V Nemecku odhalili extrémistov v radoch bezpečnostných zložiek, vyplýva to zo správy tamojšieho rezortu vnútra

TA3 TASR
13.5.2022 10:02

Nemecké úrady odhalili v priebehu troch rokov v radoch zamestnancov spolkových a krajinských bezpečnostných orgánov 327 osôb s prepojením na pravicových extrémistov. Vyplýva to z najnovšej správy spolkového ministerstva vnútra, ktorá bude zverejnená v piatok, informuje agentúra DPA. Nemecká spravodajská služba odhalila extrémistov v radoch bezpečnostných zložiek

Migranti policia Nemecko 1140px SITA AP
SITA/AP

Správa sa týka obdobia od 1. júla 2018 do 30. júna 2021, v ktorom bola okrem iného zaznamenaná účasť zamestnancov bezpečnostných orgánov na akciách extrémistov, kontakty s extrémistickými stranami či používanie nacistického pozdravu "Heil Hitler".

Ako poznamenáva DPA, správa síce spomína, že viaceré osoby boli členmi extrémistických četovacích skupín, nebolo však zistené vytvorenie nadregionálnej siete extrémistov z rôznych spolkových krajín a bezpečnostných orgánov.      

Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV), ktorý správu vypracoval, však zaregistroval početné prepojenia medzi zamestnancami klasifikovanými ako pravicoví extrémisti a "krajne pravicovými subkultúrami", medzi ktoré patria napríklad bojové športy či futbaloví chuligáni.

V spomínanom období boli sledované aktivity 860 osôb. V radoch vojenskej kontrarozviedky, kde pracuje približne 242-tisíc vojakov a civilistov, bolo odhalených 83 extrémistov, ďalších 18 v Spolkovej polícii, ktorá zamestnáva viac ako 54-tisíc osôb. Extrémisti však podľa správy pôsobia aj na Spolkovom kriminálnom úrade, v Spolkovej spravodajskej službe (BND) či v parlamentnej policajnej službe.

Ďalších 30 zamestnancov nemeckých bezpečnostných orgánov je podľa správy členmi krajne pravicového hnutia Reichsbürger (Ríšski občania). Prívrženci tejto skupiny spochybňujú zákonnosť existencie Nemecka v hraniciach ustanovených po druhej svetovej vojne. Mnohí z nich odmietajú platiť dane a súčasné Nemecko nepovažujú za skutočný štát, ale za podnik. Neuznávajú zákony ani úrady a voči nariadeniam štátu sa občas bránia i násilným spôsobom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok