Chystáte sa upratať kúpeľňu? Nezabudnite ani na fén, keď ho nevyčistíte, toto hrozí

TA3/zm
13.5.2022 08:00

Počuli ste, že v ženských kabelkách je viac baktérii ako na toalete. Možno ste čítali, že jeden z najšpinavších predmetov v domácnosti je ovládač od televízie. Ale vedeli ste, že špeciálne čistiť by ste mali aj fén na vlasy?

Chystáte sa upratať kúpeľňu? Nezabudnite ani na fén, keď ho nevyčistíte, toto hrozí
Pexels

Keďže je fén spotrebič, ktorý sa dáva do elektriny, ani v päte by vám nenapadlo, že ho máte čistiť, a už tobôž nie vodou. Ale predstavte si to podobne ako mixér. Aj ten je pod prúdom, ale vyčistíte ho, keď ho vypojíte zo zástrčky. A teda čistíte ho určite, pretože pri mixovaní sa často spotrebič ofŕka. Nuž a podobne je to aj s fénom, len na ňom špinu voľným okom až tak nevidieť.

Ako často používate, tak často čistite

Niekto vytiahne fén raz za rok, pretože uprednostňuje prirodzené schnutie vlasov, no druhá skupinka žien vyťahuje tento spotrebič prakticky denne, pretože ho používa na úpravu účesu. Definovať, ako často by sa mal čistiť fén je preto individuálne, v závislosti od toho, ako často ho vyťahujete zo skrinky. Podstatná informácia je však už len to, že sa vôbec má tento prístroj čistiť, čo nevie 99% žien.

Stylingové prípravky

Ale k jadru veci, prečo fén vôbec čistiť. Je na to veľmi jednoduchá odpoveď. Na vlasy väčšina žien aplikuje rôzne stylingové prípravky a tie sa na hlavici fénu zachytávajú. Niekedy je vidieť povlak, ale zvyčajne si ani nevšimnete, že sú na féne nánosy tužidla či termo sprejov a podobných prípravkov.

Skombinujte si to s faktom, že fén poskytuje teplo a kúpeľňa zas vlhko a zvyčajne tmavo. To je ideálne prostredie pre baktérie, ktoré si žijú na vašom féne vlastných životom bez toho, aby ste o nich vedeli.

Skrátenie životnosti

Okrem baktérii však fakt, že takmer nikto fén nečistí, skracujete jeho životnosť. Každou špinou sa blokujú vetracie otvory, a keď toho bude v útrobách spotrebiča už príliš veľa, skrátka vypovie službu. Pridajte si totiž ku kozmetickým pozostatkom aj niekoľko vašich zamotaných a vytrhnutých vlasov či padajúci prach, ktorý nájdete aj na féne každú štrbinu.

Ako na čistenie fénu

Ideálne raz za týždeň, ale ak to nedáte, tak apsoň raz za mesiac. Tak si nastavte interval čistenia fénu a pridajte k tomu ďalšie upratovacie práce v kúpeľni, no nemyslíme tým umývadlá a podlahy, ale skôr pravidelné čistenie hrebeňov, kefy na vlasy a kozmetických štetcov. Teda, pevne veríme, že aspoň to robíte.

Čo sa fénu týka, mali by ste ho rozobrať, ak máte taký typ zariadenia, ktorému sa dá odňať filter. Samozrejme, spotrebič nemôže byť vtedy pod prúdom. Filter opláchnite pod tečúcou vodou a nechajte voľne vyschnúť. Keď sa váš fén rozobrať nedá, utrite ho aspoň vlhčenou utierkou a zjavný prah popadaný vo filtri súste povysávať.     

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok