USA podporia akékoľvek kroky Fínska a Švédska ohľadom vstupu do NATO. Budú rešpektovať ich rozhodnutie

TA3 TASR
12.5.2022 23:25

Spojené štáty vo štvrtok vyhlásili, že podporia akékoľvek kroky Fínska a Švédska čo sa týka ich úsilia stať sa súčasťou Severoatlantickej aliancie. Informuje stanica Sky News.

trump usa vlajka 1140 (SITA AP)
SITA/AP

"Podporili by sme prihlášku Fínska či Švédska do NATO, ak by ju podali," uviedla hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. "Budeme rešpektovať akékoľvek ich rozhodnutie," dodala.

Fínsky prezident Sauli Niinistö a tamojšia premiérka Sanna Marinová v spoločnom vyhlásení vo štvrtok oficiálne oznámili, že podporujú vstup svojej vlasti do NATO. Agentúra Reuters upozorňuje, že ide o historickú zmenu v politike Fínska vyvolanú ruskou inváziou na Ukrajinu.

Úsilie Fínska stať sa členskou krajinou NATO podporili viaceré krajiny vrátane Francúzska, Nemecka či Slovenska, ako aj generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg.

Fínsko a susedné Švédsko, ktoré taktiež zvažuje vstup do Aliancie, si totiž zachovávali neutralitu aj počas studenej vojny, a to preto, aby neprovokovali Sovietsky zväz. Švédsko má svoje rozhodnutie o prípadnom vstupe do Aliancie oznámiť v najbližších dňoch. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok