ONLINE: OSN vyzvala Rusko a Ukrajinu na obnovu mierových rokovaní. Kuleba hovoril s Trussovou

TA3 ČTK TASR
19.5.2022 06:54

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vo štvrtok diskutoval so šéfkou britského rezortu diplomacie Liz Trussovou o možnostiach "odblokovania" vývozu potravín z Ukrajiny. Organizácia Spojených národov vo štvrtok vyzvala Rusko a Ukrajinu, aby nadviazali na svoje kontakty i spoluprácu, vďaka ktorým prebehla evakuácia Ukrajincov z oceliarní Azovstaľ v obliehanom meste Mariupoľ, a obnovili mierové rokovania. Udalosti sme s vami sledovali online.

0:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:24 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok vo svojom uznesení vyzvali EÚ, aby prijala všetky opatrenia potrebné v medzinárodných konaniach a súdoch na podporu stíhania ruského a bieloruského vládneho režimu za vojnové zločiny, zločiny proti ľudskosti, genocídu a agresiu, ku ktorým došlo počas ruskej invázie na Ukrajine.

22:56 Organizácia Spojených národov vo štvrtok vyzvala Rusko a Ukrajinu, aby nadviazali na svoje kontakty i spoluprácu, vďaka ktorým prebehla evakuácia Ukrajincov z oceliarní Azovstaľ v obliehanom meste Mariupol, a obnovili mierové rokovania.

22:44 Pre Ukrajincov, ktorí vo štvrtok slávia Deň "vyšyvanky", sa táto tradičná vyšívaná košeľa s ľudovým motívom vo svetle ruskej ofenzívy stala symbolom národnej jednoty proti invázii ruských síl.

22:01 Nemecko spoločne s Holandskom v súčasnosti nevedia Ukrajine dodať viac ako 12 húfnic, ktoré už Kyjevu prisľúbili. Vo štvrtok to na spoločnej tlačovej konferencii v Haagu oznámili nemecký kancelár Olaf Scholz a holandský premiér Mark Rutte.

21:47 Pravdepodobnosť, že Rusko zaútočí na niektorú z členských krajín Severoatlantickej aliancie, je "veľmi nízka". Uviedol to poľský prezident Andrzej Duda v rozhovore pre denník Polska Times, ktorý bol zverejnený vo štvrtok.

21:31 Putinova dcéra randí s menovcom ukrajinského prezidenta Zelenského. Jej partnerom je podľa medializovaných správ Igor Zelenskij, baletný tanečník a bývalý riaditeľ Bavorského štátneho baletu.

21:11 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vo štvrtok diskutoval so šéfkou britského rezortu diplomacie Liz Trussovou o možnostiach "odblokovania" vývozu potravín z Ukrajiny. Obaja ministri taktiež hovorili o tom, ako má Rusko niesť zodpovednosť za svoju agresiu voči Ukrajine. V príspevku na sociálnej sieti Twitter to napísal samotný Kuleba.

20:55 Bielorusko kúpilo od Ruska "potrebné množstvo" rakiet Iskander a systémov protivzdušnej obrany S-400, oznámil dnes bieloruský vodca Alexander Lukašenko podľa štátnej agentúry BelTA. Lukašenko tiež vyjadril nádej, že sa bieloruským zbrojovkám podarí do konca roka vyvinúť vlastnú obdobu rakety Iskander, ktorú ruské sily používajú počas 85 dní trvajúcej vojny proti Ukrajine.

20:40 Spojené štáty zatiaľ neplánujú poslať vojakov na svoje veľvyslanectvo v Kyjeve, ktoré v stredu znova otvorili po trojmesačnej uzávere. Vo štvrtok to povedal nemenovaný predstaviteľ amerického ministerstva obrany. Nevylúčil však, že by sa tak nemohlo stať v budúcnosti.

20:31 Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyjadril vo štvrtok obavy z toho, že konflikt na Ukrajine by sa mohol rozšíriť aj do ďalších krajín regiónu - predovšetkým do Moldavska. Informovala agentúra DPA.

20:26 Predseda Zboru náčelníkov štábov armády USA generál Mark Milley telefonoval vo štvrtok so svojím ruským náprotivkom, náčelníkom generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerijom Gerasimovom. Išlo o ich prvý rozhovor, odkedy ruská armáda 24. februára zaútočila na Ukrajinu, uviedlo americké ministerstvo obrany. Informovala agentúra AFP. 

20:25 Aj keď boje na juhovýchode Ukrajiny pokračujú, do svojich domovov sa vracia čoraz viac Ukrajincov. Mnohí ale pri návrate zažívajú trpké sklamanie. Ich príbytky sú často kompletne zničené. 

20:24 Holandsko a Nemecko zatiaľ Kyjevu nedodajú viac ako 12 samohybných húfnic PzH 2000, ktoré Ukrajine sľúbili. Na spoločnej tlačovej konferencii v Haagu to vo štvrtok podľa agentúry DPA povedali holandský premiér Mark Rutte a nemecký kancelár Olaf Scholz.

20:15 Ľudia sa majú pripraviť na dlhé čakanie na hranici s Ukrajinou. Ministerstvo vnútra apeluje na cestujúcich, ktorí smerujú na Ukrajinu, aby v predstihu mysleli na dostatok tekutín pri dlhom čakaní na hraničných priechodoch Ubľa a Vyšné Nemecké. Zdôrazňuje aj vysoké teploty, ktoré sa v piatok očakávajú.

19:41 Americký Senát dokončil schvaľovanie nového balíka podpory pre Ukrajinu. Na vyčlenenie ďalších 40 miliárd dolárov už chýba len podpis prezidenta Bidena.

19:15 Britský premiér Boris Johnson telefonoval vo štvrtok s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským o vojenskej podpore a o globálnej potravinovej bezpečnosti. Vo vyhlásení to uviedol hovorca britskej vlády, informuje televízia CNN. 

18:59 Biden vo štvrtok podpíše príkaz, v ktorom sa vyčlení ďalších 100 miliónov dolárov na pomoc Ukrajine. Píše NEXTA. Okrem toho USA aktívne pracujú na organizácii dodávok protilodných rakiet dlhého doletu na Ukrajinu s cieľom zrušiť blokádu Čierneho mora, informuje Reuters s odvolaním sa na predstaviteľov USA.

18:38 Česko dostane z fondov EÚ takmer 680 miliónov českých korún (vyše 27 miliónov eur) na pomoc s utečencami z Ukrajiny, uviedla Európska komisia. Peniaze získajú aj Poľsko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko.

18:03 Ruské ostreľovanie Severodonecku si vyžiadalo najmenej 12 mŕtvych a 40 ranených. Oznámil to hlava Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Mesto sa Rusi pokúšajú dobyť už vyše dva mesiace, obrancovia však stále odolávajú.

17:43 Rusko požiadalo Slovinsko o zníženie počtu zamestnancov na ambasáde v Moskve. A to o štyroch ľudí. Ruský rezort diplomacie túto žiadosť tlmočil slovinskému charge d'affairs v Moskve prostredníctvom diplomatickej nóty.

17:25 V prístave Odessa zablokovali 25 miliónov ton obilia. Vo všeobecnosti z dôvodu zablokovania prístavov Ruskom nemôže Ukrajina vyviezť 90 miliónov ton obilia, pričom denne stráca 170 miliónov dolárov.

16:41 Ruská invázia na Ukrajinu spôsobila obrovské ekologické škody. Kyjev za ne bude prostredníctvom medzinárodných súdov žiadať od Moskvy kompenzácie. Podľa Reuters to na tlačovej konferencii povedal ukrajinský minister životného prostredia Ruslan Strilec.

16:02 Ruský armádny plukovník v zálohe Michail Chodarionok, ktorý v pondelok v ruskej štátnej televízii Rossija-1 kritizoval nepriaznivý priebeh ruských vojenských operácií na Ukrajine, v stredu verejne zmenil svoj názor. Podľa jeho slov bude ukrajinská armáda z nadchádzajúcich plánov ruskej armády nemilo prekvapená.

15:41 Niekdajší nemecký kancelár Gerhard Schröder nebude mať kvôli väzbám na Rusko nárok na kanceláriu z verejných peňazí, rozhodol rozpočtový výbor Spolkového snemu.

15:32 Ukrajinský prokurátor žiada doživotný trest pre ruského vojaka obžalovaného z vojnového zločinu kvôli zastreleniu civilistu, píše AFP zo súdnej siene v Kyjeve.

14:48 Rusko nedúfa v spustenie podmorského plynovodu Nord Stream 2 v dohľadnom čase. Je však presvedčené, že Európa bude tento plynovod jedného dňa potrebovať bez ohľadu na to, čo teraz hovorí. Vyhlásil to vo štvrtok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

14:45 Európsky parlament prijal vo štvrtok v Bruseli návrh Európskej komisie na posilnenie mandátu agentúry Eurojust zhromažďovať a uchovávať dôkazy o vojnových zločinoch.

14:34 Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus telefonoval s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom, s ktorým hovoril o úlohe Ruska v súvislosti s globálnymi záležitostiach v zdravotníctve a situácii na Ukrajine.

14:06 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vie, že Severoatlantická aliancia o Švédov a Fínov stojí, no situáciu chce využiť ako páku na Západ, myslí si politológ Josef Kraus z Masarykovej univerzity v Brne.

13:43 Prvý ruský vojak, ktorého na Ukrajine súdia za vojnový zločin, Vadim Šišimarin, požiadal vo štvrtok na súde v Kyjeve o odpustenie, keď podrobne opisoval, ako zabil na začiatku ruskej vojenskej invázie civilistu. "Viem, že mi nedokážete odpustiť, no aj tak vás žiadam, aby ste mi odpustili," uviedol 21-ročný ruský seržant, pričom tieto slová podľa AFP adresoval manželke 62-ročného civilistu, ku ktorého zabitiu sa v stredu pred súdom priznal.

13:24 Polovica z 54 zákazníkov Gazpromu si otvorila účty v Gazprombank, uviedol ruský vicepremiér Alexander Novak. Moskva totiž požaduje takúto schému platieb za plyn, v rámci ktorej sa platby konvertujú na ruble.

12:35 V ukrajinskej metropole Kyjev pokračuje súd s ruským vojakom obžalovaným z vojnového zločinu kvôli zabitiu civilistu. Príslušník tankovej jednotky Vadim Šišimarin v stredu priznal svoju vinu, neskôr vypovedal, že konal na priamy rozkaz.

12:00 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vo štvrtok kritizoval, že niektoré krajiny Európskej únie "zaobchádzajú s Kyjevom ako s druhou triedou". Vyjadril sa tak po vyhlásení Nemecka, že snahu vojnou ničenej Ukrajiny o vstup do EÚ nemožno urýchliť. 

11:31 Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok oznámilo, že tento týždeň sa v obliehaných oceliarňach Azovstaľ v juhoukrajinskom meste Mariupol vzdalo 1730 ukrajinských vojakov. "Za posledných 24 hodín sa vzdalo 771 militantov z nacionalistického pluku Azov," uviedlo ruské ministerstvo vo svojej pravidelnej dennej správe o konflikte na Ukrajine.

11:25 Kyjev uvítal, že Senát amerického Kongresu jednohlasne schválil nomináciu Bridget Brinkovej na post veľvyslankyne USA na Ukrajine. Oznámil to šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

11:10 Európska únia sa musí pripraviť na obnovu Ukrajiny po vojne, a to tak, že založí fond solidárnosti, ktorý pomôže pokryť výdavky spojené s jej povojnovou rekonštrukciou. Vyhlásil to vo štvrtok nemecký kancelár Olaf Scholz.

10:50 Ruské jednotky sa v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny snažia udržať obsadené línie a viesť protiútoky s cieľom získať späť stratené pozície.

10:37 Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, Mychajlo Podoľak, vo štvrtok uviedol, že jeho krajina neprijme žiadne prímerie, kým sa všetci ruskí vojaci nestiahnu. Štvrtkové vyhlásenie Podoľaka, ktorý sa zúčastnil na niekoľkých kolách rozhovorov s Ruskom, odráža čoraz istejší postoj Ukrajiny, ktorá v bojoch proti ruskej ofenzíve dosahuje faktickú patovú situáciu.

10:05 Bývalý americký prezident George W. Bush omylom spojil inváziu do Iraku, pod taktovkou jeho administratívy, s nevyprovokovanou ruskou vojnou na Ukrajine. Exprezident označil inváziu do Iraku za "brutálnu a neoprávnenú". Potom sa však opravil a spresnil, že mal na mysli ruskú inváziu na Ukrajinu. Bush chybu zvalil na svoj vysoký vek.

9:23 Rusko v uplynulých týždňoch suspendovalo viacerých vyšších vojenských veliteľov, ktorí nedosiahli stanovené ciele v úvodných fázach invázie na Ukrajine. V najnovšej hodnotiacej správe to uviedlo britské ministerstvo obrany.

9:08 Hraničnými priechodmi prešlo na vstupe do Slovenskej republiky v stredu 3174 osôb. Z toho bolo 756 mužov, 1909 žien a 509 detí. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. O dočasné útočisko požiadalo 266 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi za stredu 3053 osôb.

8:53 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo svojom pravidelnom nočnom prejave ako obvykle poďakoval rôznym svetovým lídrom za ich podporu a zhodnotil stav ruských inváznych síl, napísala vo štvrtok nadránom webová stránka britskej stanice Sky News.

"Každý už vidí, ako sa Rusko v tejto vojne správa. Neskúsených brancov vrhá do boja ako potravu pre delá. Má rabujúcich vojakov, ktorí videli bežné domáce spotrebiče prvýkrát až v cudzej krajine. Majú starú sovietsku výzbroj bez modernej ochrany. Používajú zakázané fosforové bomby, ktorými spaľujú školy a bežné obytné budovy. A rakety, väčšinu ktorých minula ruská armáda na ničenie vyslovene civilnej infraštruktúry bez strategického vojenského výsledku. Dnes ostreľovali raketami (mestá) Mykolajiv a takisto Dnipro," informoval neskoro večer Zelenskyj.

8:31 Fínsko a Švédsko spoločne nakúpia strelné a protitankové zbrane, oznámilo v stredu fínske ministerstvo obrany. Tieto severské krajiny tak zvýšia obrannú spoluprácu, keďže sa Fínsko pripojí k zmluve na nákup protitankových zbraní od švédskeho výrobcu zbraní Saab Dynamics – dcérskej spoločnosti Saab.

"Spoločné obstarávanie zlepší dostupnosť dôležitej obrannej techniky vo Fínsku a Švédsku, keďže obe krajiny budú môcť konať na základe rovnakej obchodnej zmluvy," uviedol fínsky rezort obrany.

8:24 Z obkľúčených oceliarní Azovstaľ v meste Mariupol evakuovali v stredu neskoro večer ďalších ukrajinských vojakov. Vo štvrtok o tom informoval portál britskej stanice Sky News. Z oceliarní bolo vidieť odchádzať niekoľko autobusov a ruské vojenské vozidlá. Prvých ukrajinských bojovníkov evakuovali v pondelok neskoro večer a nie je jasné, koľkí ešte v areáli zostávajú.

8:10 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková obvinila Rusko, že bráni vývozu obilia z Ukrajiny a využíva hlad ako prostriedok vedenia vojny. Vyjadrila sa tak na zasadnutí ministrov zahraničných vecí v sídle OSN v New Yorku.

7:31 Pri útoku ukrajinských síl na ruské mestečko v Kurskej oblasti neďaleko rusko-ukrajinských hraníc zomrel jeden civilista a ďalší ľudia utrpeli zranenia, uviedol oblastný gubernátor Roman Starovojt.

7:13 Senát amerického Kongresu v noci na štvrtok jednomyseľne schválil nomináciu Bridget Brinkovej na post veľvyslankyne USA na Ukrajine. Kariérna diplomatka Brinková doposiaľ pôsobila ako veľvyslankyňa na Slovensku. Post americkej ambasádorky v Kyjeve bol neobsadený od mája 2019, keď bola počas vlády prezidenta Donalda Trumpa predčasne odvolaná Marie Yovanovitchová.

6:50 Rusko tvrdí, že poslalo viac než 900 ukrajinských vojakov, ktorí vyše mesiaca odrážali ruské útoky v mariupolských oceliarňach Azovstaľ, do väzenskej kolónie v Doneckej oblasti. Informoval o tom denník The Guardian, podľa ktorého zostáva osud obrancov Azovstaľu nejasný. Ukrajina Ruskom uvádzané počty vojakov nepotvrdila.

6:30 Rusko v stredu vyhlásilo, že nasadilo na Ukrajine sofistikované laserové zbrane, ktoré sa používajú na likvidáciu dronov. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského takéto vyhlásenia svedčia o "úplnom krachu invázie", ktorý núti Moskvu k tvrdeniam o nasadení nových "zázračných" zbraní. Informovala o tom stanica BBC, denník The Guardian a agentúry Reuters.

"Vidíme, že v treťom mesiaci totálnej vojny sa Rusko snaží násť svoju 'zázračnú zbraň'. Vraj laser. To jasne naznačuje úplný krach invázie," povedal Zelenskyj v noci na štvrtok vo svojom pravidelnom večernom videopríhovore k národu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok