, oznámil fínsky štátny podnik Gasum. Informovala ho o tom v piatok ruská strana.

12:29 Nemecký minister financií potvrdil, že krajiny G7 poskytnú Ukrajine viac ako 18 miliárd eur.

11:51 Ruský rockový spevák Jurij Ševčuk čelí obvineniam z očierňovania armády v spojitosti so svojimi vyjadreniami na stredajšom koncerte. Obvinenia proti frontmanovi skupiny DDT boli vo štvrtok zaslané správnemu súdu. Hrozí mu pokuta až do výšky 50-tisíc rubľov (zhruba 430 eur). 

11:49 Viac ako 1900 obrancov Azovstalu sa vzdalo, povedal podľa Interfaxu ruský minister obrany. Čoskoro sa podľa neho zavŕši oslobodenie Luhanskej ľudovej republiky.

11:48 Ukrajinskí zákonodarcovia navrhli rezolúciu, ktorá označuje ruského prezidenta Vladimira Putina za vojnového zločinca v súvislosti s jeho "agresívnymi" krokmi voči Ukrajine vrátane nevyprovokovanej invázie. Informuje o tom stanica Slobodná Európa.

11:41 Proruskí hackeri zaútočili na webové stránky viacerých talianskych inštitúcií a ministerstiev, uviedla v piatok tamojšia polícia. Informovali agentúry DPA a Reuters. 

11:32 Zákonodarcovia v ruskej štátnej dume – dolnej komory ruského parlamentu – predložili návrh na zmenu zákona, na základe ktorého by mohlo byť zrušené vekové obmedzenie pre dobrovoľný vstup do armády. 

11:03 Na dvoch videách sú vidieť ruskí výsadkári, ako vedú s namierenými zbraňami niekoľko mužov ulicou mesta Buča na predmestí Kyjeva. Niektorí z týchto ukrajinských zajatcov sú prikrčení, držia sa za opasky tých, ktorí idú pred nimi. Iní majú ruky nad hlavou. Podľa svedectva miestnych a záberov získaných denníkom The New York Times ruskí vojaci týchto najmenej osem mužov 4. marca zastrelili.

10:43 Medzinárodný výbor Červeného kríža od utorka zaregistroval stovky vojnových zajatcov z oceliarní Azovstaľ. Neuviedol však, kde sú zadržiavaní. Rusko ich presúva do oblastí pod kontrolou proruských síl. 

9:25 Rusko pravdepodobne presunie svoje sily z ukrajinského prístavného mesta Mariupol do Donbasu ihneď po tom, ako toto dlho obliehané mesto strategicky zabezpečí. V najnovšej hodnotiacej správe to uviedlo britské ministerstvo obrany s tým, že pre tlak, ktorý je vyvíjaný na ruských veliteľov, sa tento presun zrejme uskutoční bez adekvátnej prípravy. 

9:24 Následky ruskej invázie v obci Rubežnoje v Luhanskej oblasti:

9:16 Výrobné ceny v Nemecku vinou drahších energií spôsobených vojnou na Ukrajine rekordne vzrástli. V apríli ich medziročný nárast dosiahol 33,5 percenta.

9:13 Hraničnými priechodmi prešlo vo štvrtok na vstupe do Slovenskej republiky 2844 osôb. Z toho bolo 723 mužov, 1757 žien a 404 detí. Informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. 

9:07 Nárast vývozu ruskej ropy do Číny ohrozuje jej iránsky export. Ten po ruskej invázii na Ukrajinu prudko klesol, Peking uprednostňuje lacnejší variant.

8:46 Ministri spravodlivosti alebo generálni prokurátori Austrálie, Británie, Kanady, Nového Zélandu a Spojených štátov vo svojom vyhlásení uviedli, že podporujú prácu ukrajinskej generálnej prokurátorky Iryny Venediktovej, ktorá sa snaží vyvodiť zodpovednosť za "vojnové zločiny spáchané počas ruskej invázie".

8:23 Ukrajinu podľa Zelenského stojí vojna mesačne zhruba päť miliárd dolárov. V tejto súvislosti vyzval zahraničných partnerov Ukrajiny by nevnímali pomoc Kyjevu ako dodatočné výdavky alebo dary, ale ako "príspevok k ich vlastnej bezpečnosti".

7:34 Ruské jednotky posilnili ofenzívu a útočné operácie v doneckom smere, aby zlepšili svoju taktickú situáciu, uviedol generálny štáb ukrajinskej armády.

7:32 Prezident USA Joe Biden oznámil svoj zámer poskytnúť Ukrajine nový balík vojenskej pomoci. Informovala o tom v noci na piatok rozhlasová stanica Deutsche Welle. "Dnes oznamujem ďalší balík bezpečnostnej pomoci, ktorý poskytne Ukrajine ďalšie delostrelectvo, radary a iné vybavenie, ktoré už efektívne používa na bojisku," uviedol Biden vo vyhlásení zverejnenom vo štvrtok večer na webovej stránke Bieleho domu.

7:02 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Donbas na východe Ukrajiny je ruskými jednotkami úplne zničený. Súčasne Rusko obvinil z nezmyselného bombardovania, keďže v tejto oblasti zintenzívňuje svoju ofenzívu.

6:30 Dianie na Ukrajine sme sledovali aj vo štvrtok. Tu si môžete pozrieť súhrn udalostí:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok