Vedci zistili, aký typ prerušovaného pôstu je najúčinnejší. Hladovať až tak veľmi nemusíte

TA3/zm
22.5.2022 10:00

Trend prerušovaného pôstu prináša už niekoľko druhov stravovania, ktoré stojí na časových úsekoch, počas ktorých raz jedlo prijímate a inokedy si ho odopierate. Vedci preto zisťovali, či majú tieto intervaly zásadný vplyv na chudnutie. A veru majú, čo je dobrá správa.

Vedci zistili, aký typ prerušovaného pôstu je najúčinnejší. Hladovať až tak veľmi nemusíte
Profimedia

Do top trojice pôstnych hitov patrí metóda 5:2, ďalej postenie každý druhý deň a časové okná. Výskum si posvietil na to, či má zmysel nejesť v hodinových alebo dňových intervaloch a porovnal diétne výsledky dobrovoľníkov.

Druhy pôstov

Ak vám pôstne stravovanie nič nehovorí, najskôr sa zoznámte s tromi spomínanými metódami. Populárna diéta 5:2 spočíva v tom, že päť dní jete normálne, ale dva dni máte príjem stravy znížený na 500 kalórii.

Postenie každý druhý deň je pomerne jasné. Striedate deň, kedy m,ôžete jesť prakticky čokoľvek, s dňom, kedy sa obmedzujete opäť na 500 kalórii.

Časové okná spočívajú zas v tom, že všetku stravu dňa môžete prijať iba v 8 hodinovom intervale, zvyšných 16 hodín nejete nič. Je pritom na vás a na štýle vášho života, či toto okno začnete o 8mej ráno, a teda jete len do 16tej. Alebo si stravu posuniete na obed a prijímate jedlo do 20ej hodiny večer.

Je teda zjavné, že hodiny postenia sú v prípade týchto troch metód výrazne odlišné, preto si vedci chceli overiť, či má skutočne zmysel, stráviť až toľko času o hlade.

Ktorý pôst vyhral?

Nebudeme vás dlho napínať. Jesť v časových oknách vychádza z tejto trojice najhoršie. Skúmaná skupinka dobrovoľníkov prišla počas ôsmich týždňov trvania výskumu o 3 percentá telesnej hmotnosti. Nie je to zlé, ale zvyšné dva druhy diéty dopadli lepšie.

V prípade metódy 5:2 a stravovania ob deň vyšli rovnaké výsledky, a to úbytok 8 percent z telesnej hmotnosti.

Nielen vedcom, ale aj nám preto z toho vychádza ako víťaz metóda 5:2. veď ak máte dosiahnuť rovnaké výsledky ako každý druhý deň pôstu, tak v 5:2 je predsa dní odriekania menej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok