Hlavným faktorom rozpadu afganskej armády bola dohoda USA s Talibanom. Tento krok potopil morálku armády

TA3 TASR
18.5.2022 12:02

Najväčším faktorom, ktorý vlani v auguste viedol ku kolapsu afganskej armády, bolo rozhodnutie Spojených štátov stiahnuť vojakov po 20 rokoch z Afganistanu na základe podmienok dohody s hnutím Taliban. Tento krok totiž "zničil" morálku afganskej armády, závislej od vojenskej podpory USA.

Ruako - Taliban
TASR/AP (ilu)

Vyplýva to zo správy Úradu osobitného hlavného inšpektora USA pre obnovu Afganistanu (SIGAR), informovala v stredu agentúra Reuters.

"SIGAR zistil, že jediným najdôležitejším faktorom kolapsu ANDSF (afganských národných bezpečnostných síl) v auguste 2021 bolo rozhodnutie USA stiahnuť vojenské sily a kontraktorov z Afganistanu na základe podpísania dohody medzi USA a Talibanom vo februári 2020...," uvádza sa správe SIGAR-u.

Americký prezident Joe Biden vlani v apríli nariadil kompletné stiahnutie vojsk z Afganistanu do 11. septembra v nadväznosti na dohodu o ukončení prítomnosti amerických jednotiek v tejto stredoázijskej krajine, ktorú s militantným hnutím Taliban v roku 2020 dosiahol vtedajší šéf Bieleho domu Donald Trump. Biden však začiatkom júla oznámil, že misia Spojených štátov v Afganistane sa skončí 31. augusta 2021.

"Obmedzenie náletov po podpísaní dohody medzi USA a Talibanom v nasledujúcom roku ponechalo bezpečnostné sily ANDSF bez kľúčovej výhody pri udržiavaní Talibanu na uzde," povedal inšpektor pre obnovu Afganistanu John Sopko.

Taliban sa rýchlo chopil moci po augustovom stiahnutí amerických vojakov z Afganistanu. Biden tvrdil, že je potrebné po 20 rokoch ukončiť vojnu v Afganistane, ktorá stála životy mnohých Američanov, odoberala zdroje a odvádzala pozornosť od väčších strategických priorít.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok