Rusko zhodilo fosforové bomby na oceliarne Azovstaľ po tom, čo Ukrajina zvíťazila v Eurovízii

TA3
15.5.2022 11:35

Rusko zhodilo fosforové bomby na oceliarne Azovstaľ v zničenom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol po tom, čo Ukrajina v sobotu večer zvíťazila v pesničkovej súťaži Eurovízia.

"Na zem prišlo peklo. Do Azovstaľu," napísal na platforme Telegram poradca starostu Mariupola Petro Andriuščenko. Zdieľal tiež video, na ktorom bol spomínaný útok zachytený. Na zázname, ktorý nebolo možné nezávisle overiť, bolo vidieť aj delostreleckú paľbu. 

Fosforové bomby sú zápalnou muníciou, ktorá sa pri kontakte s kyslíkom vznieti a spôsobí ničivé škody. Ich použitie v obývaných oblastiach je na základe medzinárodného práva zakázané. Andriuščenko zverejnil aj fotografie znázorňujúce nápisy na bombách, ktoré naznačujú, že boli zhodené v reakcii na víťazstvo Ukrajiny na Eurovízii

Zdroj fotografií nebol známy, na munícii však bolo v ruštine napísané: "Kalusha, ako bolo požadované! Do Azovstaľu". A po anglicky: Pomôžte Mariupolu - Pomôžte Azovstaľu hneď teraz", s dátumom 14. mája.

Boli to slová, ktoré vyslovil spevák ukrajinskej skupiny Kalush Orchestra počas výzvy z pódia po víťazstve v súťaži v talianskom Turíne. Rusko bolo z pesničkovej súťaže Eurovízia kvôli vojne na Ukrajine vylúčené. V obliehaných oceliarňach v Mariupole sa na základe tvrdení Ukrajiny nachádza približne 1000 ľudí. Pokusy o ich záchranu sa ukázali ako komplikované, odmietajú sa však podriadiť ruským výzvam, aby sa vzdali.


 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok