ONLINE: USA opätovne otvorili veľvyslanectvo v Kyjeve. EÚ navrhla ďalšiu finančnú pomoc pre Ukrajinu

TA3 TASR ČTK
18.5.2022 07:13

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová navrhla v stredu v Bruseli ďalšiu pomoc pre Ukrajinu, a to až do výšky deviatich miliárd eur pre tento rok. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:59 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:42 Kuleba opisuje, čo bude Ukrajina považovať za víťazstvo nad Ruskom. Minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba uviedol oslobodenie území okupovaných Ruskom, vrátane Donbasu a Krymu, zaplatenie reparácií Ruskom, súdne procesy za ruské vojnové zločiny a európska integrácia.

22:49 Oceňovaný ruský režisér Kirill Serebrennikov, žijúci aktuálne v exile v Nemecku, v stredu na filmovom festivale v Cannes, kde sa uskutočnila svetová premiéra jeho filmu Žena Čajkovskogo (Čajkovského manželka), odsúdil vojnu na Ukrajine. 

22:06 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu podpísal dekréty, ktorými predĺžil stanné právo a všeobecnú mobilizáciu o ďalších 90 dní. Dekréty nadobudnú účinnosť 25. mája. Informovala stanica BBC.

21:12 OSN kvôli vojne na Ukrajine výrazne zhoršila prognózu tohtoročného globálneho hospodárskeho rastu na 3,1 percenta z januárových štyroch percent.

21:11 Vojaci ukrajinskej teritoriálnej obrany údajne vyhodili v okupovanom juhoukrajinskom meste Melitopol do vzduchu obrnený vlak, v ktorom sa nachádzali aj ruskí vojaci. V stredu to v príspevku na sociálnej sieti Facebook uviedla ukrajinská teritoriálna obrana, informovala stanica Sky News. 

20:09 Americké veľvyslanectvo v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v stredu znova otvorili po trojmesačnej uzávere, ktorá súvisela s ruským vpádom na Ukrajinu. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

20:08 Česká ministerka obrany Jana Černochová informovala v stredu vládu ČR, že sa s nemeckou ministerkou obrany Christine Lambertovou dohodla na dare 15 tankov typu Leopard 2 A4 z Nemecka. Obe strany zároveň začnú rokovať o možnosti zaobstarať pre českú armádu v ďalších rokoch až 50 tankov najmodernejšej verzie 2 A7+. Informuje o tom TASR podľa tlačovej správy českého ministerstva obrany. 

19:55 Spojené štáty odsúdili krok Bieloruska, ktoré zaviedlo trest smrti za pokus o spáchanie teroristického činu. V stredu to uviedol americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, informuje TASR na základe správy agentúry AFP. 

19:47 Moldavská prezidentka Maia Sanduová počas svojho stredajšieho vystúpenia v bruselských priestoroch Európskeho parlamentu vyzvala členské krajiny EÚ, aby zintenzívnili podporu integračným snahám jej krajiny. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry DPA.

19:19 Americký prezident Joe Biden vyjadril v stredu Švédsku a Fínsku silnú podporu čo sa týka ich žiadosti o vstup do NATO. Obom krajinám navyše ponúkol pomoc, ak by im počas prístupového procesu hrozila "agresia". Informovala agentúra AFP na základe vyhlásenia zverejneného na stránke Bieleho domu.

19:05 Takmer 1300 zabitých civilistov sa doteraz našlo v Kyjevskej oblasti od začiatku ruskej invázie na konci februára. Informuje o tom TASR na základe stredajšej správy britskej stanice BBC, ktorá sa odvoláva na agentúru Interfax-Ukrajina a tamojšiu políciu. 

18:33  Česká vláda sprísni pravidlá pre utečencov z Ukrajiny - tí, ktorí v ubytovacom zariadení dostávajú zdarma stravu a hygienické potreby, by po novom nemali mať nárok na humanitárnu dávku. Oznámil to v stredu český minister vnútra Vít Rakušan po zasadnutí vlády, na ktorom bol schválený návrh novely zákona "lex Ukrajina 2".  

18:21 Španielsko v stredu kritizovalo Rusko za vyhostenie 27 španielskych diplomatov v rámci odvetných krokov voči Madridu, ktorý ruských diplomatov vyhostil v apríli. 

17:49 Proces s 21-ročným ruským vojakom Vadimom Šišimarinom, ktorý sa v stredu pred súdom v Kyjeve priznal k spáchaniu vojnových zločinov na Ukrajine, bude pokračovať vo štvrtok. Proces v stredu prerušili - do nasledovného dňa - z dôvodu veľkého náporu novinárov v súdnej miestnosti, informovala stanica CNN. 

17:28 Rusko v stredu oznámilo, že zatvorí moskovskú redakciu kanadskej verejnoprávnej televízie CBC ako odpoveď na zablokovanie vysielania ruských staníc RT a RT France v Kanade, ktoré platí od marca.  

17:19 Fínsko a Švédsko budú spoločne nakupovať strelné a protitankové zbrane, oznámili Helsinki. Obe severské krajiny v stredu podali žiadosť o vstup do NATO.

17:18 Darovanie 15 tankov Leopard 2A4 Česku je podľa nemeckej ministerky obrany príkladom, ako Berlín pomáha Kyjevu. Česko svoje tanky odovzdalo Ukrajine.

16:28 Západné sankcie majú na Rusko a jeho hospodárstvo mimoriadny dopad, krajiny čelia recesii a vysokej inflácii, uviedla americká ministerka financií Yellenová.

16:20 Európska komisia v stredu oznámila, že sprístupní celkovo 248 miliónov eur piatim členským štátom EÚ, vrátane Slovenska, ktoré boli na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu najviac postihnuté prílevom utečencov z Ukrajiny.

15:50 Požiadavky Bruselu na ukončenie závislosti na ruských energiách sú podľa odborníkov reálne. Budú potrebné investície. Nutná bude nadnárodná koordinácia.

15:45 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová navrhla v stredu v Bruseli ďalšiu pomoc pre Ukrajinu, a to až do výšky deviatich miliárd eur pre tento rok. Jej cieľom je pomôcť ukrajinskej vláde vyrovnať sa so škodami, ktoré spôsobila ruská invázia.

15:37 Turecko v stredu zablokovalo začiatok prístupových rokovaní Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie. Informuje agentúra DPA, ktorá sa odvoláva na zdroje z NATO.

15:20 Vláda Českej republiky schválila v stredu vstup Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie. Na sociálnej sieti Twitter to oznámil český premiér Petr Fiala s tým, že armády oboch severských krajín podľa neho spĺňajú kritériá pre prijatie do NATO.

15:04 Taliansko je ochotné poslať Ukrajine ďalšie zbrane, ak je to potrebné, ale konečné rozhodnutie urobí Európska únia. Na spoločnej tlačovej konferencii s fínskou premiérkou Sannou Marinovou to v stredu uviedol taliansky premiér Mario Draghi. Informovala o tom agentúra ANSA. 

15:01 Veľvyslanectvo SR v Kyjeve je od stredy funkčné. Počas rokovania vlády to oznámil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok.  

14:59 Na 11 obetí vzrástla bilancia utorkového ruského náletu na dedinu Desna v Černihivskej oblasti, uviedli médiá. Pôvodne bolo hlásených osem mŕtvych.

14:55 Európska komisia navrhla zriadiť fond pre spoločné nákupy vojenského vybavenia pre krajiny EÚ. Chce doplniť a modernizovať arzenály únijných štátov, ktoré pomáhajú Kyjevu.

14:41  Rusko v stredu oznámilo, že recipročne vyhostí 27 zamestnancov španielskych zastupiteľských úradov v Rusku. Informujeme o tom na základe oficiálneho vyhlásenia ruského ministerstva zahraničných vecí zverejneného na ich webovej stránke. 

14:29 Rusko v odvetnom kroku vyhostí z krajiny 34 francúzskych diplomatov, informovalo ruské ministerstvo zahraničia, ktoré citovala agentúra Reuters.

14:21 Ruský vojak súdený za vojnové zločiny na Ukrajine priznal vinu za zabitie neozbrojeného civilistu. Vadim Šišimarin bol obvinený zo zastrelenia šesťdesiatdvaročného civilistu idúceho na bicykli v dňoch po začatí invázie a hrozí mu doživotné väzenie.

14:02 Rusko oznámi talianskemu veľvyslancovi v Moskve Giorgiovi Staraceovi, že sa rozhodlo vyhostiť 24 talianskych diplomatov. Informovala o tom agentúra ANSA s odvolaním sa na stredajšie oznámenie ruského ministerstva zahraničných vecí. 

13:35 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v stredu vyhlásil, že Ukrajine "chýba vôľa" na pokračovanie mierových rokovaní s Ruskom. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP. 

13:01 Spojené štáty zmobilizovali približne trikrát viac pomoci pre Ukrajinu než Európska únia. Ukázali to v stredu zverejnené údaje zhromaždené nemeckou expertnou skupinou Kielsky inštitút pre svetovú ekonomiku, na ktorý sa odvolala agentúra AP.

12:33 Prezident Zelenskyj navrhuje parlamentu predĺžiť vojnový stav na Ukrajine.

12:30 Vodca Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin vyhlásil, že závod Azovstal bude zbúraný, infomovala agentúra Nexta.

11:52 Pokiaľ má Rusko záujem o mier, musí vrátiť územia, ktoré Ukrajina ovládala v minulosti. Nejde iba o predvojnové oblasti, ale aj o polostrov Krym, ktorý Rusi násilne anektovali v roku 2014. V hre tiež je, že by Ukrajinci mohli zničiť Krymský most, ktorý spája polostrov s Ruskom v Kerčskej úžine, píše CNN Prima News.

11:23 Podľa Štátnej služby pre mimoriadne udalosti zasiahol 18. mája ráno raketový úder obytnú štvrť v západnej časti Mykolajova, kde zničil niekoľko domov a zranil jedného miestneho občana, cituje web The Kyiv Independent.

10:47 Až 959 ukrajinských vojakov sa podľa ruského ministerstva obrany tento týždeň vzdalo v oceliarňach Azovstaľ v obliehanom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol. Informovali agentúry AFP a AP. 

10:13 Štátna služba pre mimoriadne udalosti Ukrajina hlási, že v noci horel les blízko Černobyľskej vylúčenej zóny. Na hasení požiaru sa podieľalo 16 záchranárov a 4 jednotky techniky, píše televízia Nexta.

9:51 Japonský minister zahraničných vecí Jošimasa Hajaši vyzval v stredu Peking, aby "hral zodpovednú úlohu" pri invázii Ruska na Ukrajine. Povedal to na svojich prvých rozhovoroch s čínskym rezortným partnerom Wang Im za posledných šesť mesiacov, uviedla tlačová agentúra AFP. 

9:44 Podľa agentúry OSN pre ľudské práva od 16. mája ruská vojna proti Ukrajine od 24. februára zabila najmenej 3 752 civilistov a zranila najmenej 4 062 ľudí.

9:42 Hraničnými priechodmi prešlo na vstupe do Slovenskej republiky 2 647 osôb. Z toho bolo 698 mužov, 1 593 žien a 356 detí. O dočasné útočisko požiadalo 205 žiadateľov. Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na Slovensko od začiatku vojny, je na čísle 433 324.

9:34 Ruský gymnasta Ivan Kuljak bol potrestaný ročným zákazom činnosti za to, že mal na marcovej súťaži v Katare na hrudi ruský národný vojnový symbol v tvare "Z", aby vyjadril podporu ruskej agresii na Ukrajinu. Kvôli rozhodnutiu gymnastickej etickej komisie musí do dvadsaťjeden dní vrátiť striebornú medailu z šampionátu, má ale ešte právo sa odvolať.

9:02 Rusko zrejme využíva tisíce čečenských bojovníkov v oblasti juhoukrajinského mesta Mariupol a v Luhanskej oblasti, čo len zdôrazňuje jeho "značné problémy s vojenským personálom na Ukrajine", uviedlo v stredu ráno britské ministerstvo obrany v správe hodnotiacej tamojšiu bojovú situáciu. Informovala stanica BBC.

8:41 Regionálna riaditeľka WHO pre mimoriadne situácie Dorit Nitzanová uviedla, že v Mariupole by sa kvôli vážne poškodenému systému zásobovania vodou mohli rozšíriť infekčné choroby, najmä cholera, uvádza web Ukrajinska pravda. Doplnili, že OSN dostala informácie, že ulice Mariupolu sú ako močiar a odpadová voda sa mieša s pitnou.

8:07 Prvé zábery britských dodaných rakiet Brimstone použitých proti ruským silám na východe. Video ukazuje úspešnú streľbu dvoch tankov.

7:50 Západoukrajinské mesto Ľvov blízko hraníc s Poľskom je neustále terčom ruského raketového ostreľovania, citovali v stredu tamojšie médiá starostu tohto mesta Andrija Sadového. Informovala agentúra DPA. 

7:12 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal výnos, ktorým zriaďuje komisiu, ktorá bude mať za úlohu vyhodnotiť škody spôsobené Ukrajine ruskou vojenskou agresiou. Úlohou orgánu by podľa odôvodnenia malo byť aj zabezpečenie kompenzácie za škody spôsobené ruskou armádou a nastavenie opatrení pre povojnovú obnovu krajiny. Informoval o tom server The Kyiv Independent.

7:08 Rusko stupňuje svoje raketové a letecké útoky, pretože sa mu nedarí na bojisku. V noci na dnešok to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V pohraničných oblastiach ukrajinskej sily zaznamenávajú ruské "sabotážne akcie". Podľa Zelenského Ukrajina sa naďalej usiluje o to, aby dostala do bezpečia vojakov, už sa nachádza v oceliarňach Azovstal v Mariupole, napísala agentúra AP.

6:57 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil v utorok v noci vo svojom pravidelnom príhovore, že príslušníci armády a spravodajských služieb Ukrajiny odštartovali operáciu zameranú na záchranu ukrajinských vojakov z Mariupola. Informoval denník The Guardian. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok