ONLINE: Rokovania o evakuácii z Azovstaľu sú podľa Ukrajiny náročné, ruská inflácia vzrástla

TA3 TASR ČTK
13.5.2022 06:46

Putin s členmi svojej bezpečnostnej rady preberal vojenskú operáciu na Ukrajine a tiež vstup Fínska a Švédska do NATO. Británia rozšírila sankčný zoznam o 12 subjektov napojených na ruského prezidenta Putina. Rusko vyhostilo ďalších diplomatov, tentokrát rumunských. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:45 Dnešný ONLINE sme ukončili. Udalosti budeme opäť sledovať aj zajtra.

23:18  Spoločnosť Gunvor, jeden z najväčších svetových obchodníkov s plynom a ropou, má i dva mesiace po tom, ako Rusko začalo vojenskú inváziu na Ukrajine, stále svoju pobočku v Česku. Firmu vybudoval ruský oligarcha Gennadij Timčenko, na ktorého boli uvalené sankcie.

Podľa viacerých ľudí blízkych Kremľu bol faktickým vlastníkom spoločnosti ruský prezident Vladimir Putin. Firmu teraz vyšetrujú české tajné služby, oznámila v piatok stanica ČT24.

22:30 Washington pracuje na objasnení pozície Turecka po tom, ako prezident Recep Tayyip Erdogan pohrozil, že zablokuje Fínsku a Švédsku vstup do NATO. Uviedla to v piatok hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová, ktorú citovala agentúra AFP. "Pracujeme na objasnení pozície Turecka," uviedla Psakiová a novinárom odkázala, že v tejto chvíli bude vedieť viac informácií poskytnúť len turecká strana. Hovorkyňa Bieleho domu zároveň dodala, že myšlienka vstupu Fínska a Švédska do Aliancie má "širokú podporu členských krajín NATO".

21:40 Ukrajinský generálny štáb informuje o tom, že ruské ofenzíva v Donbase je neúspešná. Ruská armáda sa pokúšala o ofenzívu v Doneckej a Luhanskej oblasti.

21:10 Spojené štáty v piatok znova obvinili Rusko z toho, že využíva Bezpečnostnú radu OSN na šírenie dezinformácií a konšpiračných teórií o biologických zbraniach na Ukrajine, aby odvrátilo pozornosť od svojej brutálnej vojny proti menšiemu susedovi.

21:00 Rokovania s Ruskom o evakuácii ukrajinských obrancov z oceliarne Azovstal sú „veľmi ťažké“, uviedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

20:59 Starosta ukrajinskej metropoly Kyjev Vitalij Kličko potvrdil, že sa zúčastní na výročnom Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom horskom stredisku Davos, na ktorom by mala dominovať téma Ukrajiny.

20:50 Ukrajinská Pravda identifikovala ruského vojaka, ktorý svojej žene povedal, že strieľal civilistov do hlavy, aj keď prosili o milosť. Denník s odvolaním sa na svoje zdroje v Bezpečnostnej službe Ukrajiny uviedol, že sa jedná o 27-ročného Dmitrija Gennadijeviča Ivanova z obce Kupsola v ruskej republike Mari El. V súčasnosti slúži v Ruskom okupovanej Chersonskej oblasti.

20:35 Ukrajinskí a francúzski experti identifikovali vďaka analýze DNA prvých päť predtým nerozpoznaných tiel, ktoré boli nájdené v Buči pri Kyjeve po stiahnutí ruských vojakov. Na Facebooku o tom podľa agentúry Unian informovala ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktová.

20:31 Nemecké úrady zadržali luxusnú jachtu Luna patriacu ruskému podnikateľovi zo sankčného zoznamu Európskej únie. Majiteľom plavidla je podnikateľ Farchad Achmedov (66), ktorý je aktívny v energetickom sektore a v miestnej politike.

20:27 Ukrajinská bezpečnostná služba od začiatku vojny zakázala vstup na územie Ukrajiny 13 zahraničným novinárom z dôvodu výroby "materiálu na objednávku pre kremeľských propagandistov".

20:24 Ruská inflácia v apríli vzrástla na 17,83 %, čo je najviac od začiatku roka 2002, uviedol ruský štatistický úrad Rosstat. Dôvodom bola volatilita rubľa a bezprecedentné západné sankcie, ktoré narušili logistické reťazce.

20:18 Maďarsko musí ešte "zohrať svoju rolu“ a rozhodnúť sa, či chce prejaviť jednotu s Európskou úniou pri sankciách voči Rusku, pretože blok pracuje na šiestom kole návrhov, povedal vysoko postavený diplomat EÚ.

20:04 Úrad ukrajinskej generálnej prokurátorky Iryny Venediktovej oznámil televízii CNN, že vyšetruje celkom 11 239 údajných vojnových zločinov ruských vojakov, do ktorých je zapojených približne 8-tisíc prokurátorov po celej krajine.

19:59 Toto je aktuálna mapa vojenských akcií podľa ministerstva obrany Veľkej Británie.

19:54 Ukrajina podpísala zmluvy na dovoz 300-tisíc ton nafty a 120-tisíc ton benzínu, aby pokryla spotrebu v máji. Informovala o tom podpredsedníčka ukrajinskej vlády Julia Svyrydenková s tým, že Rusko sa zameriava na ukrajinskú palivovú infraštruktúru.

19:50 Južné Osetsko usporiada referendum o pripojení sa k Rusku 17. júla. Juhoosetský proruský líder Anatolij Bibilov v piatok podpísal príslušný výnos. Odštiepenecký región je oficiálne súčasťou Gruzínska.

18:54 Ženy, ktoré utiekli pred vojnou do Poľska, musia mať prístup k službám v oblasti reprodukčného zdravia a práv, ktoré spĺňajú medzinárodné právne normy, vrátane práva na umelé prerušenie tehotenstva. V piatok to uviedla predstaviteľka Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov Gillian Triggsová, ktorá má na starosti ochranu utečencov.

18:34 Priemyselne najrozvinutejšie krajiny zo skupiny G7 v piatok prisľúbili neotrasiteľnú podporu Ukrajine vo vojne s Ruskom. Európska únia tiež mieni zvýšiť vojenskú pomoc Kyjevu o vyše pol miliardy dolárov. Ministri zahraničných vecí krajín zo skupiny G7 sa zišli v druhý deň svojho trojdňového stretnutia v nemeckom turistickom stredisku Wangels.

18:00 Ruská energetická spoločnosť Inter RAO prestane od soboty dodávať elektrickú energiu do Fínska. Uviedol to v piatok fínsky prevádzkovateľ elektrickej prenosovej sústavy Fingrid.

17:42 Americký minister obrany Lloyd Austin vyzval v piatok ruského rezortného partnera Sergeja Šojgua, aby okamžite pristúpil k zavedeniu prímeria na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvolala na vyhlásenie Pentagónu. Išlo o prvý telefonický rozhovor medzi šéfmi silových rezortov USA a Ruska od 18. februára.

16:46 Rusko vyhostilo z krajiny desať rumunských diplomatov. Tento krok je odpoveďou na vyhostenie desiatich ruských diplomatov z Bukurešti 5. apríla. V piatok o tom informovala agentúra AFP. "Ruská federácia vyhlásila desať zamestnancov rumunského veľvyslanectva v Moskve za nežiaduce osoby (persona non grata)," uviedlo vo vyhlásení rumunské ministerstvo zahraničných vecí.

16:33 Odstrašenie Ruska je hlavnou výzvou, ktorej čelia krajiny slobodného sveta. Počas piatkovej návštevy Litvy to povedal poľský minister obrany Mariusz Blaszczak. Za jediný spôsob, ako to účinne urobiť, považuje posilnenie východného krídla NATO.

16:04 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval v piatok priemyselne najrozvinutejšie krajiny zo skupiny G7, aby skonfiškovali ruské majetky, ktorými sa pomôže prebudovať Ukrajina po skončení invázie Ruska. "Hovoríme o stovkách miliárd dolárov. Rusko musí platiť," povedal šéf ukrajinskej diplomacie. Kuleba mal v piatok v Nemecku stretnutie s ministrami zahraničných vecí z krajín G7, na ktorom sa zúčastnil aj ich rezortný kolega z Moldavska.

15:16 Štátni zástupcovia, prokurátori a zodpovedajúce inštitúcie pri najvyšších súdoch Európskej únie dôrazne odsúdili agresívnu vojnu vedenú Ruskom proti Ukrajine a závažné trestné činy spáchané v dôsledku vojnových činov.

14:41 Nemecký kancelár Olaf Scholz a ruský prezident Vladimir Putin absolvovali v piatok telefonický rozhovor, v ktorom diskutovali najmä o situácii na Ukrajine "s dôrazom na humanitárne aspekty"

14:19 Ukrajinský súd odročil proces s ruským vojakom obvineným z vojnových zločinov na Ukrajine. Vôbec prvý proces tohto druhu sa začal v piatok v Kyjeve a po krátkom procedurálnom pojednávaní bol odročený na 18. mája. Informovala televízia Sky News. 

14:06 Tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov v piatok poprel štvrtkovú správu fínskeho denníka Iltalehti, že Rusko pohrozilo Fínsku zastavením dodávok plynu, a to už od piatka. 

14:05 Rozšíriť Severoatlantickú alianciu o Fínsko a Švédsko by bola "chyba", povedal v piatok turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Informovala agentúra AFP. 

13:37 Európska komisia v piatok oznámila, že vyčlenila 1,5 milióna eur na špeciálny projekt na podporu Populačného fondu OSN pre pomoc ženám a dievčatám na Ukrajine poskytovaním služieb v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia. 

13:25 Zastavenie dodávok ruského plynu by mohlo ekonomiku eurozóny stáť zhruba 5 percentuálnych bodov a kurz eura by mohol klesnúť pod paritu s dolárom. Predpokladajú to analytici britskej banky Barclays.

13:16 Putin s členmi svojej bezpečnostnej rady preberal vojenskú operáciu na Ukrajine a tiež vstup Fínska a Švédska do NATO, uviedol Putinov hovorca.

12:57 NEXTA zverejnila na Twitteri zábery z prvého procesu s ruským vojakom v Kyjeve. Vadim Shishimarin je obvinený z vraždy neozbrojeného civilistu. Hrozí mu doživotie.

12:47 Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) rozoslala svojim regionálnym pobočkám obežník, v ktorom sa pokúšala vyvrátiť fámy o údajnom smrteľnom ochorení šéfa Kremľa Vladimira Putina. Obežník mal však údajne opačný efekt a mnohí regionálni riaditelia FSB na jeho základne dospeli k presvedčeniu, že Putin skutočne trpí vážnou chorobou. 

12:41 Putin podľa Kremľa hovoril so Scholzom o evakuácii civilistov z oceliarní Azovstal v Mariupole. Mierové rokovania podľa Putina zablokovali Ukrajinci.

12:40 Nemecký minister poľnohospodárstva Cem Özdemir v piatok odsúdil krádež obilia, ktorej sa Rusko dopustilo na východe Ukrajiny. Narážal zrejme aj na medializovaný prípad ruskej lode Matros Pozynich (Matros Pozynič), ktorá do Stredomoria prepravila obilie ukradnuté na Ukrajine. Ukrajinské úrady na to upozornili viaceré stredomorské krajiny, a tak túto zásielku odmietli v Egypte a údajne aj v Libanone. Podľa spravodajskej televízie CNN sa táto loď momentálne nachádza v sýrskom prístave Lázijkíja. 

12:33 Británia rozšírila sankčný zoznam o 12 subjektov napojených na ruského prezidenta Putina. Je medzi nimi aj jeho bývalá manželka alebo bratranci.

12:01 V Kyjeve sa v piatok začal prvý súdny proces, v ktorom sa riešia obvinenia z vojnových zločinov spáchaných na Ukrajine príslušníkmi ruských inváznych vojsk. Pred súd predstúpil 21-ročný vojak, ktorý je obvinený zo zabitia 62-ročného neozbrojeného civilistu. 

11:27 Rusko radšej používa strely s plochou dráhou letu na ostreľovanie ukrajinských cieľov, než aby nasadilo letectvo. Jedným z dôvodov tejto taktiky môžu byť vysoké straty, ktoré ruské letectvo utrpelo, upozornil náčelník ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj v telefonickom rozhovore so svojím americkým náprotivkom, šéfom zboru náčelníkov štábov Markom Milleym.

10:48 Ukrajinské sily sa stiahli z mesta Rubižne v Luhanskej oblasti, ktoré obsadili príslušníci ruských inváznych síl. Prudké boje stále prebiehajú na priemyselných predmestiach Rubižne, informovala televízia CNN s odvolaním sa na viaceré správy z oblasti bojov. 

10:47 EÚ poskytne Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 500 miliónov eur, oznámil šéf únijnej diplomacie Josep Borrell.

10:46 Ruský energetický gigant Gazprom si v piatok zarezervoval nižšiu kapacitu na tranzit plynu cez vstupný bod Sudža na Ukrajine. Ukazujú to údaje ukrajinského prevádzkovateľa plynovodu. 

10:13 Úrady v moldavskom separatistickom regióne Podnestersko hlásili v piatok dva údajné podpaľačské útoky, ku ktorým malo dôjsť počas noci v oblastnej metropole Tiraspol. 

10:04 Hraničnými priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici vo štvrtok prešlo 2901 obyvateľov Ukrajiny. Z toho bolo 1635 žien, 494 detí a 772 mužov. O dočasné útočisko požiadalo 219 osôb. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 2877 ľudí. 

9:25 Člen amerického Senátu za Republikánsku stranu Rand Paul zo štátu Kentucky nateraz zablokoval schválenie vojenskej a ekonomickej pomoci pre Ukrajinu vo výške 40 miliárd dolárov. Informuje o tom agentúra AP.

9:01 Česká republika by pri predsedníctve v Rade EÚ chcela zorganizovať summit, ktorého by sa zúčastnil ukrajinský prezident Zelenskyj, povedal český minister pre európske záležitosti.

8:47 Ruské jednotky pokračujú v útokoch na Donbase a v smere na Záporožie, na severovýchode krajiny sa snažia posilniť ochranu hranice s Ukrajinou, uviedol v piatok ukrajinský generálny štáb. Pokračuje aj ostreľovanie mariupolských oceliarní Azovstal, kde sa z dôvodu dokončenej evakuácie civilistov dá v blízkej budúcnosti očakávať zosilnenie útoku, píše generálny štáb.

8:29 Na medzinárodnom filmovom festivale vo francúzskom Cannes, ktorý sa uskutoční v dňoch 17. – 28. mája, premietnú poslednú snímku litovského režiséra Mantasa Kvedaravičiusa, ktorého začiatkom apríla zabili v ukrajinskom meste Mariupol ruské sily. Vo štvrtok to oznámili organizátori tohto prestížneho podujatia, informuje agentúra AFP. 

8:28 Japonsko zakáže vývoz high-tech tovaru do Ruska, uvádza RIA Novosti. Zákaz sa dotkne najmä 3D tlačiarní, počítačov a elektrónových mikroskopov. Píše NEXTA.

8:26 Štyria poprední členovia amerického Kongresu z Demokratickej strany vo štvrtok požiadali šéfov technologických spoločností YouTube, TikTok, Twitter a Facebook, aby archivovali obsahy na svojich online platformách, ktoré by mohli byť použité ako dôkazy o tom, že ruskí vojaci páchajú na Ukrajine vojnové zločiny. Informovali agentúra Reuters a stanica Sky News. 

 7:39 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok večer v pravidelnom videoprejave k národu vyhlásil, že ruské sily od začiatku vojenskej ofenzívy na Ukrajine poškodili 570 zdravotníckych zariadení, pričom úplne zničili 101 nemocníc. Toto konanie nazval barbarstvom a hlúposťou.

6:40 Ukrajinské sily ďalej bránia ruskému postupu pri rieke Severný Donec neďaleko obce Bilohorivka na východe Ukrajiny. Vyplýva to zo satelitných snímok spoločnosti BlackSky, napísal server CNN, podľa ktorého intenzívne boje pokračujú v rovnakom ohybe rieky, kde Rusko vystavalo dva pontónové mosty. Tie sily Kyjeva následne zničili.

6:33 Príbuzní a podporovatelia ukrajinských obrancov v mariupolských oceliarňach Azovstal pri demonštrácii v Kyjeve vyzvali na záchranu uväznených vojakov. Podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková uviedla, že Ukrajina ohľadom možnej záchrany zranených a vyčerpaných vojakov začala nové rokovania s Moskvou, napísala v piatok agentúra Reuters.

6:30 Dianie na Ukrajine sme sledovali aj vo štvrtok. Tu si môžete pozrieť súhrn udalostí:  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok