Perfektná domáca cuketová horčica: Je zdravá a takmer na nerozoznanie od klasickej

TA3/zm
13.5.2022 16:00

Ak pestujete zeleninu a medzi vaše priesady sa dostala aj cuketa, čoskoro vás čaká každoročné vymýšľanie, ako ju čo najviac prepašovať do jedla. Keď totiž cukety začnú tvoriť prvé plody, ide to takou rýchlosťou, že už neviete čo s nimi. Jednou z možností je výroba domácej cuketovej horčice.

Perfektná domáca cuketová horčica: Je zdravá a takmer na nerozoznanie od klasickej
Pexels

Sezóna cukety sa pomaly blíži. Tento recept si rozhodne odložte, vďaka nemu spotrebujete aj veľmi zrelú zeleninu a najmä, domáca horčica vám vydrží v chladničke mesiace.

Ingrediencie na 5 pohárov

Kým ste neochutnali, nerobte príliš veľkú dávku. Hoci predpokladáme, že ak máte radi cukety, tak vám budete chutiť aj z nej pripravená horčica.

Na päť menších zaváraninových pohárov budete potrebovať kilo cukiet. Môžu byť mladé, ale aj zrelé a prerastené. Chuti to neublíži. Pripravte si aj pol hlavičky cesnaku, čo je aspoň 5-6 strúčikov. Ak obľubujete pálivé a ostrejšie chute, pridať môžete jednu chilli papričku. Veľmi dôležitý je v tomto recepte kvasený liehový ocot. Budete ho nalievať po polievkových lyžiciach, začnete na troch a po ochutnaní uvidíte, či treba pridať. Koľko pohárov, toľko polievkových lyžíc treba aj kvalitného oleja. A samozrejme dochucovadlá, konkrétne lyžica soli, lyžica kurkumy, dve lyžice cukru a tri lyžice horčičných semienok.

Postup prípravy

Keď si nachystáte všetky suroviny, príprava domácej cuketovej horčice vám pôjde už rýchlo. Cukety ošúpte, rozkrojte a ak majú veľa semienok, čo je typické pre väčšie a zrelé kusy, tak ich vydlabte lyžicou.

Všetky ingrediencie dajte do hrnca a varte na miernom ohni polhodinu. Ak by sa zelenina pripaľovala, podlievajte pravidelne trochou vody. Keď odstavíte z plameňa a zmes vychladne, rozmixujte ju tyčovým mixérom. Potom ešte raz priveďte k varu, aby ste zaváraninového poháre plnili horúcou zmesou.

Takto vám v chladničke vydržia mesiac, ale ak chcete, aby vydržali dvojnásobok času, ešte ich môžete na 15 minút sterilizovať, klasicky ako pri zaváraní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok