ONLINE: Rusi sa pripravujú na nový útok v Donbase. Zelenskyj podpísal zákon o zákaze proruských strán

TA3 TASR ČTK
14.5.2022 07:20

Ruské jednotky sa pripravujú na útok na niekoľko miest v Doneckej oblasti. V mariupolských oceliarňach Azovstaľ je v nehygienických podmienkach, bez dostatku liekov, pitnej vody a jedla približne 600 ranených. Turecko odtiaľ navrhlo evakuovať zranených vojakov po mori. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:51 Zablokovaním Čierneho mora, hlavnej ukrajinskej brány pre medzinárodný obchod, vrátane vývozu potravín, Rusko vystavilo "desiatky krajín riziku globálnej potravinovej krízy", povedal ukrajinský prezident Zelenskyj.

23:43 Pomôžte Azovstalu, zaznelo vo finále Eurovízie. Frontman ukrajinskej skupiny Kalush Orchestra po svojom vystúpení vo finále súťaže Eurovízie 2022 prehovoril z pódia k svetovej verejnosti a zvolal: "Prosím, pomôžte Azovstalu, pomôžte Mariupolu“.

23:35 Ruským diplomatom vo Washingtone sa vyhrážajú násilím a agenti amerických tajných služieb sa s nimi snažia nadviazať kontakt, citovala agentúra TASS veľvyslanca vo Washingtone. "Naše veľvyslanectvo v podstate funguje v nepriateľskom prostredí... Zamestnanci veľvyslanectva dostávajú vyhrážky, vrátane vyhrážok fyzickým násilím,“ povedal Anatolij Antonov.

22:57 Moskva pripravuje referendum o pripojení juhoukrajinského mesta Mariupol k Rusku. Uviedol to poradca mariupolského starostu Petro Andriuščenko.

22:36 Prílev utečencov z Ukrajiny do Nemecka sa znížil, uviedla nemecká ministerka vnútra Nancy Feserová. Podľa nej v polovici marca prichádzalo do Nemecka z Ukrajiny 15-tisíc ľudí denne, teraz ich je len asi 2-tisíc.

22:08 Bývalý prezident Ruska Dmitrij Medvedev vyhlásil, že Rusku je jedno, či G7 uzná okupáciu ukrajinských území. Tento komentár nasleduje po vyhlásení ministrov zahraničia G7, že ich krajiny neuznajú hranice stanovené v dôsledku ruskej vojenskej agresie.

22:03 Prvý raketový útok z Bieloruska na Ukrajinu bol zaznamenaný hneď v prvý deň ruskej invázie, teda 24. februára, uviedla ruská redakcia Deutsche Welle. Najviac raketových úderov sa potom odohralo 1. apríla, kedy bolo z Bieloruska podniknutých najmenej 56 útokov.

22:02 Rusko od začiatku invázie vypálilo na Ukrajinu najmenej 2100 rakiet, tvrdí ukrajinský veľvyslanec pri OSN. Z bieloruského územia použili ruské jednotky vyše 630 rakiet, tvrdí bieloruská monitorovacia skupina.

21:31 Buča sa vracia k pokojnému životu.

21:02 Zelenskyj podpísal zákon o zákaze proruských strán. Zákon umožňuje zakázať strany, ktoré podporujú alebo zľahčujú ruskú vojnu proti Ukrajine a popierajú skutočnosť, že Moskva okupuje ukrajinské územia, vrátane Krymu a východného Donbasu.

20:22 Turecko navrhlo evakuovať zranených vojakov, ktorí sa ukrývajú v oceliarňach Azovstal, po mori. Uviedol to hovorca tureckého prezidenta Erdogana.

20:14 Mestská rada Odesy varovala obyvateľov pred morskou mínou plávajúcou pri jednej z mestských pláží. "Vzhľadom k tomu, že sa nachádza desiatky metrov od brehu, nepredstavuje priamu hrozbu,“ uviedla rada, "ale znovu predstavuje nebezpečenstvo pri kúpaní a inom využívaní pobrežných vôd." Prístavné mesto pri Čiernom mori tiež uviedlo, že mínami sa budú zaoberať špecialisti na likvidáciu.

20:05 Ruské jednotky sa pripravujú na útok na niekoľko miest v Doneckej oblasti, napríklad na Severodoneck, Soledar a Bachmut. Rusko pokračuje v leteckých úderoch a ostreľovaní regiónu delostrelectvom. Informujú o tom Ozbrojené sily Ukrajiny.

19:30 Po stretnutí Volodymyra Zelenského so senátormi USA prezidentská kancelária oznámila, že rozhodnutie o pridelení 40 miliárd dolárov pre Ukrajinu bude prijaté budúci týždeň.

18:56 Podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková vyhlásila, že vláda by uvítala možnosť tureckého alebo čínskeho sprostredkovania pri pomoci so zabezpečením evakuácie zranených vojakov z komplexu Azovstal. Vereščuková v ukrajinskej televízii uviedla, že „turecká strana by skutočne mohla byť prostredníkom v otázkach odsunu. Ak by Turecko mohlo byť prostredníkom aj v tejto záležitosti, bolo by to dobré. Ak to môže ovplyvniť Si Ťin-pching, bolo by to tiež dobré. Dúfame v to najlepšie."

18:54 V mariupolských oceliarňach Azovstal je v nehygienických podmienkach, bez dostatku liekov, pitnej vody a jedla približne 600 ranených. Vo vysielaní ukrajinskej televízie to podľa webu Ukrajinska pravda povedal predstaviteľ generálneho riaditeľstva polície Doneckej oblasti, ktorý sa nachádza priamo v oceliarňach a vystupuje pod krycím menom Polícia.

18:27 Zelenskyj požaduje ešte väčší tlak medzinárodného spoločenstva na Rusko. "S každým dňom vojny globálne hrozby narastajú. Je tu nová príležitosť pre Rusko vyvolať nestabilitu v iných častiach sveta, nie iba v Európe," povedal v piatkovom videopreslove.

17:58 Kyjev premenoval ikonický oblúk zo sovietskej éry. Inštalácia sa teraz bude oficiálne volať Oblúk slobody ukrajinského ľudu. Bol postavený sovietskou vládou v roku 1982 ako symbol zjednotenia Rusov a Ukrajincov a nazvali ho Oblúk priateľstva ľudu.

17:37 Zelenskyj v Kyjeve poďakoval delegácii amerických senátorov za pomoc, ktorú doteraz USA Ukrajine poskytli. Vyjadril tiež nádej, že Senát urýchlene schváli doteraz najväčší balík peňazí na vojenskú a humanitárnu pomoc Ukrajine, ktorý už schválila Snemovňa reprezentantov. Snemovňa ešte o takmer sedem miliárd dolárov zvýšila pôvodný návrh prezidenta Joea Bidena z konca apríla a na pomoc Ukrajine vyčlenila bezmála 40 miliárd dolárov.

17:16 Ukrajinská armáda tvrdí, že začala protiofenzívu pri Ruskom držanom meste Izjum na východe krajiny. "Naše ozbrojené sily prešli do protiútoku. Nepriateľ ustupuje na niektorých frontoch, a to je výsledok charakteru našich ozbrojených síl,“ povedal gubernátor regiónu Oleh Sinegubov.

17:05 Nová maďarská prezidentka Katalin Nováková počas slávnostnej inaugurácie odsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu a uviedla, že jej prvá zahraničná cesta bude smerovať do Poľska. Podľa agentúry Reuters ide o zjavné gesto ukazujúce snahu napraviť vzťahy medzi Budapešťou a Varšavou.

16:36 Rusko chcelo inváziou na Ukrajinu dostať natrvalo pod kontrolu väčšinu územia tejto krajiny. Konštatuje sa to v príspevku zverejnenom na twitterovom účte britského ministerstva obrany. Tomuto cieľu mali s veľkou pravdepodobnosťou poslúžiť zmanipulované referendá o pričlenení jednotlivých ukrajinských regiónov k Ruskej federácii.

16:23 Starosta Kyjeva Vitalij Kličko uviedol, že v hlavnom meste bude demontovaných asi 40 pamätníkov spojených s Ruskom a ZSSR.

16:05 Vojna s Ruskom zničila 23 percent ukrajinskej železničnej siete. Náklady na škody už dosiahli 90 miliárd dolárov a toto číslo každým dňom rastie, uviedol ukrajinský minister infraštruktúry Oleksandr Kubrakov.

15:55 Podľa úradu fínskeho prezidenta bol rozhovor medzi Niinistöm a Putinom "priamy a jasný a bez preháňania". Fínsky prezident podľa jeho kancelárie Putinovi povedal, ako zásadne sa pre Fínsko zmenilo bezpečnostné prostredie po tom, čo Rusko vpadlo na Ukrajinu. Podľa agentúry AP je Niinistö jedným z mála západných vodcov, ktorí so šéfom Kremľa v uplynulých desiatich rokoch udržiavali pravidelný dialóg.

15:37 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že Západ vyhlásil Rusku „totálnu hybridnú vojnu“. V prejave z Moskvy tiež povedal, že je ťažké predpovedať, ako dlho bude konflikt so Západom trvať. Dodal, že snahy o izoláciu Ruska sú „odsúdené na zánik“ a „západní politici by mali pochopiť, že ich snahy o izoláciu našej krajiny sú márne“.

15:23 Ministri zahraničia skupiny G7 vyzvali Čínu, aby Moskve nepomáhala a aby neospravedlňovala ruskú vojnu. Skupina zároveň vyzvala Peking na podporu suverenity a nezávislosti Ukrajiny.

15:12 Zelenskyj privítal v Kyjeve kongresovú delegáciu vedenú vodcom americkej senátnej menšiny Mitchom McConnellom. Na Instagrame uviedol, že návšteva "je silným signálom dvojstrannej podpory Ukrajiny zo strany Kongresu Spojených štátov a amerického ľudu“.

14:40 Rozviedka Ukrajiny: Rusko vyčerpalo svoje bojaschopné prápory. Rusko prechádza skrytou mobilizáciou, uviedol 14. mája zástupca riaditeľstva pre spravodajské služby ministerstva obrany Vadym Skibitsky.

14:25 Kedysi som NATO nepodporovala, teraz je jasné, že musíme vstúpiť, vraví fínska europoslankyňa Alviina Alametsä. „Putin urobil strategickú chybu. Ak bolo jeho cieľom zabrániť tomu, že bude mať v susedstve ďalších členov NATO, tak úplne zlyhal. Som si istá, že Fínsko vstúpi do NATO, a on s tým nemôže nič urobiť.“ Napísal Denník N.

14:01 Fínsky prezident Niinistö povedal v telefonáte Putinovi o plánoch Fínska vstúpiť do NATO. Putin mu povedal, že opustenie neutrality by bola chyba.

13:35 Ruské jednotky sa po niekoľkých týždňoch intenzívneho bombardovania stiahli z druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkov, oznámila v sobotu ukrajinská armáda. Informovala agentúra AP a televízia BBC.

13:08 Priemyselne najrozvinutejšie krajiny skupiny G7 prisľúbili v sobotu rozšírenie sankcií na sektory, od ktorých je Rusko závislé. Zároveň varovali Čínu v súvislosti s marením sankčných opatrení voči Moskve za ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu, informovala agentúra AFP. 

12:50 Tento belgický ovčiak slúžil v Národnej garde Ruska, kým neboli zlikvidovaní jeho bývalí majitelia. Pes sa naučil povely v ukrajinčine len za mesiac a čoskoro sa pripojí k ukrajinskej národnej garde, uvádzajú noviny Segodnya.

12:25 Generálmajor Kyrylo Budanov vyhlásil v rozhovore pre Sky News, že vojna s Ruskom dosiahne zlom v polovici augusta a väčšina aktívnych bojových akcií pravdepodobne skončí do konca roka.

12:18 Turecko sabotuje členstvo Švédska a Fínska v NATO. Nebude hlasovať za vstup týchto krajín do aliancie, kým neprehodnotí svoj postoj ku Kurdskej strane pracujúcich, ktorá je už v EÚ zakázaná, uvádza televízia Nexta.

11:41 Rusko v noci na sobotu pozastavilo dodávky elektriny do Fínska po tom, čo jeho energetická spoločnosť RAO Nordic pohrozila prerušením dodávok pre nedoplatky, uviedol v sobotu agentúre AFP predstaviteľ fínskeho prevádzkovateľa siete.

11:35 Hraničnými priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici v piatok prešlo 3143 osôb. Z toho bolo 745 mužov, 1771 žien a 627 detí. O dočasné útočisko požiadalo 199 žiadateľov. Zároveň na výstupe zo SR smerom na Ukrajinu prešlo 3095 osôb. 

11:18 Podľa podpredsedníčky vlády Iryny Vereščukovej Rusko nesúhlasí s úplnou evakuáciou, preto strany hovoria o evakuácii 60 ťažko zranených ľudí a lekárov z elektrárne v obliehanom Mariupole.

11:02 Moskva podnikne zodpovedajúce preventívne opatrenia, ak NATO rozmiestni jadrové sily a infraštruktúru bližšie ruským hraniciam. Varoval pred tým dnes podľa ruských tlačových agentúr námestník ruského ministra zahraničných vecí Alexander Gruško v súvislosti s možným vstupom Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie.

10:49 Rusi 13. mája vypálili päť neriadených leteckých striel na dediny v Sumskej oblasti, ktorá sa nachádza v blízkosti ruských hraníc, informovala ukrajinská Štátna pohraničná služba. Nedošlo k žiadnym obetiam na životoch, cituje web The Kyiv Independent.

10:33 Telá mŕtvych ruských vojakov zabitých na Ukrajine prevážali na koľajisko pri Kyjeve a spolu so stovkami ďalších umiestnili do chladiarenského vlaku, kde čakajú na čas, kedy budú môcť byť vrátené späť svojim rodinám. 

10:09 Kapitán Svyatoslav Palamar uvádza, že ukrajinské sily dokázali zničiť asi šesťtisíc ruských okupantov v Mariupole.

9:41 Nemecký kancelár Olaf Scholz ani dva a pol mesiaca od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine nezaznamenal zmenu v postoji ruského prezidenta Vladimira Putina. Scholz to povedal v rozhovore pre spravodajský portál t-online, ktorý zverejnili v sobotu. Informovala o tom agentúra DPA. 

9:27 Aktualizované ruské straty podľa Generálneho štábu Ukrajiny.

 9:02 Ústrednou časťou pôvodného ruského invázneho plánu bolo podriadiť väčšinu ukrajinských oblastí proruskej správe, uviedlo britské ministerstvo obrany.

8:41 Ukrajina bude kvôli ruskému ostreľovaniu tamojších rafinérií a skladov palív musieť doviezť zo zahraničia ďalšie pohonné hmoty. Novo podpísala zmluvy na dodávku 300 tisíc ton nafty a 120 tisíc ton benzínu. Rusko zničilo od začiatku svojej invázie na Ukrajinu už 27 skladov ropy a najmenej jednu rafinériu.

8:23 Ruská invázia na Ukrajinu spôsobila silný nárast cien obilia. India teraz obmedzuje vývoz pšenice, pretože si chce zachovať vlastnú potravinovú bezpečnosť, uvádza Bloomberg.

8:06 Ukrajinskí vojaci v zničenom obliehanom prístavnom meste Mariupol budú vzdorovať ruským jednotkám napriek nedostatku munície, jedla, vody a liekov "tak dlho, ako budú môcť", uviedol v piatok zástupca veliteľa pluku Azov Sviatoslav Palamar. Informovala agentúra AP. 

7:41 Ukrajinská poslankyňa Oleksandra Ustinová novinárom odkázala, že „na fronte je teraz peklo“. „Stále strácame oveľa viac mužov, než tomu bolo na začiatku vojny,“ uviedla s tým, že situácia na bojisku je stále horšia. Vyzvala USA, aby Ukrajine poskytli systémy protivzdušnej obrany a stíhačky, píše CNN.

7:16 Život jedného civilistu si vyžiadalo ruské ostreľovanie v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, kým 12 ďalších ľudí utrpelo zranenia, uviedol v piatok tamojší gubernátor Pavlo Kyrylenko. Informovala agentúra AP. 

7:03 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že aj keď Ukrajinci robia všetko pre to, aby vyhnali zo svojho územia ruských okupantov, "nikto dnes nevie predpovedať ako dlho bude vojna trvať". Informovala o tom agentúra AP. 

6:46 Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov v piatok pripustil, že rýchly koniec vojny s Ruskom nie je v dohľade. Informovala o tom tlačová agentúra AP. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok