Slovensko uspelo, Európska komisia stiahla žalobu

TASR
20.12.2012 14:23

Európska komisia rozhodla o stiahnutí žaloby na Slovenskú republiku na Súdnom dvore EÚ v súvislosti s neprijatím vnútroštátnych opatrení k smernici o odpade. EK vzala svoju žalobu späť po tom, čo notifikovala transpozíciu smernice a prijala rýchlu novelu zákona o odpadoch.

Slovensko uspelo, Európska komisia stiahla žalobu
SITA

"Vnímam to ako potvrdenie, že sme úspešne podnikli všetky potrebné kroky, aby Slovenská republika nemusela platiť vysokú pokutu," reagoval minister životného prostredia Peter Žiga. Dodal, že v súčasnosti rezort pripravuje nové znenie zákona o odpadoch, ktoré bude riešiť problematiku komplexne.

Povinnosť transponovať európsku smernicu týkajúcu sa nakladania s odpadom sme mali už od konca roku 2010. Za nesplnenie úlohy hrozila SR pokuta od 17.000 eur denne.

V rámci transpozície smernice dochádza k zmene v hierarchii odpadového hospodárstva, pričom dôraz sa má klásť na predchádzanie vzniku odpadu a na znižovanie nepriaznivých vplyvov vzniku odpadu na životné prostredie a zdravie ľudí s cieľom zvyšovania efektívnosti využitia odpadu ako zdroja. Informoval o tom hovorca MŽP SR Maroš Stano.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok