ONLINE: Macron sľúbil Zelenskému ďalšie zbrane, mierové rokovania medzi Kyjevom a Moskvou sú pozastavené

TA3 TASR ČTK
17.5.2022 06:36

Medzinárodný trestný súd vyslal na Ukrajinu 42-členný tím, ktorý tam bude vyšetrovať údajné páchanie vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti počas ruskej invázie. Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak uviedol, že mierové rokovania medzi Kyjevom a Moskvou sú pozastavené. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:53 Dnešný ONLINE sme ukončili. Udalosti budeme opäť sledovať aj zajtra.

23:36 Taliansky energetický gigant Eni v utorok oznámil, že si otvára v ruskej Gazprom Bank účty v eurách a rubľoch, aby mohol zaplatiť za ruský plyn a splnil požiadavky Moskvy.

22:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v utorok prostredníctvom videspojenia naplánovane prihovoril účastníkom otváracieho ceremoniálu 75. ročníka medzinárodného filmového festivalu vo francúzskom Cannes. "Nenávisť nakoniec zmizne a diktátori zomrú," vyhlásil Zelenskyj, ktorý zožal od publika búrlivý potlesk. Odvolal sa na vplyv kinematografie počas druhej svetovej vojny, pričom spomenul film Charlieho Chaplina s názvom Diktátor z roku 1940, ktorý zosmiešňoval Adolfa Hitlera.

22:30 Úrady v dvoch ruských pohraničných oblastiach v utorok hlásili ostreľovanie z ukrajinského územia. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na ruské médiá. Pri útoku na dedinu Bezymeno v Belgorodskej oblasti sa ľahko zranila jedna osoba, uviedol miestny gubernátor Viačeslav Gladkov.

21:56 V Kyjeve v utorok pochovali prvého prezidenta nezávislej Ukrajiny Leonida Kravčuka, ktorý zomrel 10. mája vo veku 88 rokov. Na pohrebe sa zúčastnil úradujúci prezident Volodymyr Zelenskyj spolu s manželkou Olenou a tiež bývalí prezidenti krajiny. Kravčuk bol prezidentom od decembra 1991.

V Kyjeve v utorok pochovali prvého prezidenta nezávislej Ukrajiny Leonida Kravčuka. TASR/AP

21:22 Sedem autobusov s ukrajinskými vojakmi, ktorí niekoľko týždňov odolávali útokom ruských síl v oceliarniach Azovstaľ v prístavnom meste Mariupol, údajne dorazilo do obce Olenivka, ktorá leží neďaleko mesta Doneck v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny a ovláda ju Rusko. S odvolaním sa na vyjadrenie svedka o tom informuje agentúra Reuters.

20:52 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorkovom telefonáte prisľúbil svojmu ukrajinskému náprotivkovi Volodymyrovi Zelenskému dodávku ďalších zbraní v najbližších dňoch. Uviedol to Elyzejský palác.

20:21 Ruské ministerstvo spravodlivosti požiadalo ruský najvyšší súd, aby označil ukrajinský pluk Azov za teroristickú organizáciu. Príslušný súdny proces sa má začať 26. mája.

19:45 Rusko môže čoskoro prerušiť dodávky plynu do Fínska, ktoré odmieta platiť ruskému štátnemu monopolu Gazprom v rubľoch. Uviedla to v utorok fínska štátna spoločnosť Gasum.

19:18 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok absolvoval "dlhý a zmysluplný" telefonát s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Témou rozhovoru bola aktuálna situácia na Ukrajine.

"Hovorili sme o priebehu nepriateľských akcií, operácii na záchranu vojakov z Azovstaľu a o perspektívach procesu vyjednávania. Nastolili sme otázku dodávok paliva na Ukrajinu," napísal Zelenskyj.

18:59 Ruský armádny plukovník v zálohe Michail Chodarionok vo vysielaní ruskej štátnej televízie Rossija-1 varoval pred nepriaznivým priebehom ruských vojenských operácií na Ukrajine. Situácia bude podľa jeho slov pre Rusko čoraz horšia. TASR prevzala správu od americkej televízie CNN. "Šíria sa tu informácie o nejakom morálnom či psychickom zrútení sa jednotiek ukrajinskej armády... Nič z toho sa však nepribližuje realite," povedal Chodarionok v pondelkovej relácii "60 minút" televízie Rossija-1.

17:56 Fínsky minister zahraničných vecí Pekka Haavisto v utorok podpísal žiadosť svojej krajiny o členstvo v Severoatlantickej aliancii.

17:21 Osem ľudí prišlo v utorok o život a 12 utrpelo zranenia pri nálete ruských síl na obec Desna v Černihivskej oblasti ležiacej na severe Ukrajiny, v ktorej sa nachádza vojenská základňa. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestne záchranné zložky. V dedine Desna, ktorá leží zhruba 70 kilometrov severne od ukrajinskej metropoly Kyjev, sa nachádza veľké vojenské výcvikové stredisko.

16:50 Fínsko a Švédsko podajú žiadosť o členstvo v Severoatlantickej aliancii v stredu, oznámila v utorok švédska premiérka Magdalena Anderssonová.

16:35 Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak uviedol, že mierové rokovania medzi Kyjevom a Moskvou sú pozastavené a Rusko obvinil zo "stereotypného zmýšľania". Od marcového stretnutia delegácií Ukrajiny a Ruska v Istanbule nenastali "žiadne významné zmeny, žiaden pokrok". "Objektívne povedané, proces rokovaní je pozastavený," povedal Podoľak novinárom.

16:26 Medzinárodný trestný súd vyslal v utorok na Ukrajinu 42-členný tím, ktorý tam bude vyšetrovať údajné páchanie vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti počas ruskej invázie. Oznámil to v utorok hlavný prokurátor ICC Karim Khan s tým, že ide o vôbec najpočetnejší vyšetrovací tím vyslaný súdom od jeho založenia, informuje agentúra AFP.

16:13 Bývalý podpredseda vlády a minister financií SR Ivan Mikloš bude členom poradného výboru ukrajinskej Národnej rady pre obnovu Ukrajiny. "Oslovila ma kancelária prezidenta (Volodymyra) Zelenského a tajomník tejto komisie, predseda finančného výboru ukrajinského parlamentu Danylo Hetmancev," uviedol Mikloš.

15:57 Veľké firmy vyzvali vládu, aby zabezpečila dostatok plynu. Inak vraj naša ekonomika, po zastavení dodávok z Ruska, za niekoľko týždňov skolabuje. Tvrdia, že v krajnom prípade by malo Slovensko za surovinu platiť aj rubľami.

15:15 Ukrajinská hudobná skupina Kalush Orchestra, ktorá zvíťazila vo finále Pesničkovej súťaže Eurovízie 2022, v utorok oznámila, že plánuje usporiadať turné po európskych krajinách, aby tak vyzbierala finančné prostriedky pre ukrajinskú armádu.

14:46 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa domnieva, že by sa mali brať do úvahy výhrady Turecka voči vstupu Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie. Šéf Aliancie to v utorok uviedol na svojom účte na Twitteri.

14:38 Vstup Fínska a Švédska do NATO podporia všetky členské krajiny Európskej únie. Vyhlásil to v utorok šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, podľa ktorého vstup dvoch severských krajín do NATO posilní Európsku úniu.

14:26 Ruský parlament možno zakáže výmenu ukrajinských bojovníkov z pluku Azov za zajatých ruských vojakov. Dolná komora ruského parlamentu, Štátna duma, diskutuje o zákaze takejto výmeny. V utorok to uviedol internetový kanál Telegram, ktorý vysiela zasadnutie z tejto komory.

14:09 Ukrajinské médiá hlásia silnú explóziu v Doneckej oblasti. A to blízko blízko mesta Soledar. Podľa prvých informácií horí továreň na výrobu stavebných zmesí, píše na Telegrame agentúra NEXTA. Video nájdete tu.

13:45 Európska komisia v utorok oznámila, že ponúkne technickú expertízu, ktorá má pomôcť deviatim členským štátom EÚ lepšie prijímať ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine.

13:34 Náklady na život zachraňujúcu liečbu pre deti trpiace najzávažnejšou formou podvýživy majú podľa Detského fondu OSN (UNICEF) v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu a pandémii koronavírusu stúpnuť až o 16 percent.

13:29 Medzi obeťami, ktoré boli doteraz objavené v masových hroboch na Ukrajine, rezort diplomacie neeviduje žiadnych slovenských občanov. V utorok to potvrdil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok.

13:16 Vyše 200 Slovákov žijúcich a pôsobiacich v Bruseli prišlo v pondelok večer na neformálne stretnutie so slovenským ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom, ktoré bolo zamerané na aktuálne zahraničnopolitické udalosti, ale nevyhlo sa ani problémom na slovenskej politickej scéne.

13:04 Na nutnosti zbaviť sa energetickej závislosti od Ruska sa zhodli česká ministerka životného prostredia Anna Hubáčková a slovenský šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO). Je podľa neho potrebné zamerať sa na prijímanie opatrení a na zmiernenie cien energie na domácej aj európskej úrovni. Ministri sa na spoločnom rokovaní stretli v pondelok (16. 5.) v juhomoravských Valticiach.

12:55 Rusko v utorok oznámilo, že vyhostí dvoch zamestnancov fínskeho veľvyslanectva v Moskve v rámci reakcie na obdobný krok Fínska i na posielanie zbraní na Ukrajinu.

12:47 Ambulancie prvého kontaktu pre Ukrajincov, ktoré v bratislavskej Petržalke otvoril v apríli Bratislavský samosprávny kraj (BSK), vybavili za prvý mesiac fungovania vyše 500 pacientov. Informoval o tom samosprávny kraj.

12:26 Ruské ministerstvo obrany v utorok uviedlo, že viac než 250 ukrajinských bojovníkov, ktorí sa skrývali v oceliarňach Azovstaľ v meste Mariupoľ, sa vzdalo. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters. Informáciu nebolo možné nezávisle overiť.

12:03 NATO už dávno počíta s fínskym a švédskym územím pri vojenskom plánovaní svojho posunu na Východ. Podľa ruskej agentúry TASS to dnes povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po tom, čo švédska ministerka zahraničných vecí Ann Lindeová podpísala žiadosť svojej krajiny o vstup do aliancie. Urobiť rovnaký krok chce aj Fínsko.

11:46 Vatikánsky sekretár pre vzťahy s inými štátmi arcibiskup Paul Gallagher navštívi tento týždeň Kyjev.

11:24 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok uviedol, že telefonoval s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Hovoril s ním o vývoji bojov a tiež o možnosti zvýšenia tlaku na Moskvu prostredníctvom ďalších sankcií.

11:17 Za najväčšiu prekážku pri hľadaní práce v SR považujú ukrajinskí uchádzači aj slovenskí zamestnávatelia nedostatočné ovládanie slovenského alebo požadovaného cudzieho jazyka. Z oslovených respondentov plánuje zostať na Slovensku aj po ukončení vojny 56 % Ukrajincov.

10:48 Európska komisia sa chystá predstaviť plán na obnovu Ukrajiny. Súčasťou má byť aj balík finančnej pomoci vrátane výhodných pôžičiek. Komisia chce tiež ďalej skúmať možnosť, či by sa dal na nápravu vojnových škôd využiť majetok zabavený v rámci sankcií voči ruským a bieloruským oligarchom.

10:24 Ruské ozbrojené sily vo vojne proti Ukrajine vsádzajú na "bezhlavú delostreleckú paľbu", vyplýva z poznatkov britských tajných služieb. Moskva má len obmedzené možnosti získavania cieľov a vyhýba sa riziku nasadiť bojové lietadlá nad územiami ovládanými Ukrajinou, uviedlo v utorok britské ministerstvo obrany.

10:01 Ruský plynárenský koncern Gazprom uviedol, že pokračuje v dodávkach plynu do Európy cez ukrajinský vstupný bod Sudža, pričom objem dodávok na utorok mierne vzrástol.

9:49 Ruské sily podľa Kyjeva pokračujú v útokoch na východe Ukrajiny. A to najmä v Doneckej oblasti. Na niekoľkých miestach utrpeli straty a ustúpili.

9:17 Cez slovensko-ukrajinskú hranicu v pondelok (16. 5.) prešlo 2437 osôb. Z toho bolo 695 mužov, 1362 žien a 380 detí. O dočasné útočisko požiadalo 300 žiadateľov. Zároveň na výstupe zo SR smerom na Ukrajinu prešlo 2769 osôb.

9:09 Do Poľska prišlo cez hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska celkovo už 3.416.000 ľudí, oznámila v utorok ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž (SG). Informovala o tom tlačová agentúra PAP.

8:52 Vladimir Putin je osobne zapojený do vojny na Ukrajine až takým spôsobom, že podľa západných vojenských zdrojov robí operačné a taktické rozhodnutia na úrovni plukovníka alebo brigádneho generála. Informoval o tom britský denník The Guardian.

8:40 Rusi včera v Doneckej oblasti zabili 9 civilistov a 6 ich zranili. Oznámil to gubernátor Pavlo Kyrylenko s tým, že traja ľudia boli zabití v meste Lyman, dvaja v Avdijivke a ďalší štyria v iných osadách.

8:31 Kyjev takmer vylúčil ďalšie vylodenie Rusov alebo ďalšie letecké výsadky. "Rusi jednoducho nemajú dosť lodí. A letecký výsadok je veľmi riskantný. Preto sme takmer vylúčili, že by sa Rusi pokúšali o ďalšie vylodenie alebo letecký výsadok,“ povedal ukrajinský vojenský expert plukovník Serhiy Grabski.

8:16 Na stovkách čerpacích staníc Shell v Rusku bol zastavený predaj pohonných hmôt. Uvádza to na svojom webe BBC a pripomína, že Shell už predtým oznámil svoje stiahnutie z Ruska. Všetkých svojich viac ako štyristo staníc predá Shell ruskej spoločnosti Lukoil.

7:57 Ukrajina potrebuje živých hrdinov, odkázal Zelenskyj. "Pokiaľ ide o situáciu v Mariupole, dúfame, že sa nám vďaka činnosti ukrajinskej armády – ozbrojených síl Ukrajiny, rozviedky, vyjednávacieho tímu, Medzinárodného výboru Červeného kríža a OSN podarí zachrániť životy našich chlapcov,“ uviedol vo svojom pravidelnom posolstve.

7:29 Do Novoazovsku podľa Kyjeva dorazilo zhruba 50 evakuovaných vojakov z Azovstaľu. Nachádza sa v Ruskom vyhlásenej Doneckej ľudovej republike. Ďalších viac ako dvesto vojakov bolo prevezených do Olenivky, ktorá je tiež na území pod kontrolou Rusov.

7:21 Ľvov.

7:07 Rusi zavádzajú v okupovanej Chersonskej oblasti priepustky. Dôvodom je obmedzenie pohybu obyvateľov. Blokujú aj únikové cesty z regiónu. S odkazom na vyjadrenie zástupcu predsedu tamojšej regionálnej samosprávy Jurija Sobolevského to uviedol The Kyiv Independent.

6:52 Lídri Európskej únie nedospeli na pondelňajšom stretnutí na úrovni ministrov zahraničných vecí členských krajín k jednomyseľnej zhode v otázke zákazu dodávok ropy z Ruska. Uviedol to šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, ktorého citovala spravodajská stanica CNN.

6:36 V západoukrajinskom meste Ľvov bola v noci na dnešok počuť séria explózií. Informovali o tom agentúry Reuters a stanice CNN. Zatiaľ nie sú informácie o prípadných obetiach.

6:32 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na utorok potvrdil, že ukrajinské ozbrojené zložky  spustili operáciu na záchranu obrancov mesta Mariupol, a avizoval, že táto akcia bude pokračovať. Cieľom je ich návrat domov.

6:30 Z obliehaného oceliarskeho závodu Azovstaľ v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol evakuovali v pondelok viac ako 260 ukrajinských vojakov, uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok