Rusi naďalej ostreľujú východ a juh Ukrajiny. Pokračujú aj útoky na mariupolské oceliarne, uviedol Kyjev

TA3 ČTK
13.5.2022 08:41

Ruské jednotky pokračujú v útokoch na Donbase a v smere na Záporožie, na severovýchode krajiny sa snažia posilniť ochranu hranice s Ukrajinou, uviedol v piatok ukrajinský generálny štáb. Pokračuje aj ostreľovanie mariupolských oceliarní Azovstal, kde sa z dôvodu dokončenej evakuácie civilistov dá v blízkej budúcnosti očakávať zosilnenie útoku, píše generálny štáb.

ONLINE: Rusi tvrdia, že dobyli Mariupol. Ukrajina odrazila deväť útokov v Donbase
TASR/AP

Podľa pravidelného hlásenia ukrajinskej armády z dnešného rána, teda 79. dňa ruskej invázie, sa zdá, že sa situácia na bojisku nezmenila, napísal ruskojazyčný server BBC. "Rusi útočia na Donbase, pri Charkove sa bránia a ustupujú a v ďalších miestach pokračuje ostreľovanie," píše spravodajský server.

Britské ministerstvo obrany informovalo, že ruské sily sústredia svoje úsilie v oblasti Izjumu a Severodonecku a ich cieľom je prebojovať sa ku Kramatorsku a Slovjansku a odrezať tak ukrajinské jednotky.

Ukrajinským silám sa podľa britského ministerstva obrany podarilo zabrániť tomu, aby ruskí vojaci prekročili rieku Siverskyj (Severný) Donec na západ od Severodonecka. Rusko prišlo o významné množstvo vojenskej techniky zodpovedajúcej najmenej jednej prápornej taktickej skupine aj o vybavení použité na stavbu pontónového mosta. 

Britský rezort obrany snahy o prekročenie rieky v súčasnej situácii označuje za "vysoko riskantný manéver, ktorý svedčí o tom, že ruskí velitelia sú pod tlakom, aby dosiahli nejaký pokrok v operáciách na východe Ukrajiny".

V Luhanskej oblasti sa ruské jednotky ďalej snažia získať plnou kontrolou nad mestom Rubižne, útočili aj na obce v Doneckej oblasti vrátane Marjinky, ktorú získali v apríli pod kontrolu opäť ukrajinské sily. V smere na Záporožie ruskí vojaci ostreľovali ukrajinské pozície pozdĺž celého frontu, píše ukrajinský generálny štáb.

Odhadol tiež, že Rusko od začiatku invázie prišlo o 26.900 vojakov, 1205 tankov, 2900 obrnených vozidiel, 200 lietadiel, 162 vrtuľníkov a 405 dronov. Za posledných 24 hodín tak ukrajinskí vojaci vyradili z boja 250 Rusov, zničili 10 tankov, 27 obrnencov, zostrelili jedno lietadlo a jeden vrtuľník a sedem dronov.

Ruské jednotky naopak podľa ruského ministerstva obrany zostrelili ukrajinskú stíhačku Su-27 a 15 dronov. Raketové vojská a delostrelectvo zasiahli viac ako 500 vojenských cieľov. Od začiatku operácie ruské sily zničili 842 ukrajinských dronov, 165 lietadiel, 125 vrtuľníkov a 3032 tankov a ďalších obrnencov, uviedol hovorca ministerstva Igor Konašenkov podľa agentúry TASS. Tvrdenie strán o stratách spôsobených nepriateľovi nemožno overiť z nezávislých zdrojov.

Ruská armáda tiež posilňuje ochranu hraníc s Ukrajinou v Kurskej a Brjanskej oblasti. Ukrajinská armáda s odkazom na dostupné informácie uviedla, že Moskva k hraniciam presúva delostrelecké jednotky, aby ostreľovala obce v ukrajinskej Černihivskej oblasti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok