Bielorusko nakúpilo od Ruska rakety Iskander a systémy S-400, informoval Lukašenko

TA3 ČTK
19.5.2022 20:54

Bielorusko kúpilo od Ruska "potrebné množstvo" rakiet Iskander a systémov protivzdušnej obrany S-400, oznámil dnes bieloruský vodca Alexander Lukašenko podľa štátnej agentúry BelTA. Lukašenko tiež vyjadril nádej, že sa bieloruským zbrojovkám podarí do konca roka vyvinúť vlastnú obdobu rakety Iskander, ktorú ruské sily používajú počas 85 dní trvajúcej vojny proti Ukrajine.

Lukašenko
TASR/AP

Bielorusko sa invázie priamo nezúčastňuje, poskytlo ale ruským silám na útok na susednú krajinu svoje územie. „Dohodli sme sa s Putinom. Kúpili sme u vás potrebné množstvo tých Iskanderov a S-400, vyzbrojili našu armádu. S týmito zbraňami je to už úplne iná armáda. Tieto zbrane prinajmenšom môžu spôsobiť (nepriateľovi) neprijateľne vysoké škody. ," vyhlásil Lukašenko počas stretnutia s gubernátorom ruskej Nižegorodskej oblasti Glebom Nikitinom.

Lukašenko zdôraznil, že krajina si zachovala priemyselnú základňu a vyrába početné druhy zbraní. "Pomôžu nám doviesť k dokonalosti nové rakety, ktoré vyvíjame. Významne sme s tým pokročili, ale spolu s Rusmi rýchlejšie vytvoríme normálnu raketu. Majú viac schopností. Sami by sme to zvládli, ale trvalo by to dlhšie ako rok. Ak nám niekto šikovný poradí, čo nerobíme správne, už do konca roka budeme mať raketu typu Iskander. Veľmi dobrú zbraň," citovala agentúra Lukašenkove slová.

Ruský protilietadlový systém S-400 kúpilo v nedávnej minulosti Turecko, členský štát Severoatlantickej aliancie, čo USA viedlo k vylúčeniu Turecka z programu výroby a dodávok najnovších amerických stíhačiek F-35.

Rusko, ktoré má S-400 vo výzbroji od roku 2007, tvrdí, že tento systém je schopný ničiť aj hypersonické strely a "neviditeľné" lietadlá, teda lietadlá s technológiou, ktorá ich robí ťažko zistiteľnými. Systém kúpila aj Čína a jej rival Indie. Bielorusko záujem prejavovalo od vlaňajšieho januára.

Bielorusko pred troma rokmi predviedlo rakety Polonez o dolete pôvodne 200, vo vylepšenej verzii až 300 kilometrov. Podľa expertov ide ale o čínske rakety A-200 na podvozku bieloruskej výroby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok