Porazí Hyundai Ioniq 5 v šprinte športový Hyundai i30 N?

TA3/SZ
17.5.2022 11:00

Slovenské zastúpenie značky Hyundai postavilo proti sebe v priamke elektromobil Ioniq 5 a rýdzo športový model i30 N. Ktoré auto z tejto dvojice zvíťazí? Porazí elektrický pohon výkonný benzínový motor?

Porazí Hyundai Ioniq 5 v šprinte športový Hyundai i30 N?
Hyundai

Na domácom závodnom okruhu postavilo slovenské zastúpenie Hyundai proti sebe v priamke na prvý pohľad mimoriadne odlišné autá. Prvým z tejto dvojice je plne elektrický Ioniq 5, ktorý má za sebou po celom svete hneď niekoľko prvenstiev v súťažiach o auto roka. Ioniq 5 je vybavený elektrickým pohonom, ktorý generuje výkon 305 konských síl a 605 Nm krútiaceho momentu, ktorý je distribuovaný na všetky štyri kolesá. Výrobca udáva zrýchlenie z pokoja na 100 km/h za 5.2 sekundy. Dôležitá je v tomto prípade aj hmotnosť, ktorá dosahuje 2020 kilogramov. V prospech Ioniqu teda hovorí pohon oboch náprav a okamžite dostupný všetok krútiaci moment.

Hyundai Hyundai

Druhým autom z dvojice bolo športové i30 N, ktoré je osadené dvojlitrovým turbo motorom, ktorý generuje 280 konských síl a 392 Nm krútiaceho momentu, ktorý je posielaný prostredníctvom 8 stupňovej automatickej prevodovky výhradne na prednú nápravu. V prospech Nka zasa hovorí prítomnosť funkcie launch control, ktorá zefektívni rozjazd a minimalizuje preklz kolies, a taktiež nižšia hmotnosť na úrovni 1455 kilogramov.

Hyundai Hyundai

Za volant i30 N sa posadil slovenský pretekár Maťo Homola. Súperom v Ioniqu bol zasa generálny riaditeľ Hyundai Motor Slovakia Robert Baumgartner. Ak ste už niekedy mali tú česť sedieť v elektrickom aute, tak už asi tušíte výsledok. V šprintérskom súboji zvíťazil plne elektrický Ioniq 5. Celkovým cieľom videa bolo ukázať najmä fakt, že aj nešportové civilné vozidlá ponúkajú často vysokú mieru dynamiky, ktorú by však mali mať vodiči pred každým zošliapnutím plynového pedálu na pamäti.

Hyundai Hyundai

Generálny riaditeľ Robert Baumgartner na tento súboj reagoval slovami „zábava so skvelými autami Hyundai a edukácia verejnosti. O to išlo pri nakrúcaní tohto videa. Správne sme tušili, že na krátkej trati bude mať elektrický IONIQ 5 napriek svojim rozmerom a vyše dvom tonám nad menším a agilným i30 N navrch. Samozrejme, čím dlhšia by súťažná trasa bola a čím viacej zákrut by pribúdalo, tým viac by sme sa dostávali do revíru, v ktorom neohrozene kraľuje N-ko”.

Hyundai Hyundai

Hlavnou myšlienkou bola teda bezpečnosť, ktorá by mala byť vždy na prvom mieste. Marketingový a PR riaditeľ Hyundai Motor Slovakia Marek Kopča to zhrnul, že “elektrické autá sa na našich cestách objavujú čoraz častejšie a ich počet bude ďalej narastať. Preto sme sa rozhodli v podobe atraktívneho šprintérskeho duelu medzi i30 N a IONIQ 5 upozorniť na niektoré zaujímavé vlastnosti batériového elektrického pohonu, ktoré si možno mnohí ľudia neuvedomujú”.

Hyundai Hyundai

Úspešný profesionálny jazdec reprezentujúci vo svete motoršportu naše Slovensko, Maťo Homola opísal tento zaujimavy súboj takto. “Som rád, že som sa mohol zúčastniť zaujímavého šprintérskeho duelu benzín vs elektrina. Aj pre mňa to bola celkom nevšedná skúsenosť. Vedel som, že výsledok bude tesný. Bol som si vedomý každého pre a proti a bol som odhodlaný vyhrať. Skúšal som aj rôzne nastavenia Launch control, ktoré športové vozidlá N ponúkajú. Napokon sa však ukázala sila spojenia elektromotora, pohonu 4×4 a solídnych jazdeckých reakcií generálneho riaditeľa Hyundai. Skvele som sa zabavil a priznám sa, že už začínam vymýšľať nejakú odvetu!”

Hyundai Hyundai

Celé video zachytávajúce šprintérsky duel týchto dvoch zaujímavých a výkonných modelov z dielne Hyundaiu si môžte podrobne pozrieť v nižšie priloženom videu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok