V hromadnom hrobe pri Kyjeve našli telo českého občana. Vodič kamiónu tam pomáhal ako dobrovoľník

TA3 ČTK
17.5.2022 07:43

Telo českého občana bolo nájdené pri Kyjeve v hromadnom hrobe. Ide o českého vodiča kamiónu, ktorý po začiatku ruskej invázie prišiel na Ukrajinu, aby tam pomáhal ako dobrovoľník, uviedla na sociálnych sieťach polícia Kyjevskej oblasti. České ministerstvo zahraničných vecí ČTK oznámilo, že o prípade Čecha zosnulého na Ukrajine vie a je v kontakte s jeho rodinou. Podrobnosti ale zatiaľ po dohode s rodinou nechce oznamovať.

V hromadnom hrobe pri Kyjeve našli telo českého občana. Vodič kamiónu tam pomáhal ako dobrovoľník
Twitter/Michael A. Horowitz

V hrobe pri meste Makariv, v ktorom boli objavené pozostatky občana ČR, boli ešte dve ďalšie telá. Na mieste sa našli české doklady. Miestna polícia uviedla, že štyridsaťdeväťročný Čech sa prestal blízkym ozývať 3. marca. Dve ďalšie telá sa úradom zatiaľ nepodarilo identifikovať, boli ale v civilnom oblečení. "Dve osoby boli zastrelené ranou do hlavy, jedna do brucha," uviedol Andrij Nebytov z miestnej polície. Ešte pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu Čiech na v krajine pracoval ako vodič kamiónu. V Česku má vodič manželku a brata, upresnila ukrajinská polícia.

Ešte pred začiatkom ruskej invázie Čech na Ukrajine pôsobil ako vodič kamiónu. V Česku má vodič manželku a brata, upresnila ukrajinská polícia. "Informovali sme rodinu, sme s ňou v kontakte a poskytujeme jej konzulárne služby, ktoré môžu byť spojené s prípadnou repatriáciou. Po dohode s rodinou ale žiadne ďalšie detaily nemôžeme oznamovať," uviedla hovorkyňa českého ministerstva zahraničných vecí Lenka Do. Český zastupiteľský úrad v Kyjeve prípad podľa nej rieši s policajnými zložkami na mieste.

Reportéri českého servera Voxpot boli na začiatku marca na Ukrajine ostreľovaní vo vozidle pri meste Makariv. Po zverejnení reportáže sa novinárom ozvala pani Simona, podľa ktorej sa v tom istom čase mal na podobnom mieste pohybovať jej manžel Tomáš. Ten podľa nej ako profesionálny vodič kamiónov a autobusov chcel na Ukrajine pomáhať s odvozom ľudí z ruskej armády ohrozených oblastí. Od 2. marca mal ale nedostupné mobilné telefóny.

Po mesiaci sa reportéri vrátili na miesto, na fotografiách zaznamenali okrem iného rozstrieľané automobily. Jeden z nich bol tým, na ktorý sa pýtala pani Simona. Ďalší deň sa reportéri vrátili späť a našli Tomášovu tenisku, auto už bolo na vrakovisku. Malo prestrelené čelné okno, bočné dvere aj operadlo hlavy u vodiča, bola v ňom krv.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok