Päť druhov zeleniny, ktoré zatočia s vašimi kilami: Schudnete expresne rýchlo

TA3/zm
20.5.2022 08:00

Keď chcete schudnúť, zrejme ako prvé siahnete práve po nej. Zelenina je základom diét, no ak potrebujete zhodiť expresne rýchlo, toto je päť druhov, ktoré rozpustia tuky aj za veľmi krátky čas.

Päť druhov zeleniny, ktoré zatočia s vašimi kilami: Schudnete expresne rýchlo
Pexels

Pripravte si nákupný zoznam a vyberte sa do zelovocu. Nájdete tam všetko, čo potrebujete mať do leta na tanieri, ak chcete schudnúť.

Mladý špenát

Špenát už dávno nie je len nepríjemný prívarok s čudnou farbou zo školskej jedálne. Práve v čerstvom stave sú špenátové listy bohaté na železo, meď, horčík a vitamíny od áčka po káčko. Pridajte ho do salátov, rozmixujte v smoothie nápojoch alebo jemne orestované pridajte do rannej praženice. Možností je veľa, a ak chcete vďaka nemu schudnúť, mal by byť na vašom tanieri denne.  

Brokolica

Brokolica má obrovskú výhodu, že je okrem vlákniny bohatá aj na bielkoviny, takže vás dokáže výborne zasýtiť. V našich končinách sa najčastejšie konzumuje varená alebo v podobe krémovej polievky, no brokolica je skvelá aj v surovom stave, čo vie veľmi málo Sloveniek. Pomixujte ju a pridajte do akéhokoľvek šalátu, dodá mu zaujímavú chuť a bude pod zubami príjemne chrumkať. Odporúčaná denná dávka je jedna šálka čerstvej brokolice, tepelne upravená nemá až také redukčné účinky.      

Kapusta

Všetky farby, hlavne nech je čerstvá. Kapusta nakrájaná v šaláte vás zasýti, ale nepriberiete z nej ani kilo. Biela i červená odroda obsahuje množstvo draslíka i železa, takže podporuje trávenie a vylučovanie. Keby ste nezhodili z tuku, tak minimálne opticky sa vám to podaí, pretože vám spľasne brucho.

Cvikla

Hoci prirodzená sezóna cvikle je až na jeseň, na pultoch obchodov ju zoženiete kedykoľvek, aj pred letnou sezónou. Nakúpte ju na kilá, pretože práve červená repa detoxikuje a odvodňuje organizmus, takže po jej konzumácii uvidíte výsledky na postave takmer okamžite. Hoci nezhodíte z tuku, ale najskôr len z vody, efekt bude stáť za to. Cvikla dokonca pomáha športovcom zlepšovať výkon, takže ak ste ku chudnutiu pridali pohyb, je to povinná ingrediencia jedálneho lístka.

Fenikel

Duste ho, zapekajte alebo čerstvý pridajte do šalátu. Fenikel u nás nemá ani zďaleka také využitie, ako by mohol mať, keby ste vedeli o jeho benefitoch. Na zdravie, ale aj pri chudnutí. Vďaka vysokému podielu vlákniny pomáha táto zelenina riešiť trávenie, viaže na seba toxíny a tuky v črevách. A to stále nie je všetko. Fenikel pomáha telu aj hospodáriť s vodou, takže nehrozí, že sa nalejete a opuchnete. Jeho účinky boli známe už odpradávna, starí Rimania ho dokonca volali zbraň proti obezite.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok