Bielorusko schválilo zákon, ktorý potrestá pokus o terorizmus testom smrti. Tomuto obvineniu momentálne čelí niekoľko aktivistov

TA3 ČTK
18.5.2022 11:32

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko podpísal zákon, podľa ktorého teraz hrozí za pokus o spáchanie teroristického činu trest smrti. Informovali o tom dnes ruské tlačové agentúry. Režim pri tom terorizmus vykladá široko, poznamenal bieloruský nezávislý server Naša Niva. Podľa agentúry AFP ide o obvinenie, ktorej čelí rada opozičných aktivistov.

Lukašenko
TASR/AP

"Bieloruský prezident Alexander Lukašenko podpísal zákon, ktorý stanovuje trest smrti za pokus o teroristický čin," povedala agentúra Ria Novosti. Bielorusko je jedinou krajinou v Európe, kde trest smrti nebol zrušený. V súčasnej dobe hrozí poprava za spáchanie teroristických činov, pri ktorých niekto zomrie, a za brutálne alebo mnohonásobné vraždy, povedala agentúra Reuters. Podľa webu Naša Niva doposiaľ nebolo možné uložiť trest smrti za prípravu trestného činu a pokus oň. Krajina každoročne vykoná niekoľko popráv, ktoré vykonáva zastrelením.

Novela trestného zákonníka už schválili obe komory Bieloruského parlamentu. Zostal podpis prezidenta, ktorý zákon teraz posvätil svojím podpisom. Príslušný dokument bol dnes uverejnený na národnom právnom internetovom portáli, zákon vstupuje do platnosti desať dní po svojom oficiálnom uverejnení, píše TASS.

Reuters už skôr povedala, že Bielorusko začalo riešiť zmenu zákona po tom, čo sa niektorí aktivisti pokúsili sabotovať časť železničnej siete, aby z bieloruského územia sťažili Rusku nasadenie vojsk pri jeho invázii na Ukrajinu. Bieloruská polícia niektorých sabotérov obvinila z terorizmu.

Agentúra AFP dnes upozornila, že od rozsiahleho protestného hnutia v roku 2020 znovuzvolenie autoritárskeho vodca Lukašenka, úrady obvinili a zatkli mnoho odporcov  za pokus o teroristický čin alebo jeho prípravu. Vlani podľa nej bieloruská prokuratúra oznámila vyšetrovanie kvôli "príprave organizovaného teroristického činu" bieloruskej opozičnej vodkyne a kandidátky na prezidentský úrad v minulých bieloruských volbách Svjatlany Cichanouskej, ktorá žije v exile. Stíhaní sú aj ďalší zástupcovia opozície. Rad opozičných predstaviteľov súdy poslal na dlhé roky do väzenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok