Fínsko a Švédsko oficiálne podali žiadosť o členstvo v NATO. Ich vstup musia schváliť všetky členské štáty

TA3 TASR
18.5.2022 08:39

Fínsko a Švédsko v stredu oficiálne podali svoje žiadosti o členstvo v Severoatlantickej aliancii, oznámil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Informuje o tom agentúra AP.

Šéf aliancie ich rozhodnutie privítal a vyhlásil, že škandinávske krajiny posilnia spoločnú bezpečnosť spojencov. Dlhodobo neutrálny Štokholm a Helsinki zmenili svoj pohľad na členstvo v aliancii pod vplyvom ruskej invázie na Ukrajinu.

"Ste naši najbližší partneri a vaše členstvo posilní našu spoločnú bezpečnosť," povedal Stoltenberg, podľa ktorého bude teraz aliancia rýchlo pracovať na dokončení prijímacieho procesu. Ten môže zabrať niekoľko mesiacov.

Aby mohli oba štáty radu tridsaťčlennej vojenskej organizácie rozšíriť, musia najprv prihlášku schváliť zástupcovia všetkých existujúcich členských krajín a potom ratifikovať ich parlamenty. Väčšina členov NATO dáva najavo, že chce toto rozšírenie rýchlo podporiť, kriticky sa k nemu stavia turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Moskva nesie rozširovanie aliancie k ruským hraniciam neľúbo a už skôr pohrozila odvetnými krokmi. Na oba štáty sa začne pravidlo kolektívnej obrany vzťahovať až po vstupe do NATO. Stoltenberg dnes ale pripomenul, že niektoré členské krajiny už sľúbili pomoc Fínsku a Švédsku v prípade nepriateľských akcií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok