Turecko navrhlo námornú evakuáciu zranených vojakov z Azovstaľa. Loď je pripravená vyplávať

TA3 TASR
14.5.2022 20:38

Turecko navrhlo, že zabezpečí námornú evakuáciu stoviek zranených ukrajinských vojakov, ktorí sa nachádzajú v komplexe oceliarní Azovstaľ v juhoukrajinskom Mariupole. Oznámil to hovorca a hlavný zahraničnopolitický poradca tureckého prezidenta Ibrahim Kalin.

"My sme pripravení. Naša loď je pripravená vyplávať a priviesť zranených vojakov a ďalších civilistov do Turecka," povedal pre agentúru Reuters hovorca prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Kalin podľa vlastných slov osobne prediskutoval turecký evakuačný plán s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Návrh podľa neho stále zostáva aktuálny, hoci Rusko s ním zatiaľ nesúhlasilo. Pozícia Kremľa v tejto otázke podľa neho mení "každý deň".

Turecký plán počíta s prevozom zranených vojakov z Mariupolu po súši do približne 60 kilometrov vzdialeného prístavného mesta Berďansk na pobreží Azovského mora. Odtiaľ by ich tureckou loďou previezli cez Čierne more do Istanbulu.

Bez reakcie

Kyjev ani Moskva zatiaľ turecký návrh verejne nekomentovali. Podľa Kalina Erdogan o tureckom evakuačnom pláne hovoril so Zelenským približne pred dvoma týždňami.

"Loď je stále v Istanbule. Je pripravená na plavbu, ale čaká sa na definitívny súhlas z ruskej a ukrajinskej strany," uviedol Ibrahim Kalin, ktorý verí, že sa celý plán poradí zrealizovať.

Volodymyr Zelenskyj predtým uviedol, že prebiehajú zložité rozhovory o evakuácii veľkého počtu zranených vojakov z Azovstaľu výmenou za prepustenie ruských vojnových zajatcov.

Rusko sa pokúša dobyť Mariupol už od začiatku invázie, ktorá trvá už 80. deň. Väčšinu mesta už ovládli ruskí okupanti, avšak zvyšky ukrajinských obrancov stále odolávajú v podzemí oceliarní Azovstaľ napriek nedostatku munície, jedla, vody a liekov. V komplexe sa údajne nachádza približne 600 zranených ukrajinských vojakov.

Ankara po vypuknutí vojny na Ukrajine vyjadruje podporu Kyjevu a odsudzuje ruskú vojenskú agresiu, no zároveň odmieta zaviesť rozsiahle sankcie voči Moskve po vzore Západu. Turecko tiež uzavrelo Bosporský prieliv pre vojnové lode všetkých krajín a súkromná turecká spoločnosť dodala Ukrajine bojové drony. Erdogan sa však snaží aj o zachovanie dobrých vzťahom s Ruskom a má ambíciu fungovať aj ako mediátor pri riešení ozbrojeného konfliktu medzi Kyjevom a Moskvou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok