Švédsko oficiálne podpísalo žiadosť o vstup do NATO. Šéfka diplomacie ju odovzdá do ústredia v Bruseli

TA3 ČTK
17.5.2022 10:48

Švédska ministerka zahraničných vecí Ann Lindeová podpísala žiadosť svojej krajiny o vstup do Severoatlantickej aliancie. Dokument má byť odovzdaný spolu s obdobnou fínskou žiadosťou do ústredia NATO v Bruseli tento týždeň. Informoval o tom denník The Local.

Švédsko oficiálne podpísalo žiadosť o vstup do NATO. Šéfka diplomacie ju odovzdá do ústredia v Bruseli
Twitter/Ann Linde

Lindeová označila podpis žiadosti za významný, osudový okamih. "Urobili sme to, čo je podľa môjho názoru pre Švédsko najlepšie," vyhlásila dnes ministerka pred fotografmi vo svojej kancelárii. Kedy švédsky veľvyslanec pri Severoatlantickej aliancii Axel Wernhoff dokument doručí šéfovi NATO Jensi Stoltenbergovi, zatiaľ nebolo upresnené.

Švédsko si roky zakladalo na neutralite, kvôli tohtoročnej ruskej invázii na Ukrajinu ale v priebehu pár mesiacov svoj postoj prehodnotilo. Do NATO z rovnakého dôvodu smeruje aj susedné Fínsko. Fínsky prezident Sauli Niinistö je dnes na štátnej návšteve Švédska, kde by mal v parlamente predniesť prejav a potom sa stretnúť so švédskou premiérkou Magdalenou Anderssonovou. Podľa agentúry AP sa očakáva, že fínski poslanci dnes schvália rozhodnutie vedúcich predstaviteľov krajiny o začlenení do NATO.

Rusko pred následkami rozširovania aliancie opakovane varovalo. Ruský prezident Vladimír Putin v pondelok povedal, že Moskva by vstup Švédska a Fínska do NATO nevnímala ako bezprostrednú hrozbu, Rusko by ale muselo reagovať, ak by Severoatlantická aliancia chcela do týchto krajín rozširovať vojenskú infraštruktúru. Štokholm opakovane povedal, že na svojom území nechce jadrové zbrane ani trvalú základňu aliancie.

Prekážkou pre vstup oboch severských krajín do NATO môže byť Turecko, ktoré má ako člen aliancie právo veta. Podľa tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana Švédsko a Fínsko držia ochrannú ruku nad skupinami, ktoré Ankara považuje za teroristické. Turecko označuje za teroristickú organizáciu Stranu kurdských pracujúcich (PKK) a ďalšie skupiny usilujúce o samostatný Kurdistan.

Témy: NATO Brusel
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok