Diéta podľa Francúzok: Doprajú si croissanty, syry aj víno, a predsa sú štíhle

TA3/zm
14.5.2022 10:00

Ako to tie Francúzky robia, že si doprajú samé dobroty, a pritom nemajú problém s priberaním? Ich diéta totiž nie je o obmedzovaní, je to životný štýl, ktorý si môžete osvojiť aj vy.

Diéta podľa Francúzok: Doprajú si croissanty, syry aj víno, a predsa sú štíhle
Pexels

Spomedzi Európaniek sú práve Francúzky vyzdvihované vďaka svojmu pozitívnemu a inteligentnému prístupu k jedlu. Keby sa nezmestili do dverí, bola by to iná téma, no ony si celý život držia približne rovnakú váhu a nemajú s ňou problém.

Kalorická kuchyňa

Paradoxom je, že francúzska kuchyňa je plná pečiva. Veď si len predstavte ráno v Paríži a prvé, čo vám napadne, je iste croissant alebo bageta, ktorá má dokonca po tejto krajine aj prívlastok. Ďalej v ich jedálnom lístku nájdete množstvo chutných, no nie práve diétnych syrov. Keď varia Francúzi, tak zásadne so smotanovými krémovými omáčkami. Pridajte si k tomu znamenité vína a máte dojem, že tento zoznam sa so zdravým životným štýlom priam vylučuje. Pritom štatistiky ukazujú, že v tejto časti Európy je výskyt obezity oveľa nižší, ako v iných kútoch starého kontinentu.

Francúzske tajomstvá

Ako to teda tie Francúzky robia, že si aj pri takejto skladbe jedál udržia štíhlu líniu? Prvým dôvodom je to, že ich kuchyňa pozostáva z kvalitných potravín, ktoré vás dokážu zasýtiť a dodať telu všetky potrebné živiny.

Druhým tajomstvom je, že sa neprejedajú. A dáva to logiku. Keďže jedia pomerne sýte, často i mastné jedlá, rozhodne nemôžeme povedať, že by si nedopriali. No keď už hodujú, tak poznajú mieru. Vďaka tomu však nemajú neustále chuť niečo zobkať, pretože sú v princípe neustále zasýtené.

Povolené a zakázané potraviny

Potraviny, ktoré si dopraje každá Francúzska, sú už jasné. Pečivo, syry, suché víno, ovocie a zelenina, mäso či čokoláda. To všetko ale domáce a kvalitné. Pravé Francúzky by nikdy nesiahli po polotovaroch a nízkotučných potravinách. Vyhýbajte sa extrémom a neprejedajte sa ani nehladujte. A jedzte aspoň trikrát denne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok