ONLINE: Ukrajinci mali odraziť vpád Rusov v Sumskej oblasti. V EÚ naďalej nepanuje zhoda o zákaze dovozu ruskej ropy

TA3 TASR ČTK
16.5.2022 06:43

Ukrajinskí pohraničníci odrazili vpád ruskej sabotážnej a prieskumnej skupiny v Sumskej oblasti ležiacej na severovýchode Ukrajiny. Nemecký kancelár Olaf Scholz chce pokračovať vo svojom úsilí byť sprostredkovateľom v rokovaniach o ukončení ruskej invázie na Ukrajine. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:29 Zo zničeného ukrajinského prístavného mesta Mariupol vyrazilo v pondelok údajne približne desať autobusov so zranenými ukrajinskými bojovníkmi z oceliarní Azovstaľ. Počet zranených vojakov vo vozidlách nebolo možné určiť, uviedol pre agentúru Reuters očitý svedok. 

22:20 Zdá sa, že obliehanie Azovstaľu skončí. Denys Prokopenko, veliteľ špeciálneho pluku Azov, 16. mája povedal, že ukrajinskí vojaci v Azovstale "splnili svoje rozkazy" a "odvádzali pozornosť ruskej armády na 82 dní".

21:15 Nemecký kancelár Olaf Scholz navštívi Kyjev iba v prípade, že bude potrebné rokovať o konkrétnych veciach. Informovala agentúra DPA, ktorá citovala z kancelárovho rozhovoru pre nemeckú televíziu RTL. 

20:18 Krajiny EÚ sa opäť nezhodli na sankciách proti Rusku, povedal Joseph Borrell. Odsúhlasili však ďalších 500 miliónov eur na nákup zbraní pre Ukrajinu, dodal.

19:25 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyhlásil, že Ukrajina "nemá inú možnosť než vyhrať" vojnu proti ruským inváznym silám. Kuleba zároveň vylúčil, že by Kyjev  pristúpil na nejaké ústupky voči Rusku, aby dosiahol zastavenie bojov.

18:28 Pri pondelkovom ruskom ostreľovaní mesta Severodonec na východe Ukrajiny zahynulo najmenej desať civilistov, uviedol guvernér Luhanskej oblasti Serhij Gajdaj. Gajdaj už skôr v pondelok uviedol, že silné ostreľovanie spôsobilo požiare v obytných oblastiach.

17:26 Nórsko, Dánsko a Island v pondelok v spoločnom vyhlásení uviedli, že budú pripravené brániť Fínsko a Švédsko, ak by sa tieto dve severské krajiny stali obeťou útoku na svojom území v dobe, keď budú posudzované ich žiadosti o vstup do Severoatlantickej aliancie. Informoval denník The Guardian. 

16:38 Ruské ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že s predstaviteľmi ukrajinskej armády dosiahlo dohodu na evakuácii ranených vojakov z oceliarní Azovstaľ v zničenom prístavnom meste Mariupol. Informovala agentúra AFP. 

15:44 Západ dúfa v predĺženie konfliktu na Ukrajine v snahe oslabiť Rusko, vyhlásil v pondelok bieloruský prezident Alexandr Lukašenko na summite členských krajín Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti. Informuje o tom britská spravodajská stanica Sky News. 

14:41 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po takmer troch mesiacoch vojny proti Rusku bez uvedenia dôvodu nahradil šéfa Síl územnej obrany ukrajinskej armády. V pondelok o tom informovala agentúra Reuters.

14:23 Plány na prijatie Fínska a Švédska do NATO sú problém, povedal Putin. Rusko by muselo reagovať, ak by aliancia rozširovala vojenskú infraštruktúru.

13:57 Ukrajinci, ktorí si v Európskej únii kúpili nové auto, majú problém dostať sa domov. Vozidlá s prenosnými značkami totiž môžu prejsť iba cez hraničný priechod Ubľa. Tam sa ale tvoria kolóny.

13:45 Celkovo už 3,4 milióna ľudí prišlo z Ukrajiny do Poľska od 24. februára, keď Rusko spustilo na územie svojho suseda vojenskú inváziu. V pondelok dopoludnia o tom informovala poľská pohraničná stráž, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra PAP. 

13:30 Ukrajinskí pohraničníci odrazili vpád ruskej sabotážnej a prieskumnej skupiny v Sumskej oblasti ležiacej na severovýchode Ukrajiny. Oznámil to v pondelok tamojší gubernátor Dmytro Žyvyckyj. 

13:04 Nemecký kancelár Olaf Scholz chce pokračovať vo svojom úsilí byť sprostredkovateľom v rokovaniach o ukončení ruskej invázie na Ukrajine. V pondelok to uviedol hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit. Informovala o tom agentúra DPA. 

12:57 Jedno z údajných zverstiev páchaných ruskými vojakmi vo vojne na Ukrajine proti tamojším civilistom opísala najnovšie jedna z jej obetí, ktorej príbeh v pondelok priniesol aj portál britskej stanice Sky News. 

12:43 Kremeľ v pondelok oznámil, že rozhodnutie Fínska a Švédska vstúpiť do Severoatlantickej aliancie bezpečnosť v Európe nezlepší. Informácia agentúra AFP. 

12:22 Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok neočakáva od pondelňajších rokovaní Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli prelom v rokovaniach o šiestom balíku sankcií Európskej únie voči Ruskej federácii.  

12:14 Likvidátorka Sberbank by chcela mať jasno, či banka pôjde do likvidácie, alebo do insolvencie, najneskôr do konca leta. O licenciu prišla 2. mája.

11:00 Švédsko pošle do Turecka svojich diplomatov v snahe zmeniť postoj Ankary, ktorá sa vyslovila proti vstupu Švédska do Severoatlantickej aliancie, uviedol švédsky minister obrany Peter Hultqvist. Informovala agentúra Reuters, ktorá pripomína, že sa v pondelok očakáva oficiálne ohlásenie rozhodnutia o možnom vstupe do NATO zo strany Švédska.

10:57 Šéf únijnej diplomacie Borrell nečaká, že by EÚ v pondelok schválila šiesty balík sankcií proti Rusku. Naďalej nepanuje zhoda o zákaze dovozu ruskej ropy.

10:04 Prípadný vstup Fínska a Švédska do NATO by bol vážnou chybou, s ktorou sa by sa Rusko len tak nezmierilo, povedal podľa Interfaxu ruský námestník Rjabkov.

9:49 Ukrajinské jednotky brániace mesto Charkov ležiace na severovýchode krajiny dosiahli štátne hranice s Ruskom, oznámil v pondelok tamojší gubernátor Oleh Sinehubov. Informovala agentúra Reuters. 

9:44 Hraničnými priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici v nedeľu prešlo 2833 osôb. Z toho bolo 725 mužov, 1580 žien a 528 detí. O dočasné útočisko požiadalo 153 žiadateľov. Zároveň na výstupe zo SR smerom na Ukrajinu prešlo 3244 osôb.  

9:33 Ukrajinskí vojaci tvrdia, že víťazstvo ich krajiny v pesničkovej súťaži Eurovízia 2022 v noci na nedeľu posilnilo ich morálku. V pondelok o tom informoval portál britskej stanice Sky News. 

9:05 Britské ministerstvo obrany hlásilo v pondelok zvýšenú aktivitu bieloruských ozbrojených síl, ktorá naznačuje, že je súčasťou taktiky účinne zabrániť vyslaniu ukrajinských vojakov na posilnenie príslušníkov armády, ktorí už bojujú s Ruskom o ovládnutie východoukrajinského územia Donbas. Informácie priniesol portál britskej stanice Sky News.

8:23 Americký minister obrany Lloyd Austin hovoril v noci na pondelok s ukrajinským ministrom obrany Olexijom Reznikovom o situácii na Ukrajine a vyjadril mu stálu podporu Spojených štátov. Informovala stanica CNN. 

7:57 V nedeľu jednotky ukrajinskej protivzdušnej obrany zostrelili 11 vzdušných cieľov, z toho 2 vrtuľníky Ka-52 a Mi-18, 7 bezpilotných lietadiel a 2 raketové strely, uvádza generálny štáb. V Doneckej a Luhanskej oblasti Ukrajinci podľa neho odrazili celkom 17 útokov a zničili tri ruské tanky.

7:54 Ministri zahraničia EÚ budú rokovať o zablokovaných protiruských sankciách. Zástupcovia vlád budú hovoriť aj o tom, ako ďalej vojensky či finančne podporiť Kyjev. Podrobnosti o súčasnej situácii a ďalších potrebách Ukrajiny im oznámi ich ukrajinský kolega Dmytro Kuleba. 

7:26 Ruské jednotky sústredili hlavné úsilie k Donecku, oblasť ostreľujú a útočia na ňu lietadlami, uviedol v rannej správe ukrajinský generálny štáb.

7:23 Predpokladaní ruskí hekeri zaútočili na systémy samosprávy v západoukrajinskom meste Ľvov, oznámil v nedeľu večer zástupca starostu Andrij Moskalenko. Informovala agentúra DPA. 

6:39 Manžel ju odprevadil k Užhorodu, odtiaľ musela k slovenským hraniciam s plačúcim dieťaťom cestovať sama. Ako hovorí, vojna ich prekvapila, no pripravila im aj prekvapenie. Spojila syna a otca, ktorí sa nezhovárali roky. Viac sa dočítate v článku.

6:37 Jedna z ukrajinských jednotiek poslala prezidentovi Zelenskému video s hlásením, že v Charkovskej oblasti dosiahla štátnu hranicu s Ruskom.

6:34 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chce žiadať o pomoc pre svoju krajinu čeliacu ruskej agresii aj v Afrike a Ázii. S týmto zámerom plánuje vystúpiť pred parlamentmi ďalších krajín, uviedol v pravidelnom videopríhovore v noci na pondelok. Informácie priniesla agentúra DPA. 

6:32 Napriek ťažkým ruským útokom kontroluje ukrajinská armáda naďalej približne desať percent územia Luhanskej oblasti na východe krajiny, oznámil v nedeľu večer jej najvyšší predstaviteľ Serhij Hajdaj. Informovala agentúra DPA.

6:30 Dianie na Ukrajine sme sledovali aj v nedeľu. Tu si môžete pozrieť súhrn udalostí:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok