Chôdzou dokážete nielen schudnúť, ale zbaviť sa aj tuku na bruchu. Je to vedecky dokázané!

TA3/zm
19.5.2022 08:00

Ak nie ste práve športový typ, ale niečo by ste pre svoje zdravie a postavu chceli robiť, začnite veľa chodiť. Na prechádzky do prírody, pešo do obchodu alebo aspoň zaparkujte ďalej od práce a kúsok sa prejdite.

Chôdzou dokážete nielen schudnúť, ale zbaviť sa aj tuku na bruchu. Je to vedecky dokázané!
Pexels

Desaťtisíc krokov je denná méta, ktorú dnes už pozná takmer každý. A nie je problém odmerať si to, keďže takmer v každom telefóne je už vopred nainštalovaná aplikácia. Ale môžete si ju aj stiahnuť alebo si kúpiť múdre hodinky. Prekrokovať sa môžete aj štíhlejšiemu pásu!

Oddychová prechádzka

Je vedecky preukázané, že aktívni ľudia spaľujú viac kalórii. Samozrejme, na to asi nebol ani výskum potrebný, je to jasné. No teraz hovoríme o tom, že aj keď nešportujete na úrovni profesionála, môžete byť aktívni vďaka obyčajnej chôdzi. Už len pár krokov spôsobí to, že sa vám naštartuje metabolizmus, nepotrebujete na to žiaden beh.

Priemerná rýchlosť oddychovej prechádzky je 4 kilometre za hodinu, počas ktorej spáli 60 kilová žena asi 178 kcal. Čím viac pridáte do kroku alebo prejdete náročnejší svahovitý terén, tým je toto číslo, logicky, vyššie.

Stratíte tuk, nie svaly

Keď ľudia chudnú, zvyčajne okrem tuku strácajú aj svaly. Je naozaj potrebný šport na to, aby ste si svalovú hmotu zachovali alebo budovali, ale odchádzala pneumatika okolo pása. A na to stačí opäť obyčajná chôdza. Síce z nej nebudete mať vyrysované brušáky, ale pekné nohy a zadok sú zaručené.

Centimetre z brucha

Brucho však dostane takisto zabrať, pretože ho ako stred tela pri kráčaní takisto zapájate. Istá štúdia sa zamerala na obézne ženy, ktoré si hromadili tuk najmä v oblasti pása. Počas 12 týždňov trvania výskumu mali úlohu kráčať každý týždeň 3x po hodinke. Keď si to predstavíte, nie je to až taký nadľudský výkon, na ktorý by ste si nenašli čas. A výsledky? Strata priemerne 3 centimetre z brucha a zníženie telesného tuku o 2 percentá!    

Navyše, akýkoľvek pohyb prospieva aj psychickej pohode. Tá má zas za následok, že sa vám chce do vecí púšťať s oveľa väčšou radosťou a vervou. Takže chôdza a chudnutie idú ruka v ruke, krok za krokom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok