Macron zlyhal, hovorí Zelenskyj. Putinovi pomáha, aby si zachoval tvár

TA3/hm ČTK
16.5.2022 20:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron ako sprostredkovateľ v rokovaniach o ukončení ruskej invázie na Ukrajine podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského zlyhal.

Zelenskyj kritizoval Macrona
TASR/AP

V rozhovore s talianskym televíznym kanálom RAI 1 to podľa ukrajinského webu Jevropejska pravda povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinský líder tiež kritizoval, že Macron sa v snahe nájsť spôsob, ako by si ruský prezident Vladimir Putin mohol zachovať pri vycúvaní z konfliktu dôstojnosť, pokúsil Ukrajinu prinútiť k ústupkom ohľadom jej územnej celistvosti. "Chcel dosiahnuť určité výsledky ako sprostredkovateľ. Nenašiel ich z našej strany, ale len zo strany Ruska," uviedol Zelenskyj. 

Prirovnal to k Hitlerovi

nský líder tiež podľa ukrajinských médií odsúdil Macronovu snahu pomôcť Putinovi v tom, aby si za cenu ústupkov zo strany Ukrajiny "zachoval tvár" ako zbytočnú. "Nie sme pripravení niekomu niečo zachovávať a prichádzať kvôli tomu o územie. Je to strata času," vyhlásil Zelenskyj. 

Ukrajinský prezident doplnil, že v priebehu rokov sa mnohí európski lídri snažili nájsť cestu k Putinovi a k Rusku. Tieto pokusy Zelenskyj prirovnal k snahe európskych politikov z čias druhej svetovej vojny, ktorí chceli vyhovieť vodcovi nacistického Nemecka Adolfovi Hitlerovi a dovolili mu "premýšľať o novom prerozdelení sveta".

Väčšie ambície

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba predtým v rozhovore zverejnenom listom Financial Times povedal, že Ukrajina počas vojny s Ruskom zvýšila svoje ambície. Kým predtým by za víťazstvo pokladala zatlačenie ruských vojsk späť do pozícií pred útokom z 24. februára, teraz, ak zvíťazí v bitke o Donbas na východe krajiny, bude dosť silná, aby si kládla za cieľ oslobodenie celého svojho územia. 

Rusko si od roku 2014 nárokuje ukrajinský polostrov Krym, Kyjev ale jeho pripojenie k Rusku neuznáva. Ďalším jadrom sporov je od roku 2014 tiež oblasť Donbasu, kde proruskí separatisti vyhlásili dve odtrhnutecké republiky. Rusko krátko pred začiatkom februárovej invázie uznalo ich nezávislosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok