Poháre na víno nikdy neumývajte so saponátom, radšej použite toto

TA3/zm
21.5.2022 10:00

Už sa vám niekedy stalo, že ste si odpili z vína a malo čudnú chuť? Jednou z možností je, že na pohári ostala neviditeľná vrstva saponátu a znehodnotila hroznový mok. Všeobecne preto platí, že poháre na stopke by ste týmto spôsobom rozhodne umývať nemali.

Poháre na víno nikdy neumývajte so saponátom, radšej použite toto
Pexels

Predstava, že dopijete víno a neumyli by ste poháre, nie je to, na čo vás navádzame. Len ich umývajte odteraz inak než so saponátom.

Škodí vínu aj poháru

Saponát neškodí len chuti vína, ale znehodnocuje aj samotný pohár na stopke. Pozorovať to môžete podľa znižujúcej sa priehľadnosti skla. To po opakovanom používaní čistiacich prípravkov ostáva matné. Existujú tri spôsoby, dokonca oveľa lacnejšie, ako poháre dôkladne očistiť a zachovať ich ako nové.

Prúd horúcej vody

Nie je to žiadna veda. Odborníci na víno hovoria, že pohárom na stopke po dopití sektu postačí prúd horúcej vody. Samozrejme, aby bolo sklo dobre umyté, je fajn tento úkon urobiť po dopití vína, nie nechať postáť zvyšky do druhého dňa. Najmä, ak hovoríme o červenom víne.

Naparovanie

Druhý spôsob zahŕňa opäť len vodu, no v inom skupenstve. Poháre od vína dobre vyčistí aj para. Napríklad, môžete zhriať vodu v hrnci a nad výparmi podržať pohár hore dnom. V skle sa zachytí para, premení sa na kvapôčky a sklo už len vytriete utierkou.

Ocot

A napokon všemocný ocot, ktorý má v domácnosti skutočne všestranné využitie. Veru, aj na vínové poháre. Vodu si rozrieďte s bielym octom, poháre ponorte a potom len opláchnite čistou vodou a utrite. Ocot má tú výhodu, že zbaví sklo prípadného zápachu i baktérii.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok