Poslanci rokovali o niekoľkých bodoch, zaoberali sa aj protiinflačným balíkom

TA3 TASR
19.5.2022 10:28

Protiinflačnú pomoc, zdanenie mimoriadnych príjmov z ropy aj podporu starostlivosti o deti aj odídencov s postihnutím prerokuje Národná rada SR na aktuálnej 65. schôdzi. Poslanci vo štvrtok schválili zaradenie týchto bodov do programu.

Na základe návrhu zákona o financovaní voľného času dieťaťa z dielne Ministerstva financií SR by mali dostať na voľnočasové aktivity deti od piatich do 18 rokov každý mesiac 50 eur. Suma daňového bonusu by sa mala zároveň zvýšiť. Od júla tohto roka by sa mal tiež zvýšiť prídavok na dieťa na 30 eur a od januára 2023 na 50 eur mesačne.

Podľa návrhu zákona o dani z výhody získanej v dôsledku osobitnej situácie na trhu s ropou by mala rafinéria Slovnaft platiť mimoriadnu daň z cenovej výhody, ktorú jej prináša spracovanie ruskej ropy. Tá je v posledných mesiacoch výrazne lacnejšia ako ropa typu Brent a štát túto výhodu využije na dodatočný príjem do štátneho rozpočtu.

Starostlivosť o deti aj odídencov so zdravotným postihnutím by mal zasa podporiť tzv. lex Ukrajina 3. Podľa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR ide o riešenia problematických oblastí, ktoré sa usadením utečencov na území Slovenska vyskytli a nedali sa predvídať.

Zároveň poslanci presunuli na záver schôdze hlasovanie o návrhu Miroslava Kollára na odvolanie Mariána Kéryho z funkcie šéfa zahraničného výboru. Na záver presunuli aj voľbu šéfa Najvyššieho kontrolného úradu SR a detskej komisárky i voľbu člena správnej rady Ústavu pamäti národa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok