Zabitie palestínskej novinárky OSN ostro odsúdila. Novinári by mali byť chránení, napísala

TA3 TASR
14.5.2022 08:17

Bezpečnostná rada OSN v piatok ostro odsúdila zabitie novinárky palestínsko-amerického pôvodu Šírín abú Aklaovej a vyzvala na "okamžité, dôkladné, transparentné, poctivé a nestranné vyšetrenie" prípadu. Informovala o tom v sobotu agentúra AP.

r_bosna_osn_2.jpg
TA3

Tlačové vyhlásenie schválilo 15 členov rady po tom, čo z neho na podnet Číny a Ruska vypustili časť textu zdôrazňujúceho dôležitosť slobody médií a potrebu zaistiť ochranu novinárov pôsobiacich v nebezpečných oblastiach, uviedla agentúra s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z diplomatického prostredia.

Vo vyhlásení sa píše, že "novinári by mali byť chránení rovnako ako civilisti". Novinárka prišla o život počas prestreliek v utečeneckom tábore Džanín, ktoré vypukli medzi izraelskými jednotkami a ozbrojenými Palestínčanmi. Obe strany sa teraz navzájom obviňujú zo zodpovednosti za smrteľné zranenie novinárky.

Televízia al-Džazíra, pre ktorú Aklaová pracovala, označuje incident z Džanínu za úmyselné "chladnokrvné" zabitie a viní zaň izraelských vojakov. Podobný postoj zastáva aj palestínske vedenie i radoví Palestínčania.

Spojené štáty, Európska únia a Organizácia Spojených národov podporili výzvy na dôkladné vyšetrenie tohto incidentu, palestínska samospráva však odmietla spoločné vyšetrovanie, ktoré navrhol Izrael.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok