Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nositeľné zariadenie súčasne meria hladinu alkoholu, laktátu a glukózy

Nositeľné zariadenie súčasne meria hladinu alkoholu, laktátu a glukózy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 5. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci už existujú senzorické náplasti, ktoré sa nosia na koži a dokážu zistiť jednotlivé látky v krvi, nové senzorické nositeľné zariadenie ide v tomto smere podstatne ďalej. Súčasne totiž dokáže merať glukózu, alkohol a laktát a mohlo by si tak nájsť viacero využití.

Prototyp senzorického nositeľného zariadenia v tvare hrubej mince, ktorý navrhol tím inžinierov na Kalifornskej univerzite v San Diegu, pozostáva z dvoch prepojených častí. V spodnej časti je osadená jednorazová sústava mikroihiel, z ktorých každá má šírku asi jednej pätiny ľudského vlasu. Keď sa celé zariadenie pritlačí na pokožku, tieto ihly bezbolestne preniknú do horných vrstiev kože a dostanú sa do kontaktu s intersticiálnou tekutinou, ktorá obklopuje kožné bunky. Koncentrácie chemických látok v tejto tekutine zodpovedajú koncentráciám v krvi.

Na hornej strane je puzdro na opakované použitie, ktoré obsahuje elektroniku. Tá zahŕňa batériu, elektrické senzory, mikroprocesor a modul Bluetooth. Toto puzdro a sústava mikročipov zostávajú takmer vždy spojené, okrem prípadov, keď sa použitá sústava odoberie a nahradí novou.

Na hrotoch mikroihiel sú enzýmy, ale nie všetky ihly majú rovnaké enzýmy. Niektoré z nich reagujú s glukózou v intersticiálnej tekutine, zatiaľ čo iné reagujú s alkoholom a laktátom. Vo všetkých prípadoch reakcia vytvára malý elektrický prúd, ktorého sila sa mení podľa hladiny zistenej chemickej látky v intersticiálnej tekutine.

Opakovane použiteľné puzdro s elektronikou (vľavo) možno oddeliť od sústavy mikroihiel (vpravo).

Analýzou toho, ktoré ihly prenášajú elektrický prúd, a s akou silou, je preto možné určiť, aké množstvo glukózy, alkoholu a laktátu je aktuálne prítomné v krvnom obehu. Tieto informácie sa pritom bezdrôtovo prenášajú do aplikácie v smartfóne, kde sa zobrazia na obrazovke.

Schopnosť merať glukózu by bola určite užitočná pre diabetikov, zatiaľ čo meranie alkoholu v krvi v reálnom čase by mohlo používateľom poskytnúť objektívny spôsob, ako zistiť, či toho vypili príliš veľa. Okrem toho by si diabetici mohli kontrolovať obidva údaje, keďže konzumácia alkoholu znižuje hladinu glukózy. Monitorovanie laktátu by zasa mohlo pomôcť športovcom zistiť, aká je ich svalová únava. A opäť by tieto informácie mohli byť užitočné aj pre diabetikov, keďže fyzická aktivita ovplyvňuje schopnosť tela regulovať glukózu.

Prototyp senzorického nositeľného zariadenia má tvar hrubej mince.

Pri testovaní technológie malo päť dobrovoľníkov zariadenie osadené na hornej časti ramena počas jedenia jedla, pitia pohára vína a cvičenia. Zistilo sa, že údaje o glukóze, alkohole a laktáte sa presne zhodujú s údajmi získanými komerčným glukometrom, dychovým analyzátorom a laboratórnym meraním laktátu v krvi.

Zariadenie teraz komercializuje spoločnosť AquilX, ktorú založila Kalifornská univerzita v San Diegu.