Vláda dostala od nespokojných učiteľov vianočné vysvedčenie

TASR, SITA, TA3
21.12.2012 12:29

Učitelia zo škôl zapojených do štafetového štrajku, dnes na Úrad vlády priniesli Vianočné vysvedčenie pre vládu. Ministri podľa učiteľov prepadli z predmetov ako plnenie predvolebných sľubov, počúvanie s porozumením, čítanie s porozumením, počítanie percent, makroekonomická stratégia a práca so štatistickými údajmi.

Ako „neuspokojivé“ zhodnotili učitelia aj správanie vlády. Naopak, samé jednotky si kabinet vyslúžil za demagógiu, dogmatizmus, populizmus, zavádzanie, zastrašovanie verejnosti, zvaľovanie zodpovednosti na iných a dramatickú výchovu. Celkové hodnotenie pre vládu znie "neprospela".

Termín opravnej komisionálnej skúšky školy stanovili symbolicky na 8. januára 2012. Práve vtedy má centrálny štrajkový výbor rozhodnúť, aký zvolí ďalší postup v prerušenom štrajku.

„Základná filozofia tohto vianočného darčeka je, že  ministri sa nemusia báť, že nebudú klasifikovaní. Naopak, učitelia správanie slovenskej vlády pozorujú, hodnotia a neboja sa napriek neustálemu zastrašovaniu svoje hodnotenie aj vyjadriť,“ povedal učiteľ z bratislavskej Spojenej školy Novohradská Vladimír Crmoman.

Vysvedčenie má byť aj reakciou na tohtotýždňovú tlačovú besedu ministra školstva Dušana Čaploviča, na ktorej oznámil, že pre školy kupuje digitalizované učivo Planéta vedomostí. Podľa ministra je to vianočný darček pre učiteľov. „Šírením falošnej predstavy o tom, že pán minister zachraňuje školstvo konečne rozbehnutou digitalizáciou školstva, je v skutočnosti len zakrývaním ozajstných existenčných problémov, ktoré slovenské školstvo trápia,“ dodal Crmoman.

Gymnázium na Grösslingovej ulici, ktoré vo štvrtok štrajkovalo, dnes odovzdalo štafetový kolík zástupcovi školských odborárov Ivanovi Šóšovi. Ten hovorí, že prevzatie štafetového kolíka je symbolom zjednotenia medzi školskými odborármi a iniciátormi štafetového štrajku.

O ďalších krokoch po 8. januári budú podľa neho rozhodovať spolu. „Je fajn, že v snahe zlepšiť financovanie slovenského školstva pôjdeme spolu,“ povedal dnes odborár. „Tým, že po nás žiadna škola neštrajkuje, odovzdanie kolíka je symbol toho, že sa nechceme vykašľať na štafetový štrajk, ale aspoň symbolicky odovzdávame kolík odborárom, aby aj oni vyvinuli trochu iniciatívu,“ zdôvodnil odovzdanie učiteľ Gamče Peter Wetzler.

Niektoré, prevažne bratislavské školy si odsúhlasili formu protestu, v rámci ktorého by neuzavreli známky na polroka. Koľko ich je, nechcú prezradiť, zástupcovia týchto škôl sa majú stretnúť znovu v januári.

Premiér želá pekné sviatky

"Predseda vlády Robert Fico želá učiteľom krásne sviatky a teší sa, že sa i napriek komplikovanej finančnej situácii podarilo pedagógom zvýšiť platy a odštartovať odbornú diskusiu o systémových zmenách v školstve," odkázal v tejto súvislosti tlačový odbor vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok