Sankcie ohrozujú aj Európu. Poslanci v Bruseli hľadali spôsob, ako sa vysporiadať s ich následkami

TA3
19.5.2022 22:20

Proti-ruské sankcie ohrozujú hospodársky aj Európu – a peniaze z plánu obnovy nám stačiť nebudú. Zhodli sa na tom poslanci Európskeho parlamentu. Na rokovaní v Bruseli hľadali spôsob, ako sa vysporiadať s následkami sankcií, ktoré pociťujeme aj v Únii.

Za dočasnú liberalizáciu obchodu sa vyslovilo 515 poslancov, 32 boli proti a 11 sa zdržalo hlasovania. Opatrenia boli prijaté v zrýchlenom konaní, aby sa umožnilo ich prijatie v pléne EP.

V praxi uplatnenie týchto opatrení bude znamenať, že na obdobie jedného roka sa úplne odstránia dovozné clá na priemyselné výrobky, vstupné clá na ovocie a zeleninu, ako aj antidumpingové clá a ochranné opatrenia na dovoz ocele. Lotyšská europoslankyňa a stála spravodajkyňa pre Ukrajinu  Sandra Kalniete vo vyhlásení pre médiá uviedla, že zoči-voči ruskej agresii Ukrajina nebojuje len za vlastnú slobodu a bezpečnosť, ale za slobodu a bezpečnosť celej Európy.

"Preto musíme podporovať Ukrajinu na všetkých úrovniach všetkými nástrojmi, ktoré máme k dispozícii: nielen zbraňami a sankciami, ale aj našou obchodnou silou. Náš boj sa nekončí poskytnutím potrebnej podpory Ukrajine, aby sa mohla brániť. Musíme sa tiež uistiť, že ukrajinské hospodárstvo zostane odolné a konkurencieschopné," opísala situáciu.

Vzťahy medzi EÚ a Ukrajinou upravuje Dohoda o pridružení. Prehĺbená a komplexná zóna voľného obchodu, na ktorú sa vzťahuje, zabezpečuje ukrajinským podnikom od roku 2016 preferenčný prístup na trh EÚ.

EÚ je najdôležitejším obchodným partnerom Ukrajiny a v roku 2021 predstavovala viac ako 40 percent jej celkového obchodu s tovarom. Pre EÚ je Ukrajina 15. najväčším obchodným partnerom, celkovo predstavuje približne 1,2 percenta celkového obchodu EÚ. Opatrenia, ktoré vo štvrtok odobril EP sa začnú uplatňovať nasledujúci deň po ich zverejnení v Úradnom vestníku EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok