PR správa Slovensko

Druhý ročník Festivalu letectva máme za sebou

13.5.2022 15:01

Nočná šou sa stala prelomovou.

Druhý ročník Festivalu letectva máme za sebou
Festival letectva

To, čo organizátori sľubovali aj dodržali. Šou aká na Slovensku ešte nebola, do bodky splnila všetky očakávania. Kumšt pilotov, ktorí lietali počas dňa a excelentne sa predviedli aj v noci, hudobný sprievod, ktorý to celé podčiarkoval a predovšetkým - vizuálna nočná šou. Tá dostala každého návštevníka a zimomriavky boli neklamným dôkazom toho, že festival má našliapnuté na tradíciu, ktorá bude excelentne otvárať slovenskú leteckú sezónu každý rok.

Hoci sa viacerí obávali vrtkavého počasia, všetko v závere dopadlo na výbornú. Tribúny, odkiaľ bol pohľad na letecké divadlo komfortnejší, boli plné a práve sobotňajšie zápolenie monopostu F1 a L-29 Delfín si viacerí nenechali ujsť z miest s lepším výhľadom. Rovnako aj pilotovanie vrtuľníka MI-2, ktoré bolo absolútne pod kontrolu 68 ročného pilota Imreha Lajosa bolo niečo, čo bolo až na hrane reality a všetkých fyzikálnych zákonov. Aj vystúpenie hviezdy a miláčika publika, Zoltána Veresa dostávalo publikum do varu. Každé letecké vystúpenie, jedno po druhom bolo tak zaujímavé, že pútavým bolo od piatka do nedele na piešťanskom nebi, skutočne všetko. Na zemi zas zožala úspech európska výstava letectva – Aeroexpo, ktorá ponúkla prehliadku leteckej techniky z celej Európy. Rodinná a detská zóna zas dokonale zabavila rodiny s deťmi.

Nočná šou bola ťahákom celého festivalu a skutočne bola tou pomyselnou čerešničkou na torte. To, ako lahodí uchu pekné slovo a melódia, to robí hra farby a svetla oku. A toto všetko sa snúbilo pri laserovej šou. Farebné lúče, ktoré sa pohybovali v rytme originálnej hudby, ohňostroje, nočné lety opäť za sprievodu hudby, pri ktorých ste mali pocit, že ste súčasťou filmovej produkcie. A drony. Tie zavŕšili v piatok večernú šou tak, ako sa patrí. Obrazce, ktoré vytvárali vďaka svetlám, ktoré sú na nich namontované, a viacerí si to nedokázali ani predstaviť, boli až neskutočné. Sto dronov vo formáciách kreslilo na nočnú oblohu obrázky za sprievodu hudby tak, že viacerí chceli, aby toto predstavenie ešte pokračovalo.

„Moje pocity sú po tohtoročnom festivale veľmi pozitívne. Predovšetkým cítim úľavu a radosť z toho, že sa nám podarilo dať dokopy, ale aj zrealizovať zaujímavý program tak, aby sme na piešťanské letisko prilákali veľké množstvo ľudí. Pevne verím, že sme návštevníkov potešili a splnili ich očakávania. Tohtoročný festival sa skončil a zajtrajším dňom začíname plánovať ďalší ročník. Vidíme sa na Festivale letectva 2023,“ zhodnotil riaditeľ festivalu letectva Hubert Štoksa.


Festival a zaujímavosti

Festival letectva navštívilo na piešťanskom letisku od piatka do nedele (6. – 8.5.2022) 22 000 návštevníkov a priletelo naň spolu 113 lietadiel. Vystúpila na ňom aj parašutistka Adriana Špottová, ktorá ako jediná žena z Čiech a Slovenska skáče náročnú skupinovú formáciu so skupinou Compact Skydive Team. Táto šarmantná dáma je dokonca starou mamou. Zaujímavosťou je, že parašutisti zo spomínanej skupiny realizujú zoskoky zo známej Anduly, ktorá je najväčšie jednomotorové lietadlo a najväčší dvojplošník na svete. Tento rok toto lietadlo oslávi 75 rokov.

Lajos Imreh Festival letectva
Festival letectva Zoltán Veres
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok