Bazový sirup ako od babičky: Pripravte si klasiku alebo zdravú verziu

TA3/zm
19.5.2022 16:00

Sezóna bazy sa hlási o slovo, a ak je práve jej príchuť vašou obľúbenou, neváhajte si pripraviť domáci sirup podľa osvedčených receptúr.

Bazový sirup ako od babičky: Pripravte si klasiku alebo zdravú verziu
Profimedia

Drobné biele kvietky na stromoch a kríkoch sú to jediné, čo je z bazy jedlé. Všetko ostatné, najmä keď sa kvety zmenia na bobule, je jedovaté. Málokto sa však bazy bojí, pretože sa z nej roky pripravujú sirupy, vína, ale aj džemy.

Klasický bazový sirup

Ak sa nebojíte cukru a chcete si pripraviť lahodný bazový sirup ako od babičky, vydajte sa na zber koncom mája, začiatkom júna. Vyberte si kríky, ktoré nekvitnú pri cestách. Tie sú plné výparov z áut a prachu.  

Na dve fľaše sirupu budete potrebovať dva litre vody a rovnako dve kilá cukru. Nazbierajte si asi 35 bazových kvetov a pripravte dva citróny. Keď chcete sirupu viac, ľahko si to vynásobíte.

Recept je jednoduchý, ale časovo náročný. Do prevarenej vody ponorte všetky bazové kvietky a nakrájané citróny. V chladničke nechajte lúhovať dva dni, až potom môžete roztok precediť, pridať všetok cukor a zohriať. Pozor, nie však prevariť. Voda by mala byť horúca len natoľko, aby sa cukor pomaly rozpúšťal. A v tom je celý fígeľ. Sirup nalejte do sklenených fliaš a skladujte v chladničke.

Sirup bez cukru a bez varenia

Prvý recept je podľa dlhoročných tradícii, tento druhý je moderná fitnes verzia, pretože neobsahuje cukor a dokonca sa nebudete zdržiavať ani varením. Nebojte sa, výsledok bude sladký, pretože použijete brezové sladidlo xylitol

Na tri litre vody budete potrebovať 50 kvetov bazy, jeden celý citrón a dva odšťavené, plus pol kila spomínaného xylitolu.

Bazové kvety ponorte do vody, pridajte nakrájaný aj odšťavený citrón a brezové sladidlo. Nechajte v noci lúhovať, na druhý deň ceďte a podávajte.

Napriek tomu, že v sirupe nie sú konzervanty, vydrží v chladničke až štyri mesiace. Len nech vás neprekvapí, že je oveľa redší. Chuťovo však môže konkurovať klasike bez problémov.        

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok